Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λευκάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λευκάδα, μετά τον ισχυρό σεισμό έντασης 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το νησί χθες το πρωί, προκαλώντας το θάνατο δύο ανθρώπων και σημαντικές υλικές καταστροφές.

Κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε χθες στο νησί προκειμένου να συντονίσει τις δράσεις στήριξης των σεισμοπαθών, στην καταγραφή των ζημιών και τον συντονισμό της αποκατάστασης των βλαβών στις υποδομές και τα κτίρια. Από σήμερα στο Δήμο και την Περιφέρεια λειτουργούν γραφεία για την εξυπηρέτηση των σεισμοπληκτων. Σημαντικές είναι οι ζημιές σε σπίτια του νησιού, αλλά και σε υποδομές,  (δρόμους, δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης).

Δύσκολη νύχτα για τους σεισμοπαθείς στη Λευκάδα

Στις πλατείες των χωριών και έξω από τα σπίτια τους, πέρασαν την νύχτα οι κάτοικοι της νοτιοδυτικής Λευκάδας, που επλήγη από τον σεισμό 6,1 ρίχτερ. Αν και στο Αθάνι, το Κομηλιό, το Δράγανο και τον ‘Αγιο Πέτρο, περιοχές όπου ο ισχυρός σεισμός δημιούργησε μεγάλες ζημιές, στήθηκαν 50 σκηνές και δόθηκαν 100 υπνόσακοι, κανένας δεν θέλησε να απομακρυνθεί από την περιουσία του.

Η μεγάλη βλάβη στο δίκτυο υδροδότησης έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή από χθες το πρωί να μην έχει νερό και ξεκίνησε η διανομή εμφιαλωμένου. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στην οικοσκευή και τις στέγες, ενώ έχουν εμφανίσει ρωγμές και στους τοίχους. Επίσης, μεγάλες είναι οι ζημιές σε εστιατόρια, καφέ- μπαρ στο τουριστικό χωριό Αθάνι που απέχει 2 χιλιόμετρα από την γνωστή παραλία των Ενγκρεμών. Σημειώνεται πως, ο δρόμος για την ακτή έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση και οι ντόπιοι αναφέρουν πως «χάθηκαν οι Ενγκρεμοί».

Από νωρίς το πρωί, τεχνικά κλιμάκια καταγράφουν τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ έντονη είναι η παρουσία των δυνάμεων της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Δέσμευση για την άμεση αρωγή της πολιτείας

«Η αρωγή της πολιτείας θα είναι άμεση. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά χθες τη νύχτα στη Λευκάδα.

Ο κ. Σγουρίδης, ο οποίος ηγείται κυβερνητικού κλιμακίου το οποίο από χθες επισκέπτεται τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Ιθάκη και τη νοτιοδυτική Λευκάδα, επισήμανε πως ο πρωθυπουργός, έδωσε εντολή αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό να κινητοποιηθούν οι υπουργοί Ν.Τόσκας και Χρ. Σπίρτζης, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Από την πρώτη στιγμή, τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών, ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες περιστάσεις. Εξάλλου, όπως είπε, η περιοχή είναι σεισμόπληκτη και ως εκ τούτου υπάρχει μια προηγούμενη εμπειρία.

«Βρισκόμαστε εδώ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ τον κ. Λέκκα και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής. Περιοδεύαμε στις πληγείσες περιοχές. Παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού οι υποδομές και τα κτίρια άντεξαν. Η αρωγή της πολιτείας θα είναι άμεση. Θα κηρυχτεί το νησί, ολόκληρη η Λευκάδα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα οριοθετηθεί η σεισμόπληκτη περιοχή αφού γίνουν οι καταγραφές των ζημιών . Έχουν συγκροτηθεί 14 κλιμάκια από μηχανικούς και ειδικούς με κατάλληλο εξοπλισμό που θα καταγράψουν τις ζημιές, ενώ συμπληρωματικά ετοιμάζονται άλλα τόσα. Κλιμάκιο θα στείλουμε στην Ιθάκη, για την καταγραφή των προβλημάτων και των ζημιών ενώ παράλληλα θα βοηθήσουμε να καταγραφούν οι ζημίες σε οικοσκευές και επαγγελματικές επιχειρήσεις για να υπάρξουν αποζημιώσεις».

