Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

«ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ» ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ Ο ΠΟΥΤΖΝΤΕΜΟΝ: «Θέλουμε διάλογο με τη Μαδρίτη»

Τεράστια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Κοινοβούλιο όπου ο κυβερνήτης της Καταλονίας, ετοιμαζόταν για μια ιστορική ομιλία που θα αφορά το μέλλον της και πιθανά την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Οι Καταλανοί και ολόκληρη η Ισπανία έχουν μόνο ένα ερώτημα στο μυαλό τους σήμερα: Ο Κάρλες Πουτζντεμόντ, ο πρόεδρος της Καταλονίας, θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας, όπως έχει απειλήσει, ή θα κάνει πίσω;

Τελικά ο Κάρλες Πουτζντεμόντ ξεκίνησε με καθυστέρηση μίας και πλέον ώρας την προγραμματισμένη ομιλία του, ενώ μίλησε σε ήπιους τόνους, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται διάλογος και πως πρέπει να σεβαστούν τους ανθρώπους που έχουν άλλη άποψη από τους ίδιους. Ο ίδιος είπε ότι παγώνει την επίσημη ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας για περαιτέρω συζητήσεις με τη Μαδρίτη.

Η ομιλία του του 54χρονου πρώην δημοσιογράφου, υπέρμαχου της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από μικρή ηλικία, επρόκειτο να απαντήσει σε ερωτήματα μετά την ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας). Ομως, σύμφωνα με τον Guardian θα καθυστερούσε λόγω σύσκεψης του Πουτζντεμόν με μέλη του τοπικού κοινοβουλίου. Νωρίτερα, διακινήθηκαν πληροφορίες ότι ο Πουτζντεμόν επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα διέψευσε κατηγορηματικά τις εν λόγω πληροφορίες.

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το Bloomberg η ισπανική αστυνομία είναι έτοιμη να συλλάβει αμέσως τον Πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, εάν προχωρούσε στην κήρυξη της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Πουτζντέμον: «Χρειάζεται διάλογος»

«Θέλω να ακολουθήσω την επιθυμία του λαού της Καταλονίας να γίνουμε ανεξάρτητο κράτος», είπε ο Κάρλες Πουτζντεμόντ, και συνέχισε: «Προτείνουμε την αναστολή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας για να εργαστούμε για την εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Σήμερα κάνουμε μία κίνηση υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου».

«Δεν θέλουμε να συμβάλουμε στη βία, το αντίθετο. Θέλω να μιλήσω στο λαό, στους πολίτες που βγήκαν στον δρόμο για την ανεξαρτησία και εκείνους που διαδήλωσαν υπέρ της ενωμένης Ισπανίας. Έχουμε διαφωνίες αλλά πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει να σεβαστούμε τους ανθρώπους που έχουν αντίθετη άποψη με εμάς, χρειάζεται διάλογος».

Ο ηγέτης του κόμματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας, δήλωσε ότι η σημερινή του ομιλία είναι απόρροια του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα υπό «συνθήκες ακραίας βίας», ενώ ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Στόχος τους ήταν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να τον αποτρέψουν να ψηφίσει, ωστόσο δεν τα κατάφεραν αφού δύο εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα», τόνισε ο Καταλανός πρόεδρος.

Η καταλανική αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στο πάρκο μπροστά από το κοινοβούλιο

Στο μεταξύ η αστυνομία έκλεισε, «για λόγους ασφαλείας», την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελόνη, απ΄όπου ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν ενδέχεται να κηρύξει απόψε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Για λόγους ασφαλείας, το πάρκο Θιουταδέλα [όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο] θα κλείσει για το κοινό σήμερα», ανακοίνωσαν οι Mossos d’ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, στον λογαριασμό τους στο τουίτερ.

Επίσης η ισπανική κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καταλονίας, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας.

Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως την Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τι σημαίνει για Κύπρο και Θράκη η χθεσινή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνιετσκ-Λουγκάνσκ

Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να ταχθούν άμεσα ενάντια στην κίνηση του Πούτιν για...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών

Την διαβεβαίωση ότι «ως κυβέρνηση έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία...

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης απασχόλησε τους εισαγγελείς

To μείζον θεσμικό ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και η ταχύτητα απονομής ...

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ: 180 τραυματίες από τα βίαια επεισόδια

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κιμ Τόρα, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας,...