Αυστραλία: Μια γειτονιά που καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά στο δρόμο

28
Αυστραλία, γειτονιά, καλλιεργεί, λαχανικά,

Αν ένα βράδυ ξεμείνετε από βασιλικό την ώρα που φτιάχνετε πίτσα τι κάνετε; Αν μένετε στην Αυστραλία αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς βγαίνοντας μια βόλτα στη γειτονιά μπορείτε να κόψετε ότι βότανο χρειάζεστε από το… δρόμο.

frdroms11

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται ένα προάστιο στην Αυστραλία μετέτρεψε τους δρόμους της γειτονιάς σε κήπους, όπου καλλιεργούν φρούτα, λαχανικά και βότανα παρέχοντάς τα δωρεάν στην κοινότητα. Πέρυσι, ο δρόμος παρήγαγε 900 κιλά μπανάνες και 300 κιλά λάχανα.

frdroms10

Το «Urban Food Street», ξεκίνησε το 2009, όταν ένα ζευγάρι στο βόρειο-ανατολικό Queensland, ένα προάστιο της Buderim εξοργισμένο με την αύξηση των τιμών στα φρούτα, αποφάσισε να φυτέψει δέκα δέντρα με λάιμ στο δρόμο της γειτονιάς τους.

Διαβάστε επίσης:  Άνοιξε το «μυστικό» δωμάτιο του Μιχαήλ Άγγελου (Φώτο - Βίντεο)

Η ιδέα εξαπλώθηκε και τώρα έντεκα δρόμοι στο Buderim είναι γεμάτοι από δυόσμο, πιπεριές, ντομάτες, θυμάρι, κατσαρό λάχανο, ρόδια και πατάτες.

frdroms12

Τα εποχιακά τρόφιμα που καλλιεργούνται στους δρόμους είναι διαθέσιμα σε όλους στην κοινότητα, ακόμη και σε εκείνους που δεν φυτεύουν αλλά προσφέρουν νερό για το πότισμα ή φτιάχνουν χειροποίητες μαρμελάδες από τα φρούτα της γειτονιάς.

Εκτός από φρέσκα λαχανικά ωστόσο ένα ακόμη πλεονέκτημα της εν λόγω τεχνικής είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της κοινότητας, με τους γείτονες να φυτεύουν μαζί και τα παιδιά τους να παίζουν στους δρόμους.

frdroms1frdroms2frdroms3frdroms4frdroms5frdroms6frdroms7frdroms8