Δεν αποκλείει νέες κατολισθήσεις το ΙΓΜΕ

Πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες κατολισθήσεις, εφόσον σημειωθούν μετασεισμοί στη Λευκάδα, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ύστερα από αυτοψία κλιμακίου επιστημόνων, το οποίο αξιολόγησε την κατάσταση των πετρωμάτων στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει το ΙΓΜΕ, η κατολίσθηση η οποία κόστισε τη ζωή μιας γυναίκας δεν ήταν δυνατόν να έχει προβλεφθεί, καθώς προκλήθηκε εξαιτίας του ακραίου φυσικού φαινομένου.

Στο νησί μετέβη κλιμάκιο επιστημόνων από την περιφερειακή Μονάδα Πρεβέζης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), μετά από την άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ.

Όπως έγινε γνωστό, από τα μέχρι τώρα επί τόπου στοιχεία που διερευνήθηκαν, προκύπτει ότι οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του νότιου και δυτικού τμήματος του νησιού και προέρχονται από καταπτώσεις βράχων και υποχωρήσεις εδαφικών μαζών.

Σκοπός της μετάβασης είναι η συλλογή μακροσεισμικών στοιχείων, η καταγραφή κατολισθητικών φαινομένων και η εκτίμηση της επικινδυνότητας τους, καθώς η συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την υποβοήθησή τους στο έργο της διαχείρισης των επιπτώσεων του σεισμού.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αξία έχει το να αγαπούμε αυτούς που μας εχθρεύονται κι αυτούς που μας μισούν!

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ – Πρέπει να πιστεύης ότι σε αγαπά ο Θεός, ακόμη κι αν όλοι οι άνθρωποι σε αποστραφούν κι αν όλοι σε...

Ευαγγέλιο της Κυριακής 14 Απριλίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Α’ – Κατά Ματθαίο ΚΗ'(28) 16-20 Οἱ δὲ ἕνδεκα μαθηταὶ ἐπορεύθησαν εἰς τὴν Γαλιλαίαν, εἰς τὸ ὄρος οὗ ἐτάξατο αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς.καὶ...

Μεγάλο θαύμα των Χαιρετισμών! Η εμφάνιση ενός Αόρατου Ασκητή

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ – Για τους αόρατους ασκητές του Άθωνα και ποιος δεν έχει ακούσει !Επτά ή δώδεκα κατά άλλους αποτελούν ένα από τα...

Τι είναι η παρακαταθήκη

Παρακαταθήκη είναι αυτό που σου εμπιστεύθηκε, όχι εκείνο που εσύ εφεύρες ̇ το οποίο παρέλαβες και δεν επενόησες ̇ τούτο δεν εξαρτάται από τη μεγαλοφυΐα,...

Η ώρα του θανάτου είναι η πιο φρικτή ώρα!

ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΜΑΚΡΙΝΑ – Πως θα περάσουμε τα τελώνια την ημέρα της αναχωρήσεώς μας; Εγώ όταν το βάζω αυτό το πράγμα στο νου μου, τρέμω,...

Ούτε στο σκύλο δεν μοιάζω στην αγάπη του την καλοσύνη του

Ούτε στο σκύλο δεν μοιάζω στην αγάπη του την καλοσύνη του ήμαρτον Θεέ μου απέχω πολύ και από τα ζώα! Είπε ο Αββάς Ξάνθιος: «Το σκυλί...

Οι δαίμονες δεν έχουν καμιά δύναμη πάνω μας παρά μόνο όταν τους παραδώσουμε το...

– Τον αητό τον σκοτώνουν με σαΐτες που φτιάχνουν από τα φτερά του. Και την ψυχή σου ο σατανάς την καταστρέφει, από αδυναμίες που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λευκάδα: Δύο συλλήψεις για βιασμό 14χρονης σε παραλία του νησιού

Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες, χθες στην Λευκάδα, δύο Σέρβοι, ηλικίας 18 και 21 ετών, για βιασμό κατά συναυτουργία και...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Ιουλίου o Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το Σκορπιό

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1963.... Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το Σκορπιό. Θα αξιοποιήσει και τη Λευκάδα. Ο τρόπος...

Λευκάδα: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της τραγωδίας με τον 50χρονο

Ανατριχιαστικά είναι τα νέα στοιχεία για το πώς συνέβη η τραγωδία στην παραλία Κάθισμα...

Λευκάδα: Σοκ στους λουόμενους στο Κάστρο από την εύρεση ανθρώπινου σώματος

Σοκ έχει προκαλέσει στους λουόμενους του Κάστρου η εικόνα μισού σώματος, από τη...