Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Αυξήσεις – σοκ στις εισφορές υγείας για αγρότες και νέους επαγγελματίες

Αγώνα δρόμου για να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα ώστε να εκταμιευθεί εγκαίρως η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ καταβάλλει η κυβέρνηση, καθώς έως τώρα εκκρεμεί η ολοκλήρωση των 13 εκ των 15 δράσεων.

Κυβέρνηση και δανειστές δεν κατέληξαν ούτε χθες στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ σήμερα αναμένεται να συζητηθούν τα μέτρα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να φέρει στη Βουλή τις διατάξεις για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων της δικής του αρμοδιότητας, που θα επιφέρουν ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς χιλιάδων ασφαλισμένων.

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και των επικεφαλής της τρόικας, με θέμα τις δράσεις για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου παραμένει ανοιχτό ζήτημα, καθώς Αθήνα και δανειστές δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο ποια θα είναι τα 5 μέλη του.

Παράγων του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «είμαστε κοντά» και πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει συμφωνηθεί η σύνθεσή του.

Ωστόσο, το ζήτημα συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών από τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με την Καθημερινή, και ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία. Αρμόδια στελέχη ανέφεραν δε πως υπάρχουν ακόμα διαφωνίες τουλάχιστον για 1 από τα 5 μέλη. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προτείνει τα 3 από τα 5 μέλη του εποπτικού συμβουλίου, ενώ οι δανειστές τα άλλα δύο (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος). Επίσης, κάθε πλευρά έχει το δικαίωμα να θέσει βέτο για κάποιο πρόσωπο. Οι αποφάσεις του εποπτικού συμβουλίου θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των 3 εκ των 5 μελών του, ενώ το εν λόγω συμβούλιο θα είναι εκείνο που θα ορίσει και τη διοίκηση του νέου υπερταμείου.

Παράλληλα, στη χθεσινή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τους επικεφαλής της τρόικας συζητήθηκε και το θέμα των ΔΕΚΟ που θα περάσουν στο νέο υπερταμείο, χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Το τεχνικό μνημόνιο που υπεγράφη τον Ιούνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει στο νέο υπερταμείο τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και Κτηριακές Υποδομές. Για την ΕΑΒ διευκρινίζεται ότι κυβέρνηση και τρόικα θα εξετάσουν κατά πόσον η δραστηριότητα της επιχείρησης είναι εμπορικής φύσεως ή έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια και θα περάσει στο υπερταμείο μόνο αν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει εμπορική δραστηριότητα. Στα προαπαιτούμενα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ακόμα:

• Η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του ταμείου.

• Η διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του ταμείου.

• Να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού στον ιδιώτη επενδυτή.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο κ. Κατρούγκαλος να καταθέσει στη Βουλή και τις διατάξεις για την ολοκλήρωση των δικών του προαπαιτούμενων δράσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξάλειψη της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, η αύξηση των εισφορών υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες στο 6,95% του εισοδήματός τους από 1ης Ιανουαρίου 2017 και η μείωση της έκπτωσης 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.

Πρακτικά η αύξηση από 1/1/2017 αντί για το 2019 όπως προβλέπει το ασφαλιστικό του Γιώργου Κατρούγκαλου σημαίνει ότι σε εισόδημα 7.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 487 ευρώ ενώ οι αγρότες περίμεναν ότι θα είναι 332 ευρώ.
«Φρένο» στην ελάφρυνση του χρέους

Οι δανειστές της χώρας φαίνεται να βάζουν «φρένο» στις συζητήσεις για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον έως ότου πραγματοποιηθούν οι εκλογές στη Γερμανία, που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2017.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων ΜΝΙ που επικαλείται πηγές με γνώση της κατάστασης, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η όποια συζήτηση για το ελληνικό χρέος να μεταφερθεί για το φθινόπωρο του 2017. Το πρακτορείο υπενθυμίζει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα καταρτίσει τη δική του ανάλυση για το ελληνικό χρέος (DSA) τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που είναι περισσότερο απαισιόδοξα από αυτά της ευρωπαϊκής πλευράς.

Και πρέπει έως το τέλος του χρόνου να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Μάλιστα, το πρακτορείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι και μετά τις εκλογές στη Γερμανία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο και στόχο η χώρα μας να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο σύγχρονη, πιο ασφαλής και πιο δίκαιη-Οι...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση...

Μητσοτάκης σε θεσμικούς εκπροσώπους αγροτών: Χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις την ΚΑΠ

Η κυβέρνηση δρομολόγησε τη νομοθετική ρύθμιση για το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, τηρώντας...

Συνάντηση στο Μαξίμου Μητσοτάκη με αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Για σήμερα Παρασκευή στις 11:30 έχει προγραμματιστεί η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη...

Μητσοτάκης: Νέα συνάντηση με αγρότες στις 15/3 – “Λύσεις τώρα” ζητούν οι Θεσσαλοί

Νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας, θα...