Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό

Μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο περιέχει σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ασφάλισης.

Από τις ενοποιήσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων υπό τη σκέπη του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), έως την εξομοίωση των ασφαλιστικών εισφορών και συνταξιοδοτικών παροχών για όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο νέας συνάντησης αύριο του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο των θεσμών.

Στόχος είναι να εξευρεθούν επιπλέον σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πλέον ακανθώδη προβλήματα, τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης όσο και σε τεχνικό επίπεδο εφαρμογής των προτεινόμενων αλλαγών.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ηδη, το υπουργείο Εργασίας έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του τμήματος του νομοσχεδίου που αφορά το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο, στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης υπάγονται: τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, της Βουλής, υπάλληλοι ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, οι ιερείς, καθώς και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, του πυροσβεστικού σώματος.

Από 1-1-2017 το συνολικό ποσοστό εισφοράς για τον κλάδο σύνταξης στον ΕΦΚΑ ασφαλισμένου και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών και κατανέμονται κατά 6,67% σε βάρος του εργαζομένου και κατά 13,33% σε βάρος του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ.

Οι συντάξεις για όσους δημοσίους υπαλλήλους αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου υπολογίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν έως τις 31/12/2014. Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν μέσα στο 2016, εάν το μικτό ποσό της σύνταξής τους είναι μικρότερο κατά 20% και πλέον σε σύγκριση με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού (31/12/2014), τότε θα δικαιούνται το μισό αυτής της διαφοράς ως προσωπική διαφορά. Εάν συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2017 θα πάρουν το 1/3 και όσοι συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2018 θα πάρουν το 1/4 αυτής της διαφοράς.

Εθνική σύνταξη

1 Η εθνική σύνταξη ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών, μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της. Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, η εθνική σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.

2 Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής. Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας έως 49,99% χορηγείται το 40% της εθνικής σύνταξης. Για τους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.

3 Σε περίπτωση σώρευσης πολλών κύριων συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη. Στην περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου μιας πλήρους σε ποσό σύνταξης και μιας μειωμένης κύριας σύνταξης, το ποσό της χορηγούμενης εθνικής σύνταξης είναι πλήρες. Σε περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου δύο μειωμένων κύριων συντάξεων, καταβάλλεται το ποσοστό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε μία απ’ αυτές, εφόσον το άθροισμά τους είναι μικρότερο ή ίσο με το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.

Ανταποδοτική σύνταξη

4 Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης, έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού και για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνεται υπ’ όψιν ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου κανονίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με βάση τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών του δημοσίου τομέα που ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου. Μέχρι την 31.12.2017 οι συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2014, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.

5 Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών διά του συνολικού χρόνου ασφάλισής του. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου, εξαιρουμένων των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας που τυχόν καταβλήθηκαν.

Η «προσωπική διαφορά»

6 Από την 1.1.2018, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό αυτών των συντάξεων είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει από τον νέο τρόπο υπολογισμού, τότε το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του. Εάν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ποιοι κερδίζουν – ποιοι χάνουν

Οι μεγάλοι ευνοημένοι είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης καθώς και όσοι θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων πριν από την ψήφιση του νέου νόμου, επειδή οι συντάξεις τους θα υπολογιστούν με το παλαιό σύστημα.

Επίσης ευνοούνται όσοι εισπράττουν ως αποδοχές ποσά από την υπηρεσία τους τα οποία δεν θεωρούνται συντάξιμες αποδοχές (αφορά κυρίως νοσοκομειακούς και εφοριακούς).

Απώλειες θα έχουν κυρίως οι ασφαλισμένοι των ειδικών μισθολογίων, όπως είναι οι πανεπιστημιακοί και οι γιατροί του ΕΣΥ, καθώς και οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑ που πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές σε δύο ταμεία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο ΕΡΤNEWS η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου. Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο εφιάλτης του ασφαλιστικού: Δραματική μείωση της σχέσης εργαζομένων-συνταξιούχων

Σε διαρκή πίεση θα παραμένει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας για πολλές δεκαετίες, εξαιτίας...

Υπουργείο Εργασίας: Οι 10 βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό

Μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες επέρχεται με το νομοσχέδιο...

Ασφαλιστικό: Ολόκληρο το σχέδιο για εκκρεμείς συντάξεις και βελτίωση του ΕΦΚΑ

“Έτος ασφαλιστικού” θα είναι το 2022, καθώς το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε σειρά παρεμβάσεων...

Η γήρανση του πληθυσμού καθιστά αναγκαία την αναμόρφωση του ασφαλιστικού – Τι αλλάζει στην επικουρική ασφάλιση

Η δραματική γήρανση του πληθυσμού, τα στενά οικονομικά περιθώρια, η διασφαλισμένη συνταγματικότητα και η...