Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Σύνοδος Κορυφής για προσφυγικό: Τι ζητά η Τουρκία – Τι δίνει η Ευρώπη;

Την αισιοδοξία του ότι η σημερινή διαβούλευση με την Τουρκία για το προσφυγικό θα είναι εποικοδομητική και ότι θα βρεθούν λύσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του πριν από λίγο προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το μεταναστευτικό που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.

Σημείωσε ακόμα ότι προ ημερών είχε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα ένα «εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο» για το θέμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως ένα σημαντικό βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, η οποία -όπως είπε- βρίσκεται σε δραματική κορύφωση και ως τούτο επείγει η ΕΕ και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις».

Την ανάγκη να «κινηθούμε γρήγορα», ώστε να επιτευχθεί η επίλυση της προσφυγικής κρίσης με «αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
Όπως δήλωσε, η Ελλάδα προσβλέπει στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την Τουρκία εντός του «παρόντος διαπραγματευτικού πλαισίου». «Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να προχωρήσει» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας εξηγώντας πως είναι προς όφελος της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ να βρίσκονται στην ίδια κατέυθυνση με την Τουρκία στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τις ροές των προσφύγων.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτή η συνεργασία με την Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη για «επικοινωνία» και «συνεργασία», ενώ έκανε αναφορά και στις «εποικοδομητικές διαβουλεύσεις» που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργο Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ερντογάν. «Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως είναι αδύνατο για την Ευρώπη να διαχειριστεί τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ» μόνη της.
Ο Αλ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας πως η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής βρισκεται «στη σωστή κατεύθυνση», ενώ εξέφρασε την ελπίδα το σημερινό αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό για όλους.
Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργος θα παραστεί στη συνάντηση των ηγετών που εμπλέκονται στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθει λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία.

 

Τι ζητούν οι Τούρκοι από την Ευρώπη 

Η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Οι δύο πλευρές, όπως έχει συμφωνηθεί και με άμεση επίδραση, θα ενισχύσουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, εμποδίζοντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των καθιερωμένων διμερών όρων επανεισδοχής και επαναπροωθώντας άμεσα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσής τους”, αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο είδε το Ρόιτερς.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αρχική βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί να προσαρμοστεί αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις, αναφέρει το προσχέδιο, σύμφωνα πάντα με το Ρόιτερς.

Η ΕΕ θα ανοίξει επίσης τον Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και θα ετοιμάσει και άλλα κεφάλαια για συζήτηση τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους, αναφέρει το Reuters.

Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να άρει την ανάγκη θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει ορισμένα κριτήρια που θα εξειδικευθούν σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο μπορεί ακόμη να αλλάξει μετά την έναρξη των συνομιλιών στις 15:00 (17:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μερική απελευθέρωση της βίζας θα αφορά αρχικά τους φοιτητές και τους επιχειρηματίες.

Συμβιβασμό προβλέπει ο Φάιμαν

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αναμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα ανακοπεί το κύμα των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη, δίνοντας ως αντάλλαγμα στην Τουρκία οικονομική βοήθεια και στενότερες σχέσεις, δήλωσε στην εφημερίδα Kurier.

“Η Τουρκία θέλει τώρα 3 δισεκατομμύρια [ευρώ] τον χρόνο για να επενδύσει τα χρήματα σε σχολεία και στέγαση. Θα συναντηθούμε κάπου στη μέση”, δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σοσιαλδημοκράτης Φάιμαν, ο οποίος συγκυβερνά με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Είπε πως τα χρήματα θα δαπανηθούν κατά κύριο λόγο για στέγαση και σχολεία και πως η ΕΕ θα δίνει εντολή για πληρωμές μόνο μετά την επιθεώρηση κάθε σχεδίου.

Σημειώνοντας την επιμονή του Ερντογάν ώστε η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ, ο Φάιμαν σημείωσε τη θέση της Βιέννης ότι αυτό θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αυστρία και είναι πιθανό να απορριφθεί. Είπε πως οι συνομιλίες πρέπει να επικεντρωθούν, αντίθετα, σε μία “προνομιακή εταιρική σχέση” με την Τουρκία.

Όταν ρωτήθηκε για τις προετοιμασίες για τις συνομιλίες που κάνουν από κοινού η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία, ο Φάιμαν είπε πως οι χώρες αυτές είναι καθαροί χρηματοδότες του προϋπολογισμού της ΕΕ και αποτελούν τους κύριους προορισμούς των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη.

“Πληρώνουμε ώστε να ανέβει το επίπεδο ζωής σε άλλες χώρες. Τώρα απαιτούμε να μην μας αφήσουν μόνους με το προσφυγικό θέμα”, είπε, επαναλαμβάνοντας την απειλή του ότι οι χώρες που αποφεύγουν ηθελημένα την αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων μπορεί να έχουν συνέπειες όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους από την ΕΕ.

Κάλεσε να παραμείνει το σύστημα ανοικτών συνόρων Σένγκεν στην Ευρώπη, το οποίο, είπε, βοηθά τη στραμμένη προς τις εξαγωγές οικονομία της Αυστρίας.

Όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές χαλάρωσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, δεδομένου του ρόλου που θα μπορούσε να παίξει η Ρωσία ως σύμμαχος στη μάχη κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ο Φάιμαν είπε: “Η συνεργασία με τη Ρωσία στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική. Η προσάρτηση της Κριμαίας δικαιολογούσε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Είμαι υπέρ τού να σκεφθούμε τώρα στην ΕΕ για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία”.

Tι λέει ο Γιούνκερ 

Ως «αρχή μιας πιο στενής συνεργασίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία βλέπει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την σημερινή Σύνοδο Κορυφής και εκτιμά ότι η Τουρκία «αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας».
«Με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση μας με έναν εκ των σημαντικότερων γειτόνων μας – και αυτό όχι μόνο επειδή χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ο ένας τον άλλον, αλλά και επειδή θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα από κοινού. Η Τουρκία αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας» δηλώνει ο κ. Γιούνκερ στην «Bild Am Sonntag» και συνεχίζει: «Θέλουμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας με την Τουρκία και πέρα από την οξεία προσφυγική κρίση. Εάν στηρίξουμε την Τουρκία προκειμένου να φθάσει πιο γρήγορα τα ευρωπαϊκά στάνταρντς στα οικονομικά θέματα, στην ενέργεια, στην δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα ωφεληθούμε όλοι από αυτό».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας γίνεται δεκτή με έντονη κριτική από τους Γερμανούς Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. «Η ελευθερία του Τύπου κλειδώνεται πίσω από κάγκελα. Η σιωπή απέναντι σε αυτή την απο-δημοκρατικοποιήση θα ήταν και για το δικό μας συμφέρον δραματικά επικίνδυνη» προειδοποιεί εκ μέρους των Πρασίνων η αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Κλαούντια Ροτ, ενώ ο αρχηγός της FDP Κρίστιαν Λίντνερ επισημαίνει ότι «χρειαζόμαστε μεν την Τουρκία ως εταίρο, αλλά ο Ερντογάν δεν επιτρέπεται να το παρερμηνεύσει αυτό ως δικαίωμα στην ασυδοσία».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται...

ΕΕ: Tο Κοινοβούλιο ενέκρινε νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – Τι κατοχυρώνει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό περί τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών...

ΕΕ-Υπουργοί Γεωργίας: Αποφάσισαν την αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν τις ευρωεκλογές

Την απόφαση να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ και η ολοκλήρωσή της...

Βελιγράδι – Κ. Μητσοτάκης: Η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος

Για σφυρηλατημένες σχέσεις και διμερή συμπόρευση που απέκτησε στρατηγικό χαρακτήρα με τη Κοινή Διακήρυξη...