Αναβάθμισε την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch

13

 

Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε B- από CCC προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος χαρακτηρίζει θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο Fitch υποστηρίζει ότι η εικόνα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί, εφόσον υπάρξει συμμόρφωση με το πρόγραμμα, υπάρξει μείωση του πολιτικού ρίσκου, βιώσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ και εφαρμοστούν τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί μέχρι το 2020.

Μεταξύ άλλων ο οίκος προβλέπει πως η Τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει ανισορροπίες και πως το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για σημαντική ελάφρυνση του χρέους το 2018.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δε, μειώνεται και ο κίνδυνος για ένα πλήγμα στην οικονομική ανάκαμψη.

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Fitch, εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, στη βάση της συνεχούς συμμόρφωσης της Αθήνας με το πρόγραμμα του ESM, του μειωμένου πολιτικού κινδύνου, της αύξησης του ΑΕΠ και των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που θα θεσπιστούν μέχρι το 2020.

Διαβάστε επίσης:  Νέα χαλάρωση των capital controls

Κατά τον Fitch, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μείωσε τον κίνδυνο για υπονόμευση της οικονομικής ανάκαμψης εξαιτίας πλήγματος στην εμπιστοσύνη ή αδυναμίας του Δημοσίου να τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους ιδιώτες.

Το θετικό outlook, σύμφωνα με τον οίκο, αντανακλά την προσδοκία του ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια και το Eurogroup θα χορηγήσει σημαντική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα το 2018.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται. Εκτιμά επίσης ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί εν μέρει, ενώ δεν «βλέπει» τη διενέργεια εκλογών σύντομα.