Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η χώρα θα κυβερνηθεί

«Σκοπός της επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να εφαρμόσουμε τη συμφωνία με τα απαραίτητα αντισταθμιστικά, για να φύγουμε το συντομότερο δυνατόν από την μέγγενη της επιτροπείας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην καθιερωμένη εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε τη συνεργασία με τη ΝΔ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί ένα modus viventi ανάμεσα σε δύο πολιτικές δυνάμεις που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα.

«Εγώ υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο, κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δεν θα τους κάνει τη χάρη ο ελληνικός λαός, θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε τον Γενάρη του 2015» τόνισε χαρακτηριστικά.

“Είναι καλό πράγμα κανείς να ζητάει συγγνώμη –είπε- αλλά ο κ. Mεϊμάρακης θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε το κόμμα του όλα αυτά τα χρόνια. Ίσως να ζητήσει συγγνώμη γιατί επί 2.5 χρόνια συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ, ίσως θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη γιατί όταν εμείς ματώναμε μας έλεγε ότι κωλυσιεργούμε και αναρωτιόταν γιατί δεν υπογράψαμε ό, τι μας έδιναν. Δεν του λέω να ζητήσει συγγνώμη όταν με χαρακτήριζε ψευτράκο και ό, τι άλλο είπε. Θα έπρεπε όμως να εξηγήσει τον ελληνικό λαό τι εννοούσε”, ήταν από τα πρώτα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Και συνέχισε: “Από εκεί και πέρα είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα κρίνει με βάση το απόλυτο κριτήριο που έχει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Θελει τον ΣΥΡΙΖΑ με απόλυτη πλειοψηφία είτε με συνεργασίες με άλλα κόμματα που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Το κρίσιμο δίλημμα είναι θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ η οποία φέρει μαζί της όλες τις αμαρτίες των προηγούμενων χρόνων”.

Αναφορικά με τα ταξίδια στη Ρωσία και τις προσδοκίες για οικονομική βοήθεια που δεν επιβεβαιώθηκαν, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως επισκέφτηκε τη Μόσχα δύο φορές για να επανεκκινήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις, ενώ άφησε αιχμές κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη λέγοντας πως «όποιος πιστεύει πως η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, τότε ας λύσουν αυτά τα προβλήματα».
Το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν αφορά την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη, η οποία πληρώνει τις αδυναμίες και την αλλοπρόσαλλη πολιτική της, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Υπενθύμισε ότι με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι έβαλαν το ζήτημα και επέτυχαν να συγκληθούν δύο Σύνοδοι Κορυφής. Ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο προ τριών εβδομάδων για το ζήτημα και ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε μια στοιχειώδη βοήθεια, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να παραδεχτεί πως σε σχέση με μια σειρά άλλων εταίρων μας που έχουν την αίσθηση ότι η αλληλεγγύη είναι μια α λα καρτ έννοια, και η Γαλλία και η Γερμανία είχαν στάση πιο κοντά στις δικές μας διεκδικήσεις. “Κατανοούν το πρόβλημα”, προσέθεσε.

Γενικότερα, χαρακτήρισε ντροπή να υπάρχει τέτοια περίσσεια υποκρισία σε ένα παγκόσμιο θέμα όπως είναι το προσφυγικό. Μίλησε για τις συντηρητικές δυνάμεις, στις οποίες, υπογράμμισε, ότι περιλαμβάνει και τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως πιο λαϊκιστή από τους λαϊκιστές, στο ζήτημα αυτό.
«Η νέα ηγέτης του ΠΑΣΟΚ που το συγκαταλέγει το ΠΑΣΟΚ;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Εξήγησε ότι όταν πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο είδε έναν κάθετο διαχωρισμό, οι μισοί τον αποδοκίμαζαν και οι μισοί τον επευφημούσαν, με πολλούς από αυτούς που τον επευφημούσαν να είναι από τους Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο εδώ, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, η κ. Γεννηματά επιλέγει να στοιχίζεται πίσω από τον κ. Μεϊμαράκη το κόμμα του οποίου ανήκει στο ΕΛΚ, το κόμμα της κ. Μέρκελ.

Σημείωσε ότι ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά όπως θέλει, για να συμπληρώσει πως όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι «το κόμμα που καθοδηγείται από τον κ. Βενιζέλο δεν μπορεί να έχει σχέση με το καινούριο». «Πώς να το κάνουμε», προσέθεσε. «Είναι ο βασικός υπαίτιος μιας πολιτικής κακοδαιμονίας και μιας εξαιρετικά αρνητικής εξέλιξης για τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε, για προσθέσει πως «εκφράζει το πιο παλιό απ’ το παλιό και είναι σήμερα κεντρικό στέλεχος αυτού του κόμματος».
Aπαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε με νόημα «η κυβέρνηση έπεσε από βουλευτές της, γι’ αυτό και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου».
Στις επτά και μισή ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην Κοζάνη. Σήμερα ανακοινώνονται οι τελικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λευτέρης Κουσούλης: Η πολιτική είναι υπόθεση του παρόντος

Μια παράδοξη συνθήκη έχει εγκατασταθεί στην πολιτική σκηνή. Έρχονται οι δημοσκοπήσεις μηχανικά να την...

ΣΥΡΙΖΑ: Το εκκρεμές της πολιτικής του

Το εκκρεμές με βάση το πώς περιγράφεται στα λεξικά είναι ένα σύστημα που εκτελεί...

Προειδοποίηση Μητσοτάκη σε υπουργούς: Το 41% δεν επιτρέπει υπερφίαλες συμπεριφορές

Το πολιτικό στίγμα των ημερών και την πρότασή του για τη Γραμματεία της Νέας...

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει καν συζήτηση περί αλλαγής αμυντικής πολιτικής

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας προχωρά με σεβασμό στους Έλληνες φορολογούμενους και δεν υπάρχει...