Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Αντιδρούν δήμοι και κάτοικοι στην κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων στα σύνορα με Αλβανία

Έντονη ήταν η αντίδραση των ακριτικών Δήμων της Κόνιτσας και του Πωγωνίου, για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος στην Πυρσόγιαννη και το Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης στο Κεφαλόβρυσο, που προβλέπεται στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιεύθηκε και αφορά στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Κόνιτσας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί πικρία και αγανάκτηση, διότι «ο τόσο ευαίσθητος χώρος της ακριτικής περιοχής, εγκαταλείπεται σιγά- σιγά, αλλά σταθερά, από το ενδιαφέρον της Πολιτείας, που εκφράζεται από τους αρμόδιους φορείς διαχρονικά».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, από τα αρχικά στάδια της σχεδίασης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία, με έγγραφα και προσωπικές επαφές, προσπάθησε να πείσει τη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ ότι η διατήρηση του Αστυνομικού Τμήματος της Πυρσόγιαννης είναι απολύτως αναγκαία, ενώ η κατάργησή του, θα επιδράσει έντονα αρνητικά στο αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων στις ακριτικές περιοχές, οι οποίοι στην πλειονότητά τους, είναι άτομα μεγάλης ηλικίας.

Με αφορμή τις αλλεπάλληλες διαρρήξεις, ο δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου, από το Ασημοχώρι όπου βρίσκεται, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ πως οι ηλικιωμένοι ακρίτες είναι συχνά αντιμέτωποι με την παραβατικότητα και χρειάζονται υποστήριξη και ασφάλεια.

Επίσης επισήμανε πως απαιτείται χρόνος για να παρέμβει η αστυνομία από την Κόνιτσα σε οποιοδήποτε συμβάν στην περιοχή των συνόρων, καθώς οι αποστάσεις των ακριτικών χωριών από την κωμόπολη είναι μεγάλες.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος, με έγγραφό του, είχε προτείνει τη λήψη σειράς μέτρων, προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση της παραβατικότητας, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και το κύριο αίτημα, της μη υλοποίησης της πρότασης κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης.

Μάλιστα, οι λόγοι καταγράφονται τεκμηριωμένα στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Κόνιτσας, στις 4 Δεκεμβρίου2015, με το οποίο ζητά από την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να επανεκτιμηθούν τα δεδομένα και να ληφθούν υπ’ όψιν, οι ιδιαίτερες συνθήκες της ακριτικής περιοχής και όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια της, ώστε να αναθεωρηθεί, η απόφαση για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης.

Επίσης, ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης απέστειλε σχετική επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, στην οποία αναφέρει ότι η κατάργηση του Τμήματος, «έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις δεσμεύσεις του υπουργείου και της ΕΛΑΣ, για ενίσχυση της συνοριακής φύλαξης και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους του ακριτικού Δήμου Πωγωνίου, οι οποίοι στην πλειονότητά τους, είναι ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα», ενώ επισημαίνει πως οι δημότες Πωγωνίου, που φυλάγουν Θερμοπύλες, έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο στην εγκληματικότητα που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 19 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1831: Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Οι ληστές φεύγουν από...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν τα εξής ονόματα: Χρύσανθος, Χρυσανθίς, Χρυσάνθη, Δαρεία, Δάρα, Δάρω.

Εξωθούσαν ανήλικα κορίτσια στην πορνεία: «Εγκέφαλος» μια 25χρονη

Εξωθούσαν στην πορνεία ανήλικα κορίτσια και τούς έκλειναν ραντεβού με πελάτες σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Μια υπόθεση που προκαλεί φρίκη αποκαλύφθηκε μετά...

Καιρός: Πρόσκαιρη μεταβολή με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, από τις προμεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και βαθμιαία στην...

Κυψέλη: Ανήλικοι απείλησαν με κατσαβίδι 42χρονο και του άρπαξαν το κινητό

Στιγμές τρόμου για έναν 42χρονο στην Κυψέλη όταν δέχτηκε επίθεση από ανήλικους με σκοπό να τον ληστέψουν. Συγκεκριμένα δύο μαθητές Γυμνασίου, 14 και 15 ετών,...

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οργή στο ΥΠ.ΕΞ.: Η απόφαση για Μπελέρη “δεν συνάδει με τις αρχές του Κράτους Δικαίου”

Ένοχος για εξαγορά ψήφων κρίθηκε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος καταδικάστηκε...

Αλβανία: Έκριναν ένοχο τον Μπελέρη

Ένοχος για την κατηγορία εξαγοράς ψήφων κρίθηκε από το αλβανικό Ειδικό Δικαστήριο κατά της...

Οριστικό τέλος για την αργία των Τριών Ιεραρχών στην εκπαίδευση

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, ανήμερα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, τα μαθήματα στα...

Ο Ράμα αναγνωρίζει τώρα τον Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρας

Σημαντική υποχώρηση από την λευρά του Έντι Ράμα στην προοπτική επίλυσης του ζητήματος Μπελέρη...