Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Συμφωνία Frontex και ελληνικής κυβέρνησης για την επιτήρηση των ελληνοσκοπιανών συνόρων

Την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Frontex.

Όπως σημειώνεται, στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών και η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών αρχών και ο Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού.

Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».

Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο. Σημειώνεται εξάλλου ότι μέχρι στιγμής της Frontex συντρέχει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου.

Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφρουρούς για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους.

Αναλυτικά η πλήρης ανακοίνωση του Οργανισμού Frontex: «Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε σήμερα με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Με την κοινή επίσκεψη που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων του Frontex θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης.

Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταχωρηθεί σωστά. Οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδα θα πρέπει να ελέγχονται και όπου διαπιστώνεται πως δεν έχει αναγνωριστεί σωστά θα πρέπει να καταγράφεται», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Frontex Fabrice Leggeri.

Η ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού Frontex στα ελληνικά νησιά και τη βοήθεια στην καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της «Οδού των Δυτικών Βαλκανίων» τον Οκτώβριο.

Η Frontex βοηθά τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς.

Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η φωτογραφία της ημέρας

Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» την πρωτεύουσα 24 Απριλίου 2024

Διακοπές Ρεύματος ΔΕΗ: Χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (25/04) αυτές οι περιοχές της Αθήνας!

Σε πολλές περιοχές της Αττικής θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Πέμπτη (25/4/2024). Πόση ώρα θα κρατήσει η διακοπή ρεύματος και τι ώρες θα...
Κιλκίς, κατέσχεσαν, κρέας,

“Καλάθι του Πάσχα”: Σε ισχύ από σήμερα – Και το αρνί στις νέες κατηγορίες...

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τετάρτη (24/4) το Καλάθι του Πάσχα, το οποίο καλείται να δώσει λύση στις αυξημένες τιμές των πασχαλινών προϊόντων. Σύμφωνα με...

Λες και βρίσκεσαι στον πλανήτη Άρη! Δυστοπικές εικόνες από την Αθήνα λόγω αφρικανικής σκόνης...

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ – Ένα απόκοσμο σκηνικό επικρατεί στον ουρανό των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, όπου τα κίτρινα και τα πορτοκαλί χρώματα...

Σαν σήμερα 24 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1827: Μία μέρα μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραΐσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλλιος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Βαλεντίνη, Βαλεντίνα,...

Καιρός: Σκόνη, λασποβροχές και ισχυροί άνεμοι σήμερα – Πότε υποχωρεί η… «πορτοκαλί ομίχλη»

Βελτιωμένος αναμένεται να είναι σήμερα, Τετάρτη, 24 Απριλίου, ο καιρός. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, η μεταφορά αφρικανικής σκόνης που επηρεάζει τη χώρα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται...

Μεσανατολικό: Οι ΗΠΑ βλέπουν “πραγματική πρόοδο” στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων

Οι διαπραγματευτές που εργάζονται πάνω σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Φεβρουαρίου υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1945.... Υπογράφεται μεταξύ των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και του ΕΑΜ, η Συμφωνία της...

Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για 4ήμερη κατάπαυση του πυρός – Αντάλλαγμα η απελευθέρωση 50 ομήρων

Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε σήμερα πράσινο φως στη συμφωνία με σκοπό την απελευθέρωση πενήντα...