Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Αλ. Τσίπρας: Στόχος η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης

Για ένα ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό Δημόσιο, με στόχο «τη μεταμνημονιακή Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» στο μουσείο Μπενάκη.

Διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για νέους πτυχιούχους στο Δημόσιο το 2018

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, κυρίαρχος στόχος είναι η αποκομματικοποίηση, αλλά όχι αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2018 θα προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο, ώστε να καλυφθούν ανάγκες. Όπως είπε, εξετάζεται σοβαρά η θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων.

Ανέφερε επίσης οτι έως το 2020 όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά και πρόσθεσε ότι τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη.
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε επίσης ως στόχο την πλήρη ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, μέσα από την υλοποίηση ενός σχεδίου με ορίζοντα τριετίας που θα οδηγήσει σε ένα Δημόσιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλο.

«Σήμερα παρουσιάζουμε μια μεταρρύθμιση που θα βάλει τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος των επόμενων γενεών», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η διοικητική μεταρρύθμιση «θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ως σήμερα».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το Δημόσιο στα χρόνια της κρίσης έγινε το αποπαίδι που του φόρτωσε το δικομματικό σύστημα τα λάθη και τις αμαρτίες του». Πάντως, αποτίμησε θετικά την ίδρυση από προηγούμενες κυβερνήσεις του ΑΣΕΠ, των ΚΕΠ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Διαύγειας, κάνοντας ωστόσο λόγο για αποσπασματικά μέτρα.

Καταλόγισε, δε, στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι με τον όρο μεταρρύθμιση εννοεί απολύσεις και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αρεστούς. Είπε επίσης ότι δαπανήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, δίχως ωστόσο αντίκρισμα. «Εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για την εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών όμως το κράτος παρέμενε ψηφιακά σχεδόν αναλφάβητο», διευκρίνισε.

«Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος – λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο», είπε ο Πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, επεσήμανε πως όσοι επιθυμούν μικρό κράτος που θα παρεμβαίνει ελάχιστα, θέλουν τα συμφέροντα να δρουν ανεξέλεγκτα. «Θα έπρεπε να σιωπούν από σεμνότητα όσοι χρησιμοποίησαν το Δημόσιο ως κομματικό παραμάγαζο», υπογράμμισε.

Ν.Δ.: Με φιέστες δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις

«Με φιέστες δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις», σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, με φόντο την εκδήλωση για την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση», η οποία πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Μπενάκη παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι  «ανέξοδα και ανεύθυνα παριστάνει τον μεταρρυθμιστή της Δημόσιας Διοίκησης».

«Βέβαια το ακροατήριό του μικραίνει όλο και περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι 2,5 χρόνια τώρα «ξηλώνει τις μεταρρυθμίσεις που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση και η πραγματικότητα στη Δημόσια Διοίκηση είναι: Κομματικοποίηση, στρατιές μετακλητών και συμβασιούχων, τοποθετήσεις συγγενών και κολλητών σε θέσεις ευθύνης, χειροτέρευση της θέσης της χώρας στη διαφθορά, ατιμωρησία των επίορκων και αναξιοκρατία».

«Σήμερα επιχείρησε να αντιγράψει την Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας. Κάθε καλοπροαίρετος πολίτης αναρωτιέται γιατί του πήρε 2,5 ολόκληρα χρόνια για να κατανοήσει ότι η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η σωστή», συμπλήρωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. και κατέληξε:

«Είναι προφανές ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, δεν έχει την πολιτική βούληση και δεν μπορεί να τις κάνει πράξη. Όσες γραφικές φιέστες κι αν πραγματοποιήσει».

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δημόσια Διοίκηση: Μέσω ΑΣΕΠ οι υπηρεσιακοί γενικοί γραμματείς των υπουργείων

Μια φιλόδοξη προσπάθεια στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού από τους δημοσίους υπαλλήλους που θεωρούνται οι...

Τι είπαν για μιντιάρχες, ασφαλιστικό και Δημόσια Διοίκηση, Τσίπρας και Μητσοτάκης

Τρία θέματα έβαλε με το καλησπέρα ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη σύμφωνα με...

Δημόσια Διοίκηση: Ποιες ανατροπές φέρνει το νομοσχέδιο

«Στην ανατροπή του καθεστώτος παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας και πελατειακών σχέσεων που κυριάρχησε για δεκαετίες στο...