Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Σχεδόν 80 χιλ. Ρώσοι εγκλωβισμένοι στην Αίγυπτο

Περίπου 80.000 Ρώσοι τουρίστες είναι εγκλωβισμένοι στην Αίγυπτο έπειτα από την απόφαση του Κρεμλίνου να αναστείλει όλες τις πτήσεις με προορισμό τη χώρα μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους της Metrojet που στοίχισε τη ζωή και στους 224 επιβαίνοντες.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή χθες να ανασταλούν όλες οι ρωσικές επιβατικές πτήσεις προς την Αίγυπτο, σε μία ένδειξη ότι η Μόσχα μάλλον στηρίζει το σενάριο περί συντριβής του αεροσκάφους έπειτα από την έκρηξη βόμβας.

Ο Όλεγκ Σαφόνοφ, επικεφαλής της Rostourism, δήλωσε ότι οι περισσότεροι Ρώσοι που βρίσκονται στην Αίγυπτο είναι τουρίστες, οι οποίοι παραθέριζαν στα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας Χουργκάντα και Σαρμ αλ-Σέιχ και ήδη 1.200 έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

“Μία προγραμματισμένη διαδικαδία απομάκρυνσης τουριστών πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Αεροσκάφη θα μεταβαίνουν άδεια (στην Αίγυπτο) και σε αυτά θα επιβιβάζονται οι τουρίστες εκείνοι που πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους τη συγκεκριμένη ημερομηνία”, δήλωσε ο ίδιος όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι καμιά “υπόθεση” δεν προκύπτει σε αυτό το στάδιο της έρευνας για τη συντριβή του αεροσκάφους της ρωσικής εταιρίας Metrojet, από την οποία 224 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 31 Οκτωβρίου.

Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστούν τα αιτία της συντριβής, ωστόσο αρκετές χώρες έχουν ήδη αναστείλει τις πτήσεις προς το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, επικαλούμενες την πιθανότητα η συντριβή του αεροσκάφους να προκλήθηκε από βόμβα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι οι πληροφορίες βάσει των οποίων χώρες εφάρμοσαν περιορισμούς στις πτήσεις προς την Αίγυπτο “δεν έχουν δοθεί μέχρι τώρα στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας”.

Όσον αφορά τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, καλά ενημερωμένες πηγές στο Παρίσι εκτιμούν πιθανότερη την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης. Λονδίνο και Ουάσιγκτον έχουν μιλήσει ανοιχτά για την εκδοχή της ύπαρξης βόμβας μέσα στο αεροσκάφος, το οποίο αναχώρησε στις 31 Οκτωβρίου από το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, στην χερσόνησο του Σινά, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.

Μια εβδομάδα μετά τη συντριβή, η υπόθεση για βόμβα που εξερράγη μέσα στο ρωσικό Airbus 23 λεπτά μετά την απογείωσή του δείχνει πιο πιθανή. Καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε χθες ότι η ανάλυση των δύο μαύρων κουτιών επιτρέπει η έρευνα να στραφεί σοβαρά στην υπόθεση μιας βομβιστικής επίθεσης.

Πράγματι, η αποκρυπτογράφηση του καταγραφέα στοιχείων της πτήσης και της συσκευής εγγραφής φωνής στο πιλοτήριο δείχνει ότι “όλα ήταν κανονικά” μέχρι το 24ο λεπτό της πτήσης όταν τα μαύρα κουτιά σταμάτησαν ξαφνικά να λειτουργούν –συμπτωματική συμπεριφορά μιας “πολύ ξαφνικής εκρηκτικής αποσυμπίεσης”, σύμφωνα με την πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Η υπόθεση μιας έκρηξης εξαιτίας τεχνικής βλάβης, πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας δείχνει εξαιρετικά απίθανη”, πρόσθεσε.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, του οποίου το αιγυπτιακό παρακλάδι αναπτύσσει δράση στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, δήλωσε ότι είναι υπεύθυνο για τη συντριβή, χωρίς να εξηγήσει πως.

Πηγή:Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...
Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Πέρασε το ψήφισμα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Απείχαν οι...

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα το πρώτο του ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες. Οι Ηνωμένες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παγκόσμιο φαινόμενο η αύξηση της τιμής του κακάο

Πράγματι υπάρχει αύξηση της τιμής του κακάο, έχουν  αυξηθεί εδώ και αρκετό καιρό οι...

Ελληνική παραλία στις καλύτερες του κόσμου

Το να αγγίζεις το γρασίδι είναι υπέροχο, αλλά όταν πρόκειται για επανασύνδεση με τη...

Ουγγαρία: Άλλοι 100 Έλληνες ταξιδιώτες είναι εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης

Μετά την απίστευτη περιπέτεια 100 Θεσσαλονικιών εκδρομέων σε πούλμαν που πήγαινε Βιέννη, γνωστοποιείται πως...

Χριστούγεννα στον κόσμο – Έθιμα και παραδόσεις

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι ο πυρετός των Χριστουγέννων να κορυφωθεί με τη λειτουργία, το...