Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

ΤΡΑΓΩΔΙΑ στη Συρία: Οι άνθρωποι λιμοκτονούν στις πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία

Ανθρωπιστικές οργανώσεις ελπίζουν ότι θα αρχίσουν να διανέμουν απολύτως αναγκαία βοήθεια σε τρεις πολιορκημένες κοινότητες στη Συρία από αύριο Κυριακή, όπως δήλωσαν την Παρασκευή εκπρόσωποί τους.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν αυτοκινητοπομπές με τρόφιμα και φάρμακα για τον πληθυσμό της πόλης Μαντάγια και των χωριών αλ Φούα και Κεφράγια.

Καθώς η Συρία συνεχίζει να σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, η εξάμηνη πολιορκία της πόλης Μαντάγια από τον συριακό στρατό και την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία έχει αναπτύξει μαχητές που πολεμούν στο πλευρό του, έχει παγιδεύσει περίπου 40.000 κατοίκους που υπομένουν επιπλέον έναν βαρύ χειμώνα.

Βορειότερα, στα χωριά αλ Φούα και Κεφράγια, στην επαρχία Ιντλίμπ, περίπου 20.000 κάτοικοι πολιορκούνται από ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν λιμοκτονήσει στην Μαντάγια από την 1η Δεκεμβρίου σε κέντρα υγείας που λειτουργούν με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF), όπως έχει κάνει γνωστό η οργάνωση αρωγής.

Οι παραδόσεις βοήθειας θα μπορούσαν να αρχίσουν την Κυριακή ή τη Δευτέρα, καθώς προετοιμάζονται τα απαραίτητα έγγραφα, δήλωσε ο Πάβελ Ξίσεκ, ένας εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στη Συρία, μιλώντας από τη Δαμασκό.

Ο Ξίσεκ επισήμανε ότι οι αποστολές θα είναι επικίνδυνες, καθώς οι αυτοκινητοπομπές θα χρειαστεί να διασχίσουν μέτωπα μαχών.

«Θα περάσουμε από εδάφη που ελέγχει η μια πλευρά σε εδάφη που ελέγχει μια άλλη», εξήγησε ο Πάβελ Ξίσεκ. «Και όπως μπορείτε να φανταστείτε αυτή είναι πάντοτε μια πάρα πολύ λεπτή επιχείρηση».

Η πρώτη αυτοκινητοπομπή ενδέχεται να ξεκινήσει την Κυριακή, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΕΠ Αμπίρ Ετέφα.

Είναι επείγον να διανεμηθούν προμήθειες, ειδικά φάρμακα και βρεφική φόρμουλα, διότι πολλές γυναίκες αδυνατούν να θρέψουν τα μωρά τους εξαιτίας της ασιτίας, σημείωσε ο Ξίσεκ.

Το ΠΕΠ θα διανείμει βασικά διατροφικά είδη όπως ρύζι, φυτικά έλαια, αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι και τρόφιμα σε κονσέρβες.

Οι πολιορκίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ο οποίος διαρκεί πέντε χρόνια και υπολογίζεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, τα κυβερνητικά στρατεύματα και τις φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές οργανώσεις από τη μια και τις οργανώσεις των ανταρτών από την άλλη.

Οι πολιορκίες χρησιμοποιούνται στη Συρία σαν όπλο πολέμου με «έναν ανελέητο, συντονισμένο και προσχεδιασμένο τρόπο» και σκοπό «να αναγκάζεται ένας πληθυσμός, συλλογικά, να παραδίδεται ή να αντιμετωπίζει τον λιμό», ανέφερε μια επιτροπή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών.

Μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία υιοθετήθηκε την 18η Δεκεμβρίου όρισε έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για τις επικείμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και κάλεσε τα αντιμαχόμενα μέρη να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις απρόσκοπτη πρόσβαση σε ολόκληρη τη Συρία, ειδικά σε πολιορκημένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Ένα νεοπαγές όργανο της αντιπολίτευσης, το οποίο συστάθηκε για να επιτηρήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έχει απαιτήσει να διανεμηθεί βοήθεια πριν από την έναρξη των συνομιλιών, η οποία είναι προγραμματισμένη για την 25η Ιανουαρίου.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Οβίδες από τη Συρία έπληξαν τα υψίπεδα του Γκολάν

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε πως οβίδες από τη Συρία έπληξαν μη κατοικημένη περιοχή στο...

Συρία: Είκοσι δύο νεκροί από χολέρα

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας υπό τη συριακή αντιπολίτευση ανέφερε σήμερα πως 22 άνθρωποι έχασαν...

Θεοδωρικάκος: Ορατός κίνδυνος για νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και Συρία

Ορατό κίνδυνο για νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και Συρία μετά...

Σεισμός Τουρκία-Συρία: Πάνω από 50.000 οι νεκροί – Έχουν εντοπιστεί 564 ύποπτοι εργολάβοι

Ο απολογισμός των νεκρών από τις σεισμικές δονήσεις αυξήθηκε στην Τουρκία σε 43.556, δήλωσε...