Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Αυτά είναι τα δικαιολογητικά για να γλιτώσετε από έξτρα φόρους

Έως 44 δικαιολογητικά (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, αποδείξεις και λοιπά αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία) μπορεί να χρειαστεί να μαζέψει φέτος ένας φορολογούμενος για να αποδείξει ότι δικαιούται φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου εισοδήματος και για να αποφύγει τις «παγίδες» των τεκμηρίων, στο πλαίσιο της διαδικασίας συμπλήρωσης και υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα όσα αναγράφονται στην φορολογική δήλωση πρέπει να συγκεντρώνονται και να φυλάσσονται από τον φορολογούμενο σπίτι του. Πρέπει δε να προσκομίζονται στην αρμόδια ΔΥΟ σε περίπτωση ελέγχου της δήλωσής του.

Εφόσον κάποια από τα δικαιολογητικά έχουν συνυποβληθεί με δηλώσεις προηγούμενων ετών στην ίδια ΔΥΟ ή έχουν διαφυλαχθεί σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής και δεν έχει επέλθει κάποια μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτά δεν απαιτείται η έκδοση νέων δικαιολογητικών. Σε περίπτωση ελέγχου και εφόσον έχουν ήδη προσκομιστεί δικαιολογητικά με ισχύ και στο τρέχον φορολογικό έτος που αφορούσε σε κάθε συγκεκριμένο δικαιολογητικό που τυχόν υποβλήθηκε και ότι δεν έχει επέλθει μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτό.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη ειλικρίνειας των στοιχείων που αναγράφονται στη δήλωση είναι τα εξής:

– Σε περίπτωση δήλωσης στο Ε2 ακινήτου κενού για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, φωτοαντίγραφα των λογαριασμών ΔΕΗ ή ύδρευσης ή κονόχρηστων, κ.λπ.

– Για απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών, των συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

– Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή διαζευκτήριο σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται ως προστατευόμενα μέλη του τέκνα, αδερφούς και ανήλικους συγγενείς του μέχρι τρίτου βαθμού.

– Βεβαίωσης σχολής ή ΙΕΚ από την οποία προκύπτει ότι τα ενήλικα τέκνα σπουδάζουν, εφόσον έχουν ηλικία έως 25 ετών και θεωρείται ότι αυτά βαραίνουν τον φορολογούμενο.

– Στοιχεία που αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, την ηλικία και τον βαθμό συγγένειας προσώπων τα οποία ο φορολογούμενος επικαλείται ότι τον βαρύνουν.

– Για την απόδειξη διάστασης των συζύγων, απαιτείται αντίγραφο αγωγής για διαζύγιο ή για διατροφή ή πρακτικό κατανομής της κοινής περιουσίας για συναινετικό διαζύγιο ή σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αυτά οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει τη χωριστή διαβίωση των συζύγων.

– Για την απόδειξη καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών σε Ταμεία ασφάλισης του υποχρέου απαιτείται η σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα.

– Για την μείωση του φόρου κατά 200 ευρώ για φορολογούμενο ή εξαρτώμενο μέλος της οικογενείας του ανάπηρο κατά 67% γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

– Για τη μείωση του φόρου κατά 200 ευρώ για φορολογούμενο ή εξαρτώμενο μέλος της οικογενείας του που είναι ανάπηρος αξιωματικός ή οπλίτης ή θύμα πολέμου, σχετική βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

– Για αξιωματικούς οι οποίοι υπέστησαν τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας που τους χορηγεί τις αποδοχές τους.

– Για τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, βεβαίωση από τον οικείο συνταξιοδοτικό φορέα ότι ο φορολογούμενος έχει αναγνωριστεί ως θύμα τρομοκρατικής ενέργειας και συνταξιοδοτείται για το λόγο αυτό.

– Για την απόδειξη εξόδων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις απόδειξη λιανικών συναλλαγών εκδοθείσα από τον ιατρό ή φυσικοθεραπευτή ή λογοθεραπευτή, κ.λπ.

– Για να αποδειχθεί η δαπάνη των νοσηλίων, απαιτείται το προβλεπόμενο νόμιμο παραστατικό, που πρέπει να έχει εκδοθεί από την ιδιωτική κλινική ή το κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα.

– Επιπλέον, για την απόδειξη της δαπάνης των νοσηλίων, απαιτείται βεβαίωση του διευθυντή της ιδιωτικής κλινικής ή του κρατικού νοσηλευτικού ιδρύματος για το χρόνο νοσηλείας και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου.

– Για την αναγνώριση της δαπάνης για την αγορά φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης, η οποία εκδίδεται από τα φαρμακεία. Ειδικά για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό απαιτείται και η προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης.

– Για τα έξοδα απασχόλησης νοσηλευτή ή νοσηλεύτριας, βεβαίωση του θεράποντος ιατρού, με την οποία να βεβαιώνονται το είδος της νόσου από την οποία πάσχει ο ασθενής, η διάρκειά της, καθώς και η ανάγκη απασχόλησης νοσηλευτή/τριας λόγω της σοβαρότητας της νόσου.

– Για να αναγνωριστούν τα έξοδα απασχόλησης νοσηλευτή ή νοσηλεύτριας, απαιτείται απόδειξη είσπραξης της αμοιβής εκδοθείσα από το πρόσωπο που πρόσφερε υπηρεσίες ως νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια, στην οποία πρέπει να αναφέρονται το ονοματεπώνυμό του, το όνομα του πατέρα του, ο αριθμός φορολογικού μητρώου, η διεύθυνση κατοικίας του και η χρονική διάρκεια παροχής υπηρεσιών του, υπογεγραμμένη από το πρόσωπο που παρέχει τις υπηρεσίες.

– Για να αποδειχθούν τα έξοδα που καταβλήθηκαν σε επιχείρηση περίθαλψης ηλικιωμένων, χρειάζεται η εκδοθείσα απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

– Επίσης, για να αποδειχθεί η καταβολή των εξόδων περίθαλψης ηλικιωμένων απαιτείται και βεβαίωση από τον διευθυντή ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης για τον ακριβή χρόνο της περίθαλψης, καθώς και το ποσό αυτής κατά κατηγορία δαπάνης.

– Για να αναγνωριστούν τα έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενούς και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά, απαιτείται απόδειξη λιανικής, στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του αγοραστή, καθώς και το είδος του πωλούμενου αντικειμένου.

– Σε περίπτωση που οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης καταβάλλονται από τον ίδιο το φορολογούμενο, όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της οικείας δαπάνης, για την απόδειξη του υπόλοιπου ποσού της δαπάνης, με το οποίο επιβαρύνθηκε πραγματικά ο φορολογούμενος, απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη, του ασφαλιστικού ταμείου ή της ασφαλιστικής επιχείρησης από την οποία να προκύπτουν τα ακόλουθα:

α) Τα στοιχεία του προσώπου για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη.

β) Το συνολικό ποσό της δαπάνης για το οποίο υποβλήθηκαν δικαιολογητικά.

γ) Ο αριθμός και η ημερομηνία της απόδειξης παροχής υπηρεσιών ή της απόδειξης λιανικής πώλησης στην οποία αναγράφεται το ποσό της δαπάνης.

δ) Το ποσό της δαπάνης που καλύφθηκε από τον εργοδότη ή το ασφαλιστικό ταμείο ή την ασφαλιστική επιχείρηση και

ε) το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης με το οποίο επιβαρύνεται ο φορολογούμενος.
– Για την απόδειξη ακινησίας αυτοκινήτου ή δίτροχου χρειάζεται βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ.

– Για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης των αυτοκινήτων τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για άτομα με αναπηρία 67% και άνω, γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας.

– Για τη μη εφαρμογή τεκμηρίου διαβίωσης σε αυτοκίνητο-αντίκα που δεν φέρει συμβατικές πινακίδες, απαιτείται πιστοποιητικό αυθεντικότητας.

– Για την απόδειξη της καταβολής των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, η απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής.

– Για την αγορά μετοχών μη εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, τα ιδιωτικά συμφωνητικά αγοράς.

– Για την ετήσια δαπάνη που καταβλήθηκε για την εξόφληση δανείων ή πιστώσεων, βεβαίωση του δανειοδότη για το συνολικό ετήσιο ποσό των τοκοχρεολυτικών δόσεων που πληρώθηκαν μέσα στο 2016.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Φλώρινα: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι τελωνειακοί σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Τρίτη, 2 Απριλίου και την επομένη, Τετάρτη 3 του ίδιου μήνα οι τελωνειακοί της χώρας. Στην απεργία...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πρόγραμμα “Σπίτι μου”: Έως το τέλος Μαρτίου οι αιτήσεις – Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά

Ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή αιτήσεων για τα χαμηλότοκα δάνεια σε νέους στο...

Επίδομα Θέρμανσης: Παράταση στη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών – Πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση

Παράταση έως τις 23 Ιουλίου στην υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για το επίδομα θέρμανσης...

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχετε μαζί σας

Τα νέα μέτρα για την διασπορά του κορωνοϊού βρίσκονται σε εφαρμογή από τα ξημερώματα...

Από τον Μάιο ψηφιακά σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών

Το ψηφιακό κράτος μπαίνει σταδιακά στη ζωή μας και από τον επόμενο μήνα σχεδόν...