Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

10 επιχειρήσεις που επιζούν στους αιώνες!

Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να επιζήσουν για αιώνες, και εξακολουθούν να λειτουργούν και σήμερα!

Πρόκειται για επιχειρήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις δύσκολα μπορείς να φανταστείς, όπως κατασκευαστής μουσικών οργάνων, μπαρ, εστιατόριο 1.000 και πλέον χρόνων, ή ξενοδοχείο που θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο και έχει ηλικία 1.300 ετών!

10. Βιντεοπαιχνίδια

επιχειρήσεις, επιζούν, αιώνες,

Μπορεί τα video games να βγήκαν στην αγορά τη δεκαετία του΄50, ωστόσο η εταιρεία που ταυτίστηκε με αυτά, η Nintendo στην Ιαπωνία, ιδρύθηκε το 1889. Κατά την ίδρυση της, στις 23 Σεπτεμβρίου 1889 από τον Fusajiro Yamauchi, κατασκεύαζε παιγνιόχαρτα (Hanafuda Cards), κάτι σαν τραπουλόχαρτα.

Το 1959 ο εγγονός του ιδρυτή έκανε μια συμφωνία με την Disney για να εκτυπώσει τους χαρακτήρες της σε κάρτες Nintendo. Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένη και η εταιρεία επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς. Όμως, οι περισσότερες από τις νέες επιχειρήσεις απέτυχαν, και η Nintendo άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Το 1970, ο ιδιοκτήτης της περιόδευε σε ένα από τα εργοστάσια της Nintendo και είδε έναν μηχανικό, να παίζει με έναν βραχίονα που επεκτεινόταν, τον οποίο είχε κατασκευάσει ο ίδιος. Ο Hiroshi Yamauchi, ενθουσιάστηκε και αποφάσισε να το κάνει παιχνίδι με το όνομα «Ultra Hand». Το παιχνίδι σάρωσε και παράλληλα ξεκίνησε η δημιουργία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

9. Κατασκευαστής μουσικών οργάνων

Το πιο διάσημο κύμβαλο δημιουργήθηκε το 1618 στην Κωνσταντινούπολη, από έναν Αρμένιο αλχημιστή που ονομαζόταν Αβέντις, ο οποίος προσπάθησε να κάνει χρυσάφι χρησιμοποιώντας κασσίτερο, χαλκό και ασήμι. Αυτό που κατάφερε, ήταν να φτιάξει ένα κράμα που δεν έσπαγε με τίποτα και έβγαζε έναν δυνατό θόρυβο. Το δημιούργημα του γρήγορα έγινε δημοφιλές και είχε χρησιμοποιηθεί από την οθωμανική στρατιωτική μπάντα, ως τακτική για να τρομάζει τον εχθρό.

Το 1623, ο Σουλτάνος Οσμάν Β έδωσε στον Αβέντις το οικογενειακό όνομα «Zildjian», που σημαίνει «ο γιος του κατασκευαστή κυμβάλου». Η οικογένεια συνέχισε να κατασκευάζει κύμβαλα στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1929, όταν ο Αβέντις ο Γ’ μετακίνησε την εταιρεία στη Μασαχουσέτη, όπου εξακολουθεί να είναι σε λειτουργία σήμερα. Η εταιρεία διοικείται από την 14η γενιά της οικογένειας και παραμένει η κυρίαρχη κατασκευάστρια κυμβάλων στον κόσμο, με το 65% της αγοράς.

Ένας από τους λόγους για την επιτυχία της Zildjian είναι η μυστική συνταγή για το κράμα που αναπτύχθηκε από το Αβέντις. Μόνο μια χούφτα άνθρωποι γνωρίζουν τη δοσολογία των υλικών για το μείγμα.

8. Φαρμακείο

Το Santa Maria Novella στη Φλωρεντία, Ιταλία, είναι το αρχαιότερο γνωστό φαρμακείο στον κόσμο. Ξεκίνησε σε μοναστήρι των Δομινικανών το 1221, οι οποίοι έφτιαχναν βότανα στον κήπο, που χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία ασθενών στο ιατρείο τους. Οι μοναχοί, οι οποίοι είχαν πάρει όρκο φτώχειας, δεν το είχαν ανοίξει για το κοινό, μέχρι το 1612- 400 χρόνια αργότερα- καθώς είχαν γίνει γνωστές οι θεραπείες με τις αλοιφές και τα βότανα που έφτιαχναν.

Σήμερα, το φαρμακείο εξακολουθεί να πωλεί σκευάσματα από τις συνταγές των μοναχών, μαζί με σύγχρονα προϊόντα για τη φροντίδα του δέρματος.

7. Λούνα παρκ

Χαλκίδα: Οι αρεοπαγίτες επικύρωσαν την καταδίκη τριών υπευθύνων Λούνα Παρκ
φωτο αρχείου

Το Bakken, είναι το παλαιότερο λούνα παρκ που λειτουργεί ακόμη, καθώς άνοιξε τις πύλες του πρώτη φορά στο κοινό το 1583 στο Κλάμπενμποργκ, βόρεια της Κοπεγχάγης, στη Δανία. Βέβαια, πριν από 430 χρόνια δεν υπήρχε ο ίδιος τρόπος διασκέδασης, αλλά ήταν ένα πάρκο με κήπους αναψυχής, όπου γίνονταν χοροί, βόλτες και έπεφταν πυροτεχνήματα.

Το 1923, κατασκευάστηκε ένα ξύλινο τρενάκι του λούνα παρκ, και συνέχισαν να προστίθενται νέα παιχνίδια στα επόμενα χρόνια. Το πάρκο είναι ακόμα σε λειτουργία σήμερα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

6. Εκτύπωση και Εκδοτικός Οίκος

Στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ χορηγήθηκε για πρώτη φορά πιστοποίηση ευρεσιτεχνίας, κάτι σαν βασιλικό διάταγμα, από τον βασιλιά Ερρίκο του VIII, το 1534. Αυτό επέτρεψε το πανεπιστήμιο να εκτυπώνει «κάθε είδους βιβλίο». Ωστόσο, λόγω της πολιτικής και λογοκρισίας, το πανεπιστήμιο κατάφερε να δημοσιεύσει το πρώτο βιβλίο του 50 χρόνια αργότερα, που ήταν για τον Μυστικό Δείπνο.

Από τότε, δημοσίευε ένα βιβλίο κάθε χρόνο. Η συλλογή του πανεπιστημίου περιλαμβάνει έργα, τα οποία έγραψαν μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπως ο Τζον Μίλτον, ο Ισαάκ Νεύτων, ο Ντ. Λόρενς, ο Νόαμ Τσόμσκι, και ο Στίβεν Χοκινγκ.

5. Τράπεζα

Μπορεί τα βασικά στοιχεία του τραπεζικού συστήματος να ξεκίνησαν από τους αρχαίους Έλληνες και μετά τους Ρωμαίους, όμως κατά τον Μεσαίωνα, η Ιταλία, είχε εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Μία από τις πρώτες τράπεζες ήταν η Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία ιδρύθηκε το 1472, όταν η Σιένα ήταν ανεξάρτητο κράτος.

Όταν δημιουργήθηκε το βασίλειο της Ιταλίας το 1861, η τράπεζα έγινε η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα. Κατάφερε να επιβιώσει από τους πολέμους μεταξύ των πόλεων-κρατών, τους δύο Παγκόσμιους, αλλά φαίνεται να δυσκολεύεται με την οικονομική κρίση και το 2016 αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

4. Ζυθοποιία

Πολλές εταιρείες μπύρας καυχώνται για τη μακρά παράδοση τους, αλλά το παλαιότερο ζυθοποιείο είναι το Weihenstephan, βόρεια του Μονάχου, στη Γερμανία. Η ζυθοποιία βρίσκεται στο Weihenstephan Abbey, το οποίο ήταν ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων, που ιδρύθηκε το 725. Το 1040, ο ηγούμενος πήρε άδεια για προώθηση της μπύρας που έφτιαχναν οι μοναχοί στην αγορά.

Μεταξύ 1085 και 1463, η μονή αντιμετώπισε μια σειρά από τραγωδίες. Κάηκε τέσσερις φορές, πέρασε λοιμούς και έναν τεράστιο σεισμό. Ωστόσο, επέζησε μέχρι το 1803, όταν η μονή διαλύθηκε επειδή η Γερμανία εκκοσμικεύτηκε. Ωστόσο, το κράτος κράτησε το ζυθοποιείο και η μπύρα πωλείται ακόμα σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

3. Μπαρ

Το παλαιότερο μπαρ στον κόσμο βρίσκεται στην Ιρλανδία και είναι το Sean Bar, στη δυτική όχθη του ποταμού Shannon στο Athlone. Εκτιμάται πως είναι συνεχώς σε λειτουργία από το 900, και διαθέτει ένα αρχείο για κάθε ιδιοκτήτη, από τότε που άνοιξε.

Στο αρχείο περιλαμβάνεται και ο τραγουδιστής Boy George, στον οποίο ανήκε για λίγο το μπαρ το 1987. Περαιτέρω απόδειξη της ηλικίας του μπαρ βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης στη δεκαετία του 1970, όταν οι εργάτες βρήκαν ένα κομμάτι του αρχικού τοίχου, που ήταν κατασκευασμένος από καλαμωτή και λυγαριά. Ο τοίχος ανασκάφτηκε, και τοποθετήθηκε σε μια γυάλινη προθήκη.

2. Εστιατόριο

Η επιχείρηση εστιατόριο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Κατά μέσο όρο, περίπου το 60% αποτυγχάνουν μέσα στον πρώτο χρόνο. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να παραμείνουν για πέντε χρόνια. Όμως το Stiftskeller στο Σάλτσμπουργκ, της Αυστρίας, άνοιξε πριν απο 1210 χρόνια.

Αρχικά, ήταν τμήμα του κτιρίου του Αβαείου του Αγίου Πέτρου, που ήταν μοναστήρι των Βενεδικτίνων. Η παλαιότερη αναφορά στο εστιατόριο βρίσκεται σε γραπτά του Αλκουίνου, το 806, ο οποίος ήταν ένας οπαδός του Καρλομάγνου. Από τότε, το Stiftskeller υποτίθεται ότι ήταν συνεχώς ανοικτό και πολλές διασημότητες το έχουν επισκεφθεί.

Το εστιατόριο σερβίρει παραδοσιακό αυστριακό φαγητό και μία φορά την εβδομάδα, παραθέτει δείπνο όπου οι μουσικοί παίζουν Μότσαρτ με στολές της εποχής του μεγάλου συνθέτη.

1. Ξενοδοχείο

Στις Νότιες ιαπωνικές Άλπεις στην Hayakawa, στο νομό Yamanashi, βρίσκεται το παλαιότερο ξενοδοχείο στον κόσμο, το Νισιγιάμα Ονσέν Κιουνκάν (Nishiyama Onsen Keiunkan). Το ξενοδοχείο ιδρύθηκε από τον Fujiwara Mahito το 705, δηλαδή 1.300 χρόνια πριν!

Από το άνοιγμά του, το ξενοδοχείο που είναι γνωστό για τις ιαματικές πηγές του, λειτουργεί από απογόνους 52 γενεών. Βρίσκεται κοντά στο όρος Φίτζι, και η διανυκτέρευση κοστίζει γύρω στα 280 ευρώ.

Το Nishiyama Onsen Keiunkan δεν είναι μόνο το παλαιότερο ξενοδοχείο στον κόσμο, αλλά είναι επίσης το παλαιότερο από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπετόβεν, ενάτη συμφωνία,

Μπετόβεν: Ανάλυση του DNA του έδειξε πως δεν ήταν μουσική ιδιοφυΐα

Ο Μπετόβεν είχε χαμηλή γενετική προδιάθεση όσον αφορά τον συγχρονισμό του ρυθμού, μια ικανότητα που συνδέεται στενά με τη μουσικότητα. Αυτό έδειξε ανάλυση του DNA που πραγματοποίησε μια διεθνής...

Χάσε κιλά απλά με τη σκέψη

Όλα είναι μέσα στο μυαλό λένε. Αυτή η φράση ταιριάζει απόλυτα και στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μία έρενα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Stanford. Όπως αποκαλύφθηκε...

Το dirty talking κάνει πάντα το σεξ πολύ καλύτερο

Πώς απολαμβάνεις καλύτερα το σεξ; Και δεν μιλάμε μόνο για το ποια στάση μπορεί να σου αρέσει περισσότερο, μιλάμε και για τα άλλα τα...

Οι Αμαζόνες μπορεί να υπήρξαν πραγματικά, υποστηρίζει αρχαιολόγος

Στους αρχαιοελληνικούς μύθους, οι Αμαζόνες ήταν τρομερές πολεμίστριες που ζούσαν στα όρια του γνωστού κόσμου. Τα τελευταία χρόνια, οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι...
ΗΠΑ: Πενήντα χρόνια από το πρώτο "μικρό βήμα για τον άνθρωπο" και η συζήτηση για την επιστροφή στη Σελήνη έχει ανάψει1 στη Σελήνη ίσως μόλυνε τη Γη με… σεληνιακά μικρόβια

Οι ΗΠΑ θέλουν να κατασκευάσουν έναν σιδηρόδρομο στη Σελήνη

Μελλοντικά, οι αστροναύτες θα μπορούν να μετακινούνται με τρένο στην επιφάνεια της Σελήνης. Η DARPA, η μυστική ερευνητική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, έχει αναλάβει...
1839, καταγράφεται, πρώτη φορά, λέξη, ΟΚ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Μαρτίου καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1839 καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες,...

Η πιο τρομακτική διαδρομή με ποδήλατο κάτω από τη Γη! (βίντεο)

Εσείς θα κάνατε ποδήλατο στα έγκατα της Γης μέσα από τα πιο στενά τούνελ; Υπάρχει μια ποδηλατική διαδρομή που αποτελεί πρόκληση ακόμα και για τους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΑΔΕ: 651 έλεγχοι ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου- “Λουκέτο” για 48 ώρες σε έξι επιχειρήσεις

Μια συντονισμένη επιχείρηση ελέγχων, σε 651 σημεία, σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, πραγματοποίησαν 100...

Δένδιας: Θα προτείνει την Λάρισα για στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ε.Ε. «βάζει μπροστά» την επιχείρηση «Ασπίδες» (Aspides) κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα...

Υπουργικό Συμβούλιο: Συμπληρωματικός φόρος έως 15% στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη...

Συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι ο στρατός θα συνεχίσει και απόψε τις στοχευμένες...