Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
21.6 C
Athens

13 «αγκάθια» για εργασιακά – ασφαλιστικό

Τουλάχιστον 13 ζητήματα- “αγκάθια” για τις εργασιακές σχέσεις και τον συνδικαλισμό, το ασφαλιστικό και την πρόνοια, περιλαμβάνει η ατζέντα της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης.

Οι συνομιλίες, θα πραγματοποιηθούν στον απόηχο της ψήφισης του νόμου για τα εργασιακά, τον οποίο φέρονται να υποδέχθηκαν με έντονη επιφύλαξη οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με δημόσιες τοποθετήσεις περιορίζει την ατζέντα στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ως προς την κήρυξη απεργιών και εμφανίζεται να διεκδικεί βελτιώσεις ως προς το ύψος των συντάξεων χηρείας και την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παραμένει σε εκκρεμότητα η προώθηση των εξής ζητημάτων:

1. Τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων [νόμος 1387/1983], ώστε να μην απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση.

2. Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας έως τον Ιούνιο του 2018, με τα συνδικάτα να χαρακτηρίζουν επικίνδυνη την διαδικασία, διότι -όπως επισημαίνουν θα παγιώσει το αρνητικό για τους εργαζόμενους ρυθμιστικό πλαίσιο.

3. Κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών.

4. Αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση να λαμβάνεται με ποσοστό άνω του 50%.

5. Δικαστικές αποφάσεις και εργοδοτική ανταπεργία: Η ελληνική πλευρά, είναι υποχρεωμένη να κατοχυρώσει νομοθετικά την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων όχι μόνο για το αν η απεργιακή κινητοποίηση είναι νόμιμη, αλλά και για τις νομικές αντιπαραθέσεις εργοδοτών- εργαζομένων από την εφαρμογή του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα στις περιπτώσεις απεργιών με επιπτώσεις στην αμοιβή του προσωπικού.

6. Επανεξέταση των μέτρων του νόμου Αχτσίουγλου σχετικά με την διευκόλυνση της προσφυγής των εργαζομένων στην Δικαιοσύνη. Άμβλυνση των μέτρων που οδηγούν στην αναζήτηση των δεδουλευμένων που οφείλει ο εργοδότης από την προσωπική του περιουσία και παροχή δυνατότητας εξωδικαστικού συμβιβασμού.

7. Κατώτερο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ζητάει η ελληνική πλευρά, ώστε καμία νέα σύνταξη χηρείας να μην είναι κατώτερη της εθνικής σύνταξης με 20ετή προϋπηρεσία, δηλαδή των 384 ευρώ.

8. Έσοδα ΕΦΚΑ. Οι δανειστές, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πορεία των εσόδων από το 2019 και μετά εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές.
Στον αντίποδα, μείωση των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ζητάει η Αθήνα, τονίζοντας ότι η υπέρμετρη επιβάρυνση θα οδηγήσει στον περιορισμό των εσόδων με ενδεχόμενο κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε νέα μέτρα.

9. Επιτάχυνση της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων για τον προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα περικοπεί το 2019.

10. Επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς η παρατεταμένη αναμονή έχει δημιουργήσει έμμεσο χρέος της τάξεως των 3 δις ευρώ. Ενδεχόμενη καθυστέρηση ως προς την εκκαθάριση περίπου 114.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων και 126.00 επικουρικών (με τα αναδρομικά), καθώς και 62.000 εφάπαξ έως τον Ιούνιο του 2018 (όπως προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών), εκτιμάται ότι θα εκτινάξει την συνταξιοδοτική δαπάνη με κίνδυνο να ενεργοποιήσει τη ρήτρα για λήψη νέων μέτρων στο ασφαλιστικό.

11. Εξωδικαστικός μηχανισμός για την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δανειστές, φέρονται να ζητούν δρακόντειους όρους για την υπαγωγή ακόμη και μικροοφειλετών στον μηχανισμό, με συνυπολογισμό της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

12. Επίσης, το κουαρτέτο ζητά να μην ισχύσει το πλαφόν 30% για τη μείωση της σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, ώστε ο περιορισμός της σύνταξης να είναι μεγαλύτερος.

13. Αναμόρφωση και περιορισμός της δαπάνης για τα οικογενειακά επιδόματα.Οι Θεσμοί, πιέζουν ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί από τη β’ αξιολόγηση, σχετικά με τη νομοθέτηση νέου συστήματος οικογενειακών παροχών έως τον Νοέμβριο και τη μείωση των δαπανών για προνοιακές παροχές κατά 259 εκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2017 – 2018. Να φέρει πιο κοντά κατά ένα έτος, το 2018, αντί για το 2019, το αντίμετρο για τα οικογενειακά επιδόματα, επιθυμεί το υπουργείο Εργασίας, ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις για τους δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων.

Πηγή: athina984.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ευαγγέλιο της Κυριακής 14 Απριλίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Α’ – Κατά Ματθαίο ΚΗ'(28) 16-20 Οἱ δὲ ἕνδεκα μαθηταὶ ἐπορεύθησαν εἰς τὴν Γαλιλαίαν, εἰς τὸ ὄρος οὗ ἐτάξατο αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς.καὶ...

Μεγάλο θαύμα των Χαιρετισμών! Η εμφάνιση ενός Αόρατου Ασκητή

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ – Για τους αόρατους ασκητές του Άθωνα και ποιος δεν έχει ακούσει !Επτά ή δώδεκα κατά άλλους αποτελούν ένα από τα...

Τι είναι η παρακαταθήκη

Παρακαταθήκη είναι αυτό που σου εμπιστεύθηκε, όχι εκείνο που εσύ εφεύρες ̇ το οποίο παρέλαβες και δεν επενόησες ̇ τούτο δεν εξαρτάται από τη μεγαλοφυΐα,...

Η ώρα του θανάτου είναι η πιο φρικτή ώρα!

ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΜΑΚΡΙΝΑ – Πως θα περάσουμε τα τελώνια την ημέρα της αναχωρήσεώς μας; Εγώ όταν το βάζω αυτό το πράγμα στο νου μου, τρέμω,...

Ούτε στο σκύλο δεν μοιάζω στην αγάπη του την καλοσύνη του

Ούτε στο σκύλο δεν μοιάζω στην αγάπη του την καλοσύνη του ήμαρτον Θεέ μου απέχω πολύ και από τα ζώα! Είπε ο Αββάς Ξάνθιος: «Το σκυλί...

Οι δαίμονες δεν έχουν καμιά δύναμη πάνω μας παρά μόνο όταν τους παραδώσουμε το...

– Τον αητό τον σκοτώνουν με σαΐτες που φτιάχνουν από τα φτερά του. Και την ψυχή σου ο σατανάς την καταστρέφει, από αδυναμίες που...

Ανίσχυρος είναι ο άνθρωπος, χωρίς την βοήθεια του Θεού!

–Μην πιστεύεις και μην ελπίζεις σε μάταιους ανθρώπους, οι οποίοι με τις διδασκαλίες τους για κινήσεις αστεριών (αστρολογία) και με άλλες αφελείς δοξασίες (μοίρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στις 29 Σεπτεμβρίου οι Εθνικοί Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού

Στις 29 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι φετινοί Εθνικοί Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού, σε οκτώ αθλητικές εγκαταστάσεις...

Ο εφιάλτης του ασφαλιστικού: Δραματική μείωση της σχέσης εργαζομένων-συνταξιούχων

Σε διαρκή πίεση θα παραμένει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας για πολλές δεκαετίες, εξαιτίας...

Υπουργείο Εργασίας: Οι 10 βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό

Μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες επέρχεται με το νομοσχέδιο...

Ασφαλιστικό: Ολόκληρο το σχέδιο για εκκρεμείς συντάξεις και βελτίωση του ΕΦΚΑ

“Έτος ασφαλιστικού” θα είναι το 2022, καθώς το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε σειρά παρεμβάσεων...