6 Φεβρουαρίου: Συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου στη Σμύρνη (βίντεο)

197
Ένα συγκινητικό μήνυμα της Χαρούλας Αλεξίου στο Instagram για τον αδελφό της

Μεγάλη συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής της Σμύρνης, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το β΄ Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο. Είναι η δεύτερη φορά που η αγαπημένη μικρασιάτισα τραγουδίστρια θα βρεθεί στη Σμύρνη, μετά την τιμητική εκδήλωση που είχε λάβει από τον δήμαρχο της πόλης να δοθεί το όνομα της «Χάρις Αλεξίου» σε δρόμο του Σεβδίκϊοι.

Από το Σεβδίκιοϊ καταγόταν ο παππούς της Χαρούλας, Γιάννης Σαρρής .

Το 1922 κατοικείτο από Έλληνες, Ευρωπαίους και ελάχιστους Τούρκους. Από εκεί καταγόταν ο παππούς της ερμηνεύτριας, Γιάννης Σαρρής.

Το Σεβδίκιοϊ είναι ένα αμιγώς Ελληνικό χωριό, που σήμερα οι Τούρκοι το λένε Gaziemir.

Οι χαμηλοί λόφοι που αμφιθεατρικά δεσπόζουν του χωριού είναι κατάφυτοι από ελαιόδεντρα , οπωροφόρα δέντρα, πουρνάρια κουμαριές κ.ά. Ο κάμπος του ξεκινά σαν κοιλάδα και απλώνεται γιά να καταλήξει σε μιά ωραία και εύφορη πεδιάδα.

Η καθαυτό είσοδος στο Σεβδίκιοϊ άρχιζε από εκεί που το συναντούσε ο καρόδρομος της Σμύρνης. αυτός εισχωρούσε μέσα στο χωριό, περνούσε απ’ την κεντρική πλατεία Καφαλάνι, έφτανε στο τσαρσί (αγορά) και από εκεί στη εκκλησία.

Διαβάστε επίσης:  Το θυμάστε; "Γκραικός, Γενίτσαρος και Βενετσιάνος"

Τέσσερις ήταν οι κυριότεροι μαχαλάδες του χωριού.

«Ο Απάνω-μαχαλάς» (ΒΔ του χωριού) όπου έμεναν, μεταξύ άλλων οι οικογένειες των Νικήτα, Παπάκου, Παντελάκη, Ρούσου, Κουρμπέτη, Ζενιώδη κ.ά«Ο Σταθμός» (η αριστοκρατική συνοικία του χωριού) όπου ήταν τα σπίτια των Φωτιάδη, Χριστοδούλου, Χανιώτη, Κυριακίδη, Δημόπουλου, Μαυρουδή, Λοράνδου, Γούναρη, κ.ά

«Το Κάτω Τζαμί» (με την πολύ παλιά χτιστή βρύση) όπου υπήρχαν τα σπίτια των Χατζηνικόλα, Καλαϊτζόγλου, Τσιβιλή, Τσαγανέα, Κασιμάτη, Κομνηνού, κ.ά

«Το Τσάϊ» (Τσάϊ λεγόταν το ποτάμι του χωριού) με τα σπίτια των Φώσκολου, Καρδιακόπουλου, Μπαξεβάνογλου, Γαλάνη κ.ά

«Το Καφαλάνι» (η μεγάλη κεντρική πλατεία του χωριού). Γύρω απ΄τη πλατεία είχαν τα σπίτια τους οι Καφιέρος, Μιλάνος, Ιωαννίδης, Υψηλάντης, Γερακάκης, κ.ά

Η απογραφή που έγινε τον Οκτώβριο του 1921 από την Ύπατη Αρμοστεία της Σμύρνης αναφέρει: 8000 κάτοικοι εκ των οποίων 7955 Έλληνες, 20 Τούρκοι, 20 Αρμένιοι, 5 Ευρωπαίοι.