Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Συντάξεις: Όλο το σχέδιο με τις περικοπές – Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι (πίνακες)

Οι υψηλόμισθοι, όσοι είχαν μεγάλες μειώσεις μισθών τα τελευταία χρόνια και οι «υψηλοσυνταξιούχοι» θα σηκώσουν το… βάρος της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού…
Αυτό προκύπτει από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό που σχεδιάζει να καταθέσει έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος.

Αν και η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς παραμένει «ανοικτή» για τις επικουρικές συντάξεις – με «επίδικο» την αύξηση της εισφοράς του 6% ως «ισοδύναμο» για να μην πληγούν από τις περικοπές οι συνταξιούχοι με μικρά ή μεσαία εισοδήματα – οι τελικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο θίγουν:

Ολους τους απασχολούμενους – ασφαλισμένους που θα έχουν (ή θα δηλώνουν, αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες) αποδοχές πάνω από 1.200 ευρώ, αφού θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές και, συνταξιοδοτούμενοι, θα λαμβάνουν κύριες συντάξεις με πολύ μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, σε σχέση με τους χαμηλόμισθους συναδέλφους τους. Οι υψηλόμισθοι θα επιβαρυνθούν περισσότερο και από τα νέα ασφάλιστρα στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση της εισφοράς στην επικουρική ασφάλιση (0,50% για τον εργοδότη και 0,50% για τον ασφαλισμένο σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αλλά για έξι χρόνια, αντί του 1,5% για τρία χρόνια).

πινακας

Συντάξεις: Ολο το σχέδιο με τις περικοπές – Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι (πίνακες)
Τους θεωρούμενους ως «υψηλοσυνταξιούχους», όσους δηλαδή συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές έχουν σήμερα, παρά τις μνημονιακές περικοπές, μεικτό εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, άνω των 1.300 ευρώ μεικτά (υπολογίζεται ότι είναι 260.000). Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 10% των «υψηλοσυνταξιούχων» θα δει νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αφού η πολιτική απόφαση είναι «να μη μειωθεί καμία επικουρική συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα».

ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Μολονότι οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του αναλογικού τμήματος της σύνταξης (βλ. Πίνακα) αυξάνονται όσο περισσότερα είναι τα χρόνια ασφάλισης, δίνοντας την εντύπωση ότι θα υπάρχει σχέση ανταποδοτικότητας εισφορών – παροχών, με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης, τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις που προκύπτουν ευνοούν μόνο τους χαμηλόμισθους. Με βάση τον πίνακα που δημοσιεύει η «Ημερησία»:

πινακας1Συντάξεις: Ολο το σχέδιο με τις περικοπές – Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι (πίνακες)
Ασφαλισμένος για 42 χρόνια με μέσο μισθό 600 ευρώ, θα λαμβάνει τελική σύνταξη 664,4 ευρώ, δηλαδή θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού 110,7%, ενώ ασφαλισμένοι για τα ίδια χρόνια με μισθούς 1.200 ευρώ και 1.500 ευρώ θα έχουν, αντίστοιχα, ποσοστά αναπλήρωσης 78,7% (944,8 ευρώ) και 72,3% (1.085 ευρώ) και με 2.000 ευρώ μόλις 65,9% (1.318,8 ευρώ).

Ασφαλισμένος για 15 χρόνια με μέσο μισθό 600 ευρώ, θα λαμβάνει σύνταξη 413,3 ευρώ, ποσοστό αναπλήρωσης 69% ενώ για ασφαλισμένους για τα ίδια χρόνια με μισθούς 1.200 ευρώ και 1.500 ευρώ τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι 40,3% (483,60 ευρώ) και 34,5% (518,20 ευρώ). Στα 2.000 ευρώ το ποσοστό αναπλήρωσης φτάνει στο… ναδίρ, στο 28,80% (576 ευρώ).

πινακας2Συντάξεις: Ολο το σχέδιο με τις περικοπές – Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι (πίνακες)
Αντίστοιχη είναι η πριμοδότηση υπέρ των χαμηλόμισθων που θα ασφαλίζονται για διάστημα 20 – 40 ετών καθώς θα έχουν ποσοστά αναπλήρωσης από τις κύριες συντάξεις από 79,8% (στα 20 έτη) έως 106,7% ενώ για τις άλλες κατηγορίες των αμειβομένων με μεγαλύτερους μισθούς ή αποδοχές τα ποσοστά αναπλήρωσης κυμαίνονται από 35% έως 61,9% για αποδοχές 2.000 ευρώ, από 41,4% έως 68,3% για αποδοχές 1.500 ευρώ και από 47,8% έως 74,7% για αποδοχές 1.200 ευρώ.

ΜΕΙΩΣΗ 25% – 30%

πινακας3
Συντάξεις: Όλο το σχέδιο με τις περικοπές – Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι (πίνακες)
«Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη παρόμοιες συντάξιμες αποδοχές, είναι προφανής η μείωση που θα έχουν στη σύνταξή τους όσοι πρόκειται να αποχωρήσουν μετά τη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι με δυσκολία θα συμπληρώνουν, σύμφωνα με το νέο νόμο, συντάξιμες αποδοχές στα ίδια επίπεδα με το σημερινό τρόπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαφορά στις συντάξιμες αποδοχές προσεγγίζει το 25%-30% με συνέπεια να είναι ακόμα χαμηλότερη, στο τελικό της ποσό, η σύνταξη», υπογραμμίζει ο εξειδικευμένος στο Ασφαλιστικό, δικηγόρος Διονύσης Ρίζος.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που δίνει, οι νέοι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ «χάνουν» έως 25,8%, οι εργαζόμενοι που θα πετύχουν να έχουν μέσες αποδοχές έως 1.200 ευρώ θα έχουν μικρές διαφορές, ενώ οι μόνοι που εξασφαλίζουν καλύτερα ποσά συντάξεων, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι οι αμειβόμενοι με έως 1.000 ευρώ (με εξαίρεση όσους θα «βγαίνουν» με 15ετία).

Διπλή απώλεια έως 30% για τις νέες συντάξεις

πινακας4
Συντάξεις: Ολο το σχέδιο με τις περικοπές – Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι (πίνακες)
Οι απώλειες για τις «νέες» (με τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού) συντάξεις έναντι των «παλαιών» συντάξεων, ειδικά για τους προερχόμενους από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες (όπου ίσχυαν υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με το ΙΚΑ) φτάνουν έως το 25% και μπορεί να αγγίξουν το 30%. Οχι μόνο εξ αιτίας των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, αλλά, και γιατί βάσει υπολογισμού θα αποτελούν από 1/1/2016 οι αποδοχές της τελευταίας 15ετίας που ενσωματώνουν τις μεγάλες μειώσεις αποδοχών από το 2009 και μετά.

Κάθε χρόνο θα προτίθεται 1 έτος, δηλαδή το 2017 θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών 16 ετών, το 2018 των 17 ετών έως ότου, σταδιακά σε βάθος χρόνου, ο υπολογισμός να γίνεται με βάση τις αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Ενδεικτικά, εργαζόμενος με 35 έτη που υπολόγιζε ως βάση υπολογισμού της σύνταξης αποδοχές 1.500 ευρώ που μειώθηκαν στα 1.000 ευρώ θα λάβει σύνταξη 721,7 ευρώ, αντί των 890, 55ευρώ (-168,90 ευρώ τον μήνα, ποσοστό -18,9%) ενώ αν είχε 40 έτη ασφάλισης και ο μέσος όρος των αποδοχών κατέβηκε από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ θα λάβει μειωμένη σύνταξη κατά 20,84% (-213,70 ευρώ τον μήνα).

Νέα ποσοστά
Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων

Ολες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, θα επανϋπολογιστούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν οι συνταξιούχοι όταν συνταξιοδοτήθηκαν. Ο επανϋπολογισμός, ειδικά για τις επικουρικές -για τις οποίες προβλέπονται περικοπές εφόσον δίνουν υψηλό εισόδημα μαζί με τις κύριες- θα γίνει με συντελεστή 0,45% για κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης να είναι όχι 20% – 45% (όπως σήμερα) αλλά 13,5% για 30 έτη, 15,75% για 35 έτη, 18% για 40% και 18,9% για τα 42 έτη…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΦΚΑ: Αλλαγές στην ημερομηνία καταβολής των χρημάτων στις συντάξεις του Μαρτίου

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, επειδή εκλείπουν πλέον οι λόγοι (covid-19) για την...

ΕΦΚΑ: Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων Φεβρουαρίου

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα κατά μία μέρα από τον αρχικό προγραμματισμό, στις 25...

Αυξήσεις 3% στις συντάξεις: Ποιοι είδαν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των εορτών καταβλήθηκαν οι συντάξεις με ενσωματωμένες...

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2024: Τι αλλάζει στην πληρωμή των συνταξιούχων

Μια μεγάλη αλλαγή θα υπάρξει σχετικά με την πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου 2024, στους...