Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
19.9 C
Athens

Συνελήφθησαν ο ιδρυτής και μέλη της οργάνωσης “ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ”

Όπλα και εκρηκτικά σε μεγάλες ποσότητες, ανακάλυψε η ασφάλεια στα σπίτια των συλληφθέντων της εγκληματικής – τρομοκρατικής οργάνωσης «ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ», που συνελήφθησαν στην Καλαμάτα και ευθύνονται για τις δύο εκρήξεων αυτοσχέδιων μηχανισμών.

Συνελήφθησαν στην Καλαμάτα, πέντε άτομα 25, 28, 30, 34 και 52 ετών, από τους οποίους ο 52χρονος είναι κάτοικος Καλαμάτας και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Δράμας και της Χαλκιδικής κι αποτελούν το σκληρό πυρήνα της οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διακριβώθηκε ότι η ομάδα των πέντε τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, τοποθέτησε δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στην τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και στη συνέχεια στην πλατεία, στο Μυστρά.

Αποτέλεσμα των εκρήξεων ήταν να προκληθούν υλικές ζημιές στον αύλειο χώρο του υποκαταστήματος της τράπεζας και σε τζαμαρία εισόδου απέναντι κτηρίου, στην Καλαμάτα, ενώ στο Μυστρά προκλήθηκαν ζημιές, στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες είχαν αναγράψει με σπρέι, χρώματος μαύρου, το σύμβολο της οργάνωσης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκε στα σπίτια των συλληφθέντων στην Καλαμάτα και στη Δράμα, καθώς και σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, τέσσερις αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, τέσσερα κυνηγητικά όπλα, από τα οποία το ένα είχε ενσωματωμένο δίποδο και διόπτρα, τρία τόξα και δύο βαλλίστρες.

Επίσης βρέθηκε ποσότητα χασίς 10,2 γραμμαρίων, νιτρικής αμμωνίας, βάρους τριών κιλών περίπου, περισσότερα από δυόμιση χιλιάδες φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 43 βέλη, δύο γεμιστήρες πιστολιού, δύο τσεκούρια, ένα σπαθί, μαχαίρια και σουγιάδες, μια σιδερογροθιά και δύο γκλόμπς, 89 καπνογόνα – βεγγαλικά, τρείς συσκευές ενδοεπικοινωνίας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, κινητά τηλέφωνα, τρείς κουκούλες τύπου full face, φόρμες στρατιωτικού τύπου, γάντια, τζάκετ, διάφορα είδη “επιχειρησιακού” εξοπλισμού, όπως θήκες μαχαιριών, ζώνες φυσιγγίων, σακίδια κ.α., διάφορα έγγραφα και σημειώσεις και δύο αυτοκίνητα.

Επιπλέον προέκυψε ότι, οι συλληφθέντες τοποθέτησαν τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και πραγματοποίησαν τις εκρήξεις, προκειμένου να «εκπληρώσουν» τους ιδεολογικούς σκοπούς της ομάδας «ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ», που δημιούργησε ο 52χρονος από το έτος 2009 και στην οποία εντάχθηκαν σταδιακά και οι υπόλοιποι συλληφθέντες. Η ομάδα έχει έντονα αντισημιτική και αντιχριστιανική ιδεολογία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τους άσκησε δίωξη για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης και τους παρέπεμψε στον Ανακριτή Καλαμάτας. Οι κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν στον Ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν κι έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν αύριο και μεθαύριο.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι αστυνομικοί σε συνέντευξη τύπου στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου στην Τρίπολη, οι συλληφθέντες ομολόγησαν την συμμετοχή τους στην τοποθέτηση των εκρηκτικών μηχανισμών. Η οργάνωση έχει δημιουργηθεί από το 2009 και τα μέλη της δηλώνουν δωδεκαθεϊστές.

Οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την ασφάλεια, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη ή στο σχεδιασμό και άλλων παρόμοιων αδικημάτων.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα ζαφειρένια νερά της παραλίας Γάλα στα Κουφονήσια 23 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 23 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1516: Υιοθετείται από τους γερμανούς ζυθοποιούς ο Νόμος για την καθαρότητα της μπύρας...

Χανιά: Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας – Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στα Χανιά και συγκεκριμένα στον κόμβο που οδηγεί προς τον Ναύσταθμο στην περιοχή της Σούδας. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας είναι...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Τρίτη 23 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Ανατολίου...

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες με θυελλώδεις ανέμους τύπου Foehn και αφρικάνικη σκόνη

Με θυελλώδεις ανέμους, αρκετές λασποβροχές και με αισθητή την παρουσία της σαχαριανής σκόνης στην ατμόσφαιρα σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα θα κυλήσει σήμερα Τρίτη,...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά στην εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας,...
Συναγερμός ανακαλείται μολυσμένο βρεφικό γάλα

Το ΣτΕ αποφασίζει για το πλαφόν στο βρεφικό γάλα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έφτασε η υπόθεση  για το πλαφόν στο βρεφικό γάλα. Οι ανώτατοι δικαστές καλούνται να κρίνουν για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα  του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέος Κόσμος: Δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν για τη διαρροή video στα ΜΜΕ

Δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν για τη διαρροή video στα ΜΜΕ, στο οποίο φαίνεται η σορός...

Συνελήφθησαν 6 ανήλικοι μετά από επεισόδιο στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου

Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΡΑΣΗ στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου...

Χανιά: Συνελήφθησαν 3 από τους βαρυποινίτες που δραπέτευσαν

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι συνελήφθησαν βραδινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 7...

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν οι “ληστές με την καραμπίνα” – Πώς έπεσαν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν οι «ληστές με την καραμπίνα» οι οποίοι το τελευταίο...