Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Αυτόν επέλεξε ο Τραμπ για υπουργό Άμυνας – Ποιος είναι ο στρατηγός, πεζοναύτης

Τον Τζέιμς «Λυσσασμένο Σκύλο» Μάτις, έναν απόστρατο στρατηγό των πεζοναυτών, επέλεξε τελικά ο Τραμπ για να ηγηθεί των ισχυρότερων ένοπλων δυνάμεων στο κόσμο, ως επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Μάτις αποτελεί για τον Τραμπ την ενσάρκωση της νέας εικόνας που θέλει να αποκτήσει ο στρατός των ΗΠΑ υπό την προεδρία του. «Θα διορίσουμε τον Τζέιμς Μάτις υπουργό Άμυνας. Είναι ότι πιο πλησιέστερο στον στρατηγό Πάτον» είχε πει χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, ο Τραμπ έχει εντυπωσιαστεί πολύ από το βιογραφικό του Ματίς και από τα όσα έχει ακούσει για εκείνον. Με 44 χρόνια υπηρεσίας ο Ματίς ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής δύναμης στο νότιο Αφγανιστάν το 2001 και ενός τάγματος πεζοναυτών την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003. Είχε επίσης ηγηθεί της αιματηρής επίθεσης στη Φαλούτζα του Ιράκ το 2004.

Ο Μάτις κέρδισε το μοναδικό του παρατσούκλι («Mad Dog») την εποχή που υπηρετούσε στους πεζοναύτες. Γνωστός για το εκκεντρικό του στιλ αλλά και την «αδελφοσύνη» του με τους άνδρες υπό τη διοίκησή του, είχε στο παρελθόν διατυπώσει απόψεις που χαρακτηρίστηκαν προκλητικές και πολεμοχαρείς από τους επικριτές του (άλλο ένα κοινό με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ).

Δείτε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές:

«Η πρώτη φορά που θα τινάξεις κάποιον στον αέρα είναι σημαντική. Εξάλλου, υπάρχουν κάποιοι μαλ…ες στον κόσμο που χρειάζονται να φάνε μια σφαίρα»

«Να είσαι πάντα ευγενικός και επαγγελματίας, αλλά όταν συναντάς κάποιος να χαράσσεις πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ένα σχέδιο για το πώς μπορείς να τον σκοτώσεις»

«Έρχομαι ειρηνικά. Δεν έφερα μαζί μου το πυροβολικό. Αλλά σας ικετεύω, με δάκρυα στα μάτια. Αν πάτε να με γαμ…σετε, θα σας σκοτώσω όλους»

«Οι πεζοναύτες δεν ξέρουν πώς γράφεται η λέξη «ήττα»»

«Όταν πηγαίνεις στο Αφγανιστάν, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με άνδρες που εδώ και πέντε χρόνια ξυλοκοπούν γυναίκες επειδή άφησαν ακάλυπτο το πρόσωπό τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει απομείνει ίχνος ανδρισμού. Γι” αυτό ακριβώς και έχει τόσο πλάκα να τους πυροβολείς. Είναι πολύ διασκεδαστικό να τους πολεμάς και να τους πυροβολείς»

«Βρες τους εχθρούς της αμερικανικής δημοκρατίας και σκότωσε τους όλους ανεξαιρέτως μέχρι να σιχαθούν τόσο πολύ το αίμα, ώστε να αφήσουν ήσυχους εμάς και τις ελευθερίες μας»

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να μισείς κάποιον για να τον πυροβολήσεις. Δεν νομίζω ότι είναι αλήθεια αυτό. Πρόκειται για τη δουλειά σου»

«Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το να σε πυροβολούν και να αστοχούν. Η αίσθηση είναι φανταστική»

«Να επιβεβαιώνετε πάντα με τη συμπεριφορά σας ότι δεν υπάρχει καλύτερος φίλος, ούτε χειρότερος εχθρός από έναν Αμερικανό πεζοναύτη»

«Η προδοσία υπάρχει από τότε που ανακαλύφθηκε ο πόλεμος και πάντα οι έμπιστοι άνθρωποι ήταν λιγοστοί»

«Πολέμα με χαρούμενη καρδιά»

«Δεν πρέπει να επιτρέπεις στον λαό να αποφεύγει την σκληρή αλήθεια. Εάν αρχίσουν να ζουν σε έναν ονειρικό κόσμο, τα πράγματα θα εξελιχθούν άσχημα»

«Εχει πλάκα να πυροβολείς κάποιους ανθρώπους”.

Ποιος είναι

O 66χρονος αποστρατεύτηκε ως επικεφαλής της US Central Command την άνοιξη του 2013, μετά από πάνω από 40 χρόνια στο Σώμα Πεζοναυτών. Με 44 χρόνια υπηρεσίας, ο Ματίς ήταν επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης στο νότιο Αφγανιστάν το 2001 και ενός τάγματος πεζοναυτών την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003.

Ηγήθηκε της Μάχης της Φαλούτζα, το 2004 στο Ιράκ, που υπήρξε μία από τις πιο αιματηρές στον ιρακινό πόλεμο.
Θεωρείται ως ένας από τους στρατιωτικούς ηγέτες της γενιάς του που είχαν την μεγαλύτερη επίδραση, ο οποίος συνδύαζε στρατηγική σκέψη με ενίοτε…άκομψη γλώσσα.Το 2005 προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν δήλωσε “ότι έχει πλάκα να πυροβολείς κάποιους ανθρώπους”.

O Mattis είναι σήμερα ένας διακεκριμένος συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δίνοντας διαλέξεις για την ηγεσία και τη στρατηγική. Ήταν διακεκριμένος ερευνητής στο Dartmouth (John Sloan Dickey Center for International Understanding) το 2013.

Για να αναλάβει το αξίωμα του υπουργού Άμυνας, το Κογκρέσο έπρεπε να περάσει νομοθετική ρύθμιση που  παρακάμπτει προηγούμενο ομοσπονδιακό νόμο, βάσει του οποίου πρέπει να περάσουν τουλάχιστον επτά χρόνια από τη στιγμή της απόσυρσης από την ενεργό υπηρεσία για να αναλάβει απόστρατος καθήκοντα υπουργού Άμυνας. Το Κογκρέσο προέβη σε αντίστοιχη εξαίρεση μόνο άλλη μια φορά, όταν ο στρατηγός Τζορτζ Μάρσαλ (George Marshal) ανέλαβε καθήκοντα το 1950.

Ο μέλλων επικεφαλής του Πενταγώνου, κατά την ακρόαση στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του, υποστήριξε οτι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «προσπαθεί να διχάσει» την ατλαντική συμμαχία.
Ο πρώην στρατιωτικός «υποστηρίζει τη βούληση» του Ντόναλντ Τραμπ να ξαναρχίσει διάλογος, όμως ταυτόχρονα υπογράμμισε πως η Ρωσία «επέλεξε να είναι στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ πρέπει να «είναι ικανές να αντιμετωπίσουν» τη Μόσχα σε κάθε περίπτωση, και να «αμυνθούν εάν τα συμφέροντά τους απειληθούν», εξήγησε ο Μάτις, διαβάζοντας από τις γραπτές απαντήσεις στις ερωτήσεις που του έθεταν οι γερουσιαστές.

Με πληροφορίες onalert.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Θα υπάρξουν τρεις φάσεις στον πόλεμο με τη Χαμάς

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε την Παρασκευή ότι αφού καταστρέψουν τη Χαμάς, ο...

Γερμανία: Ο Μπόρις Πιστόριους νέος υπουργός Άμυνας

Τον διορισμό του Μπόρις Πιστόριους ως υπουργού Άμυνας, σε αντικατάσταση της Κριστίνε Λάμπρεχτ η...

Νηστική έφυγε από την Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας

Αρχικά είχε κανονιστεί να παρατεθεί γεύμα στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης, ωστόσο εν συνέχεια...

Ποιος θα ΄ναι ο νέος Υπουργός Άμυνας; Πληροφορίες για δεύτερες σκέψεις μετά τη διαρροή για τον Β.Κικίλια

Η ονοματολογία για το νέο υπουργικό συμβούλιο συνεχίζεται, όπως γίνεται πάντα μετά από εκλογές....