Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.4 C
Athens

Αλλαγή παιχνιδιού για την Αθήνα – Αντί για χρέος αναπτυξιακά κονδύλια μέσω… Παρισιού

Την αλλαγή παιχνιδιού για την Ελλάδα από το χρέος στην ανάπτυξη επιχειρεί από χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μπρούνο Λε Μερ σε μια σειρά συναντήσεων με τους βασικούς πρωταγωνιστές τους ελληνικού προγράμματος.

Μετά τις χθεσινές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ Βόλφκανγκ Σόϊμπλε , και της Ιταλίας κ. Πιέρ Κάρλο Παντοάν, σήμερα, θα συναντηθεί και με την προκάτοχο του σημερινή επικεφαλή του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα της Ελλάδας.

Στόχος του κ. Λε Μέρ είναι να εξηγήσει σε όλους την Γαλλικής λύση για το ελληνικό χρέος . Την σύνδεση δηλαδή της αποπληρωμής του χρέους με τον οικονομικό κύκλο της χώρας μας.

Όταν η Ελλάδα έχει θετική ανάπτυξη να αποπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια και όταν δεν μπορεί να γίνει διευκόλυνση μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και της εξασφάλισης περιόδου χάριτος.

Αν και το σχέδιο δεν είναι γερμανικού τύπου , δηλαδή ζυγισμένο και κοστολογημένο όπως τα αντίστοιχα του ESM φαίνεται όλοι να το συζητούν.

Εκεί που φαίνεται όμως να συμφωνούν όλοι στο σημείο της Γαλλικής πρότασης που θέλει να δοθεί μια γενναία αναπτυξιακή ώθηση με ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ελλάδα ώστε να ανακάμψει οριστικά η οικονομία και να χρειαστούν τελικά πολύ λιγότερα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Σε αυτό συμφωνεί ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αφού συμφωνεί και με την βασική του φιλοσοφία για την Ελλάδα.

Ότι δηλαδή η χώρα μας δεν πρόκειται να βγεί από την κρίση με «χορηγίες» στην ελάφρυνση χρέους από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης αλλά με τις δικές της δυνάμεις και την βοήθεια των εταίρων της να επικεντρώνεται σε κονδύλια που θα βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε όλες τις συναντήσεις του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών συνάντησε θετική ανταπόκριση αφού ένα αναπτυξιακό πακέτο θα εκτόνωνε τις άσχημες εντυπώσεις που άφησε η αποτυχία του Eurogroup του Μαΐου και θα έδειχνε και μια διάθεση συναίνεσης και βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οι δίαυλοι του νέου αναπτυξιακού πακέτου μπορεί να είναι πολλοί. Οι συνέχιση της διευκόλυνσης που παρέχεται στην Ελλάδα για να κονδύλια του ΕΣΠΑ όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να παραμείνει στο απολύτως ελάχιστο 5% με το 95% των κονδυλίων προς τα συγχρηματοδοτούμενα έργα να προέρχονται από κοινοτικούς πόρους.

Μπορεί να συζητηθεί και ένα ακόμη χαμηλότοκο δάνειο για την ενίσχυση της απασχόλησης συμπληρώνοντας έτσι το κενό που άφησε η ελληνική πρόταση για δάνειο με το ίδιο σκοπό από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Μεγάλη ευκαιρία για την διοχέτευση της Ευρωπαϊκής βοήθειας μπορεί να προσφέρει και η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας που πήρε πρόσφατα την έγκριση των δανειστών.

Ως γνωστό στην νέα Τράπεζα υπάρχει σχεδιασμός να συμμετέχουν η Γερμνανική KFW η γαλλική National Development Agency, η ιταλική Cassa Depositi e Prestiti και η βρετανική British Business Bank.. Είναι λοιπόν σχετικά εύκολο με μια απόφαση η συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών να μεγαλώσει σημαντικά.

Την λύση ενός έξτρα αναπτυξιακού πακέτου για την Ελλάδα με τις απαραίτητες διευκολύνσεις όπου αυτές χρειάζονται βλέπει με πολύ καλό μάτι και η Κομισιόν.

Η Επιτροπή έχει κάνει ήδη τις κινήσεις της από το 2015 με τις αυξημένες προκαταβολές του ΕΣΠΑ και την ανοιχτή πρόταση για συμμετοχή στο πακέτο Γιούνκερ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρέντης: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στη δικογραφία – Ανατριχίλα από τις δολοφονικές επιθέσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι νέοι διάλογοι οπαδών, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, και όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν αστυνομικό. Οργανωμένο...

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν του σεναρίου κατάργησης της κράτησης από τις επικουρικές. Το υπουργείο...

POS: Σε μείωση κατά 50% της προμήθειας προχωρούν, εντός του Μαίου, τράπεζες, εκδότες καρτών...

Kατά 50% θα μειωθεί από τον Μάιο το μερίδιο των προμηθειών που λαμβάνουν για συναλλαγές μικρής αξίας από μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, ψιλικατζίδικα,...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά στην εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας,...

Θάνατος αστυνομικού Ρέντη: Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι 60 συλληφθέντες

Τουλάχιστον 60 συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και συμμετοχή σε άλλα οπαδικά επεισόδια ενώ στη σχετική δικογραφία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο ρόλος του Στυλιανού Παττακού που κατέβασε τα τανκς στην Αθήνα (Βίντεο)

Ο Στυλιανός Παττακός γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1912 στην Κρήτη. Το 1934 εισήλθε...

Η Αθήνα και ο Πειραιάς του 1920 σε ένα απίστευτο (βίντεο)

Ένα απίστευτο βίντεο που μας ταξιδεύει έναν αιώνα πίσω... Πριν από έναν αιώνα ο κόσμος...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Απριλίου oι Rolling Stones στην Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1967 oι Rolling Stones στην Αθήνα. Δίνουν συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας,...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το...