Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Ένας νέος θεσμός, με την υπογραφή του Παντελή Βούλγαρη, ξεκινά, σήμερα, Σάββατο 1η Αυγούστου στην Άνδρο.
Πρόκειται για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον πολυβραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη, η νέα διοργάνωση του δήμου Ανδρου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο εγκαινιάζεται το Σάββατο 1η Αυγούστου.
Καθόλη τη διάρκεια του Αυγούστου (1-30 Αυγούστου) θα φιλοξενεί στο νεότευκτο υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο της Χώρας (δώρο στον τόπο τού Ανδρεώτη Αλκιβιάδη Τάττου), παραστάσεις αρχαίου δράματος από την Επίδαυρο, συναυλίες καταξιωμένων τραγουδιστών και σχημάτων και ανδρεώτικες καλλιτεχνικές ομάδες. Το θέατρο, χωρητικότητας 900 θέσεων, υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος.

«Φιλοδοξία του νέου θεσμού», όπως υπογραμμίζει ο Παντελής Βούλγαρης, «είναι να φιλοξενεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις τέχνης δίνοντας την ευκαιρία στους Ανδρεώτες -κι όχι μόνο- να χαρούν Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Δοκιμασμένους στην τέχνη αλλά και νεότερους. Φυσικά, ο χώρος θα διατεθεί και στους ίδιους τους Ανδρεώτες και στην τέχνη τους. Εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι σημαντική και επίσης να μας δώσει την ευκαιρία σκεφτούμε τα καλύτερα για τα επόμενα χρόνια. Αυτή την εποχή προλάβαμε ό,τι καλύτερο από τις παραστάσεις της Επιδαύρου, σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής και νεότερους, για να καλύψουμε τον Αύγουστο. Η συνέχεια βεβαίως θα κριθεί από την εμπειρία που θα αποκτήσουμε. Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει η δουλειά μας για το επόμενο φεστιβάλ».

«Η Ανδρος δεν διαθέτει μόνο ακαταμάχητες φυσικές ομορφιές, έχει ταυτιστεί και με την διεθνή εικαστική σκηνή. Φέτος όμως κάνει ένα μεγάλο βήμα και σχεδόν ολοκληρώνεται στο κομμάτι πολιτισμός, χάρη στο φεστιβάλ Ανδρου που ο δήμος διοργανώνει κι υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις του φιλοδοξώντας να αναδειχτεί σε σημείο αναφοράς για τη χώρα αλλά και πόλος έλξης για το εξωτερικό», επισημαίνει ο δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης.

Η νέα ανοικτή σκηνή, ένα έργο που σέβεται το φυσικό τοπίο, συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της Άνδρου μεταπολεμικά. Βρίσκεται σε “στρατηγική” θέση, με πανοραμική θέα προς το Νότο. Χτίστηκε με την πέτρα-ταυτότητα του νησιού, την ξερολιθιά, και την τεχνική των ντόπιων μαστόρων επάνω στη φυσική κλίση του εδάφους, δημιουργώντας ένα πέταλο 40 μέτρων. Διαθέτει τέσσερα διαζώματα, έντεκα σειρές κερκίδων και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό.

Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου με συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα και του Γιάννη Μηλιώκα. Μια μουσική αναδρομή των δυο καλλιτεχνών γεμάτη επιτυχίες απ΄ το 1989 μέχρι το 2015.«Ακόμα και στις πιο δύσκολες και σκοτεινές εποχές, ο ρόλος της τέχνης ήταν πάντοτε να ψάχνει τις χαραμάδες προς κάτι φωτεινό», λέει ο Φίλιππος Πλιάτσικας. «Οι άνθρωποι της τέχνης ήταν πάντα Δον Κιχώτες. Αυτό, αισθάνομαι, συμβαίνει, με το Φεστιβάλ Ανδρου, που μέσα στον πιο δύσκολο «χειμώνα» προσπαθεί να φέρει το καλοκαίρι! Δεν θα μπορούσα παρά να είμαι δίπλα σε μια τέτοια πρόταση και μάλιστα από τον Παντελή Βούλγαρη. Ραντεβού την 1η Αυγούστου στη Χώρα Άνδρου».

Στις 4 Αυγούστου μια δυναμική jazz session επιφυλάσσει η Τrilogia Jazz των Γιώργου Τρανταλίδη, Γιώργου Κοντραφούρη και Γιώργου Σαμαρά. Εκτός από δικές του συνθέσεις θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων δημιουργών της jazz, όπως οι Thelonius Monk, Duke Ellington, John Coltrane, Charlie Parker μαζί με διασκευασμένα κομμάτια των Beatles, Gimy Hendrix και Doors .

Στις 12 Αυγούστου θα παρουσιαστούν οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Μια τραγωδία δριμύ “κατηγορώ” στις φρικαλεότητες του πολέμου, με ένα θίασο πρωταγωνιστών: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Εκάβη), Μαρία Κίτσου (Ανδρομάχη), Κόρα Καρβούνη (Κασσάνδρα), Νίκο Ψαρρά (Ταλθίβιος) κ.ά. Η παράσταση άνοιξε τα φετινά Επιδαύρια στις 3 και 4 Ιουλίου.

Στις 17 Αυγούστου τη σκυτάλη θα πάρουν οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία και απόδοση Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη , τον Άρη Σερβετάλη και τον Φάνη Μουρατίδη. Μετά την περσινή θριαμβευτική ανάγνωση των «Βατράχων», ο γνωστός σκηνοθέτης θα μιλήσει για τη σύγχρονη διαφθορά μέσα από το διαχρονικό λόγο του αττικού κωμωδιογράφου. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου στις 10 και 11 Ιουλίου.

Στις 20 Αυγούστου η διαρκώς ανερχόμενη Κατερίνα Πολέμη θα παρουσιάσει μαζί με το συγκρότημά της (τους σολίστες Δημήτρη Παπαδόπουλο, Πέτρο Βαρθακούρη και Δημήτρη Κλώνη), δικές της επιτυχίες αλλά και μουσικές άλλων συνθετών διασκευασμένες α λα βραζιλιάνικα, ελληνικά, αμερικανικά, τσιγγάνικα , αφρικάνικα, καραβαϊκάνικα και ιταλικά, φτάνοντας μέχρι και τη Disneyland. Καλεσμένος- έκπληξη o Massimo Dono από την Κάτω Ιταλία.

Στις 22 Αυγούστου ο Γεράσιμος Τσαγκαράκης θα παρουσιάσει την interactive οπτικοακουστική παράστασή του «Η Γοητεία του Θορύβου». Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, έργα των Masson, Gerassimez, Bach, Ξενάκη και Skubala.

Στις 25 Αυγούστου η Δήμητρα Γαλάνη θα διατρέξει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού μαζί με το κουαρτέτο Chronos (Θωμάς Κωνσταντίνου, Σπύρος Μάνεσης και Χρήστος Ραφαηλίδης), ερμηνεύoντας την «Ξανθούλα» του Μάντζαρου, κλασικές επιτυχίες του Τσιτσάνη, του Χατζιδάκι κ.ά.

Όμως και η ανδριώτικη καλλιτεχνική δημιουργία θα έχει στο 1o Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου ισχυρή εκπροσώπηση:

Στις 2 Αυγούστου ο Θεατρικός Οργανισμός Ανδρου θα παρουσιάσει τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες». Στις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει συναυλία η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου «Δημήτρης Σιδέρης». Στις 21 Αυγούστου, επ’ευκαιρία της συμπλήρωσης μιας δεκαετίας από το θάνατο του ιστορικού, εμπνευστή και πρωτεργάτη της Καϊρείου Βιβλιοθήκης Δημητρίου Ι. Πολέμη, η Καϊρείος Βιβλιοθήκη διοργανώνει προς τιμή του εκδήλωση, με ομιλητή τον ακαδημαϊκό, καθ. Μιχάλη Τιβέριο, αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Καϊρείου Βιβλιοθήκης. Ενώ θα προβληθεί και η ταινία του Γιώργου Δάμπαση για τη ζωή και το έργο του Δημητρίου Ι. Πολέμη.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσική βραδιά με την ευγενική συμμετοχή της Ελίνας Ακομίβα, από την Εθνική Όπερα των Παρισίων και της Κατερίνας Πολέμη. Τέλος, στις 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός Διηγήματος και Ποίησης «Ανδρέας Εμπειρίκος», με θέμα «Μεσόγειος η Θάλασσά μας» .Τραγούδια της Μεσογείου θα ερμηνεύσει η Κλεονίκη Δεμίρη. Στο πιάνο ο σολίστ Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής: Το δάκρυ της μαστίχας

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΣΤΑΛΟΥ Το δάκρυ της μαστίχας Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Εγκαίνια: Τετάρτη, 3 Απριλίου | 7μ.μ.  στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου, Καλλιθέα Η έκθεση διαρκεί...

Η προίκα της κόρης της Μπουμπουλίνας που προκάλεσε εμφύλια διαμάχη

Η Ελένη Μπούμπουλη έγινε πρωταγωνίστρια σε μια υπόθεση που λίγο έλειψε να τινάξει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος στον αέρα. Κολοκοτρώνης και Γρίβας έφτασαν στα...

Παύλος Βρέλλης: Ο γλύπτης που έπλασε την ιστορία του έθνους μας σε κερί και...

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον συνταξιούχο γυμνασιάρχη, τον γλύπτη Παύλο Βρέλλη, που δημιούργησε ένα έργο ζωής, ένα έργο για όλη την Ελλάδα,...

Οι κοινοί στόχοι στον ιστό της ελληνικής γλώσσας!

– Eκκλησία – Σχολεία – Δημογέροντες – Δημοσιογραφία αποτέλεσαν στη Σμύρνη ένα ενιαίο, αδιάσπαστο σύνολο, αλληλοσυμπληρούμενο με κοινούς στόχους και προβληματισμούς και με αδιάρρηκτο...

Πώς εξηγούσαν οι αρχαίοι τις εκλείψεις Ηλίου

Τα μηνύματα από τους θεούς, οι κακοί οιωνοί και η ιστορία του Ηροδότου για τον Θαλή Στις 8 Απριλίου 2024 η Βόρεια Αμερική θα γίνει...
Κνωσός: Ανακάλυψη «τεράστιας σημασίας»

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Μαρτίου ο Σερ Άρθουρ Έβανς ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1900 Ο Σερ Άρθουρ Έβανς ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της Κνωσού στην Κρήτη Το 1964 Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κρήτη
Δήμος Αθηναίων: Με χρώματα, σερπαντίνες και μεγάλες δόσεις κεφιού και χαράς «ντύνεται» η πρωτεύουσα

ΑΠΟΚΡΙΕΣ: Τι κρύβεται πίσω από τη μάσκα;

«Βάλτε μια μάσκα σε έναν υποκριτή και δεν θα είναι πια ικανός να λέει ψέματα», είχε πει ο διακεκριμένος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα

Μπορεί η επαφή των νεοελλήνων με την αρχαιοελληνική παράδοση και γλώσσα να είναι εξαιρετικά...

Από πού προέρχονται οι πολιτισμικές διαφορές;

Από την αρχαιότητα υπήρχαν εικασίες σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη...

Snowden: Εξελιγμένος Πολιτισμός Βρίσκεται στα Έγκατα της Γης

O Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν (Edward Joseph Snowden), o Αμερικανός τεχνικός (διαχειριστής συστημάτων) που εργαζόταν,...

Δήμος Αθηναίων: O “Πολιτισμός στις Γειτονιές” κάνει 2η στάση στο Παγκράτι! 

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Athens Culture Net διοργανώνει και υλοποιεί πολιτισμικές δράσεις με...