Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Σύμφωνα με έγγραφο ο Κίσινγκερ μπορούσε να σταματήσει την εισβολή στην Κύπρο

Την εντολή να μην υπάρξει καμία κίνηση είτε σε στρατιωτικό είτε σε διπλωματικό επίπεδο, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την διαφαινόμενη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, είχε δώσει δυο ημέρες πριν από την έναρξη της καταστροφής του νησιού, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, όπως αποκαλύπτεται μέσα από Άκρως Απόρρητο έγγραφο που φέρνουμε στο φως από τα Αρχεία της CIA.

Το έγγραφο αυτό είναι το υπόμνημα το οποίο καταχωρήθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας την 25η Ιουλίου 1974 και περιλαμβάνει την καταγεγραμμένη συζήτηση που έγινε στις 18 Ιουλίου στο πλαίσιο της συνεδρίασης του άτυπου «Πολεμικού Συμβουλίου» των ΗΠΑ του Washington Special Action Group με την συμμετοχή του ίδιου του Κίσινγκερ,του γενικού διευθυντή της CIA, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και εκπροσώπων του Υπουργείου Άμυνας και του Στειτ Ντιπάρτμεντ, που συναντήθηκαν για να εξετάσουν τις εξελίξεις στο νησί.

Μέσα από τους διαλόγους που έχουν καταγραφεί φαίνεται ότι ο Κίσινγκερ απέτρεψε τις κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και αύξησή του επιπέδου επιφυλακής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, που θα έστελναν ένα μήνυμα στον Ετσεβίτ. Και αυτό μάλιστα την στιγμή που όπως φαίνεται και από το συνημμένο έγγραφο υπήρχαν σαφείς πληροφορίες για μετακίνηση τουρκικών δυνάμεων προς την Μερσίνα όπως και συγκέντρωση αποβατικών σκαφών στο τουρκικό λιμάνι.

Ο Κίσινγκερ μάλιστα εμφανίζεται να θέλει να καθυστερήσει την λήψη απόφασης από το ΣΑ του ΟΗΕ, δείχνει να μην βιάζεται να απαλλαγεί από τον αόρατο δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη, ενώ για τον Μακάριο εντυπωσιάζει ο κυνισμός του, καθώς δηλώνει ότι εάν πρόκειται να επιστρέψει στην εξουσία αυτό πρέπει να γίνει από τους Αμερικανούς και όχι από τους σοβιετικούς…

Memorandum National Security Council

Memorandum for Secretary Kissinger Washington Special Actions Group Meeting

18 Ιουλίου 1974

Τime and Place : 11:41a.m-12:22p.m. White House Situation Room

Subject Cyprus

(Η κρίσιμη αυτή συνεδρίαση γίνεται υπό την προεδρία του Χένρι Κίσινγκερ και την συμμέτοχη του Γ. Διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Κόλμπυ του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Τζωρτζ Μπράουν και εκπροσώπων του Υπουργείου Άμυνας του Στειτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επικεφαλής τους Γουίλλιαμ Κλεμεντς, Ρόμπερτ Ινγκερσολ και τον Ρίτσαρντ Κέννεντυ.

Σύνοψη Συμπερασμάτων

Συμφωνήθηκε ότι: Το Γενικό Επιτελείο JCS θα διαμορφώσει έναν κατάλογο με το τι δυνάμεις είναι διαθέσιμες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για να μετακινηθούν στην Κύπρο και το πόσο χρόνο θα πάρει για την μετακίνηση αυτών των Δυνάμεων στο νησί

– Το αεροπλανοφόρο Forrestal και η αμφίβια δύναμη θα μείνουν σε απόσταση 24 ωρών από την Κύπρο και

– Δεν θα υπάρξει διακοπή της Στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα

-Κίσινγκερ: Μπιλ (κ. Κολμπυ);

Κόλμπυ ενημερώνει από το συνημμένο έγγραφο

-Κίσινγκερ: Για ποιο πράγμα μιλάτε;

-Κόλμπυ: Η Σοβιετική δήλωση (για την θέση τους στην διαμάχη). Ο Κίσινγκερ βγαίνει από την αίθουσα για μια τηλεφωνική επικοινωνία από τις 11:45 μέχρι τις 11:51)

-Κίσινγκερ: Μπιλ (κ. Κλεμεντ); -Κλεμεντ: Δεν έχω πολλά να πω. Έχουμε αυτή την αναφορά όπου η DIA…

-Κίσινγκερ: Αυτή για τις Σοβιετικές δυνάμεις στην Οδησσό;

-Κλεμεντ: όχι, αυτή σχετικά με (λογοκριμένο κείμενο). Την πήραμε από το δικό σας Situation Room. Νομίζω ότι την έχετε ήδη δει. Τείνουμε να προεξοφλήσουμε την πληροφορία από …(λογοκριμένο κείμενο) δεν θα την δημοσιοποιήσουμε μέχρι το απόγευμα.

-Κίσινγκερ: Ναι ,δεν έχω μεγάλη πίστη σε αυτό . Δεν πιστευτώ ότι θα συμβεί αυτό όσο ο Ετσεβίτ είναι στο Λονδίνο .Τζωρτζ(στρατηγός Μπράουν);

-Στρατηγός Μπραουν : Υπάρχει μόνο ένα μικρό σημείο ανησυχίας για μας όπως γνωρίζετε οι ναυτικές δυνάμεις μας είναι σε στάση αναμονής δυτικά της Κύπρου όπως το συζητήσαμε την άλλη μέρα. Οι αμφίβιες δυνάμεις είναι 24 ώρες μακριά από την Κύπρο. Πιστεύετε ότι θα ήταν σοφό να επιτρέψουμε τις δυνάμεις αυτές να πλησιάσουν σε πιο κοντινή απόσταση 10 ή 12 ωρών από το νησί;

-Κλεμεντ: ένα πράγμα που κρατάω από αυτό Χένρι .Γνωρίζεις ότι έχουμε διάφορα στρατιωτικά προγράμματα σε εξέλιξη με το Ελληνικό καθεστώς Ίσως θες να «παίξεις» με αυτό το θέμα Δεν συνηγορώ να σταματήσουμε το πρόγραμμα αλλά απλώς ότι ίσως θέλεις να το εξετάσεις .

-Κίσινγκερ :εντάξει θα το σκεφτώ..

-Στρατηγός Brown: Κάτι ακόμη. Δεν έχουμε κάνει αναβάθμιση οποιουδήποτε επιπέδου επιφυλακής . Δεν γνωρίζω εάν θα το ήθελες εσύ η όχι.

-Κίσινγκερ :δεν βλέπω κανένα λόγο σε αυτό το σημείο. Το μόνο που θα έκανε είναι να τραβήξει την προσοχή, έτσι δεν είναι; Οι Σοβιετικοί θα γνωρίζουν ότι έχουμε ανεβάσει το επίπεδο επιφυλακής .Πόσο χρόνο χρειάζεται για να φέρουμε την 82nd Airborne (αερομεταφερόμενη Μεραρχία) στην Κύπρο ,εάν απαιτηθεί;

-Στρατηγός Μπράουν: Υπάρχει ένας Λόχος σε διαρκή ετοιμότητα 2 ωρών στο Fayetteville (Βόρεια Καρολίνα) Θα πρέπει τα C-130 να τους πάρουν από εκεί. Θα μπορούν να έχουν επιβιβασθεί σε σχεδόν 2 ωριές. Αλλά θα πάρει περίπου 12 ώρες να φθάσουν στην Κύπρο. Θα έλεγα ότι θα χρειασθούν 18 ώρες να μεταφέρουμε ένα η δυο τάγματα εκεί.

-Κίσινγκερ: (στον στρατηγό Μπράουν) Μπορώ να έχω ένα πλάνο του πόσος χρόνος απαιτείται για να στείλουμε στρατεύματα εκεί;. Μπορούμε να αυξήσουμε ελαφρώς την επιφυλακή;

-Στρατηγός Μπράουν: Ναι

-Κίσινγκερ: Είναι λίγο πρόωρο να αυξήσουμε τώρα την επιφυλακή. Δεν υπάρχει ανάγκη σε αυτό το σημείο.

-Στρατηγός Μπράουν: Υπάρχουν φυσικά άλλες μονάδες στην Ευρώπη και στην Γερμανία που θα μπορούσαμε στείλουμε πιο γρήγορα.

-Στρατηγός Κίσινγκερ: Δώσε μου ένα πλάνο των διαθέσιμων δυνάμεων και πόσο χρόνο θα πάρει από κάθε περιοχή ,εδώ και στην Ευρώπη. Μπορείς να το κάνεις μέχρι το τέλος της ημέρας;

-Κλεμεντς: Φυσικά. Αυτή η αμφίβια δύναμη πάