Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Aπό Συρία και Ιράκ οι τρομοκράτες που σχεδίασαν την επίθεση στο Μόναχο

Η Γερμανία έλαβε μια πληροφορία μερικές ώρες πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης σύμφωνα με την οποία κατονομαζόμενοι μαχητές από το Ιράκ και τη Συρία σχεδίαζαν επιθέσεις στο Μόναχο, όμως η αστυνομία δεν μπόρεσε να βρει τους υπόπτους και δεν είναι καν σίγουρη αν υπάρχουν ή αν βρίσκονται στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μονάχου.

Ο Χουμπέρτους Άντρα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως γερμανοί αξιωματούχοι έλαβαν μια “πολύ συγκεκριμένη” πληροφορία σύμφωνα με την οποία σχεδιάζονταν επιθέσεις αυτοκτονίας σε δύο σταθμούς τρένων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η αστυνομία έκλεισε τους σταθμούς περίπου μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα και τους άνοιξε και πάλι ώρες αργότερα.

“Λάβαμε ονόματα. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι στο Μόναχο ή αν είναι καν στη Γερμανία”, είπε ο Άντρα.

“Σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα ονόματα είναι σωστά, αν οι άνθρωποι αυτοί ζουν καν, ή πού μπορεί να βρίσκονται. Αν το ξέραμε αυτό, θα είμαστε σαφώς ένα βήμα παραπέρα. Δεν έχουμε πληροφορίες ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι στο Μόναχο ή στη Γερμανία”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν δήλωσε πως η πληροφορία, η οποία σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προήλθε από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, υποδείκνυε πως η οργάνωση μαχητών “Ισλαμικό κράτος” βρισκόταν πίσω από τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις.

Οι σταθμοί που έκλεισαν ήταν ο κεντρικός σταθμός του Μονάχου και ο σταθμός Πάσινγκ, σε απόσταση περίπου 8 χλμ. από την πόλη.

Ο Άντρα δήλωσε πως το επίπεδο συναγερμού στο Μόναχο παραμένει το ίδιο όπως ήταν και προτού οι γερμανικές αρχές λάβουν την πληροφορία.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η αστυνομία του Μονάχου έγραψε: “Καλημέρα σε εκείνους που πέρασαν τη νύχτα έξω στο #munich! Ευχαριστούμε που παραμείνατε ήρεμοι και για την κατανόησή σας όσον αφορά τα μέτρα μας”.

Η αστυνομία ανέφερε πως είχε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πέντε έως επτά βομβιστές αυτοκτονίας σχεδίαζαν να πάρουν μέρος στην επίθεση.

Στις 26 Δεκεμβρίου, η αστυνομία στη Βιένη δήλωσε πως μια “φιλική” υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την πιθανότητα μιας επίθεσης με πυροβολισμούς ή βόμβα πριν από το Νέο Έτος. Η πληροφορία αυτή περιελάμβανε, επίσης, τα ονόματα πολλών υπόπτων.

Στο Βέλγιο, οι αρχές ακύρωσαν την Τετάρτη όλες τις καθιερωμένες επιδείξεις πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πρωτεύουσα, επικαλούμενες φόβους για μια ενδεχόμενη επίθεση μαχητών. Η αστυνομία ανέφερε προχθες ότι έχει συλλάβει τρεις ανθρώπους τους οποίους ανακρίνει σε σχέση με μια ενδεχόμενη συνωμοσία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε χθες πως ένας 25χρονος που κατηγορείται ότι σχεδίαζε να επιτεθεί σε ένα εστιατόριο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης στο “Ισλαμικό κράτος”.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, η αστυνομία αύξησε τα μέτρα ασφαλείας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Τάιμς Σκουέρ, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υποδέχθηκαν το 2016.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποινικοί μέσα από φυλακές έδιναν εντολές σε τρομοκράτες για επιθέσεις – Από 28 έως 40 ετών οι συλληφθέντες

Σε οκτώ συλλήψεις έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής για την βομβιστική...

Χρυσοχοΐδης: Οι τρομοκράτες είναι εγκληματίες και θα συλληφθούν

Με αφορμή την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης...

Διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν: “Ψυχρή” υποδοχή από Ιράκ και Τουρκία

Ενισχύουν τη δύναμη πυρός οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή. Ήδη έφτασε στην περιοχή υποβρύχιο...

Ισραήλ: Θα κινδυνεύουν να θεωρηθούν τρομοκράτες όσοι κάτοικοι της Γάζας δεν απομακρυνθούν

Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ να απομακρυνθούν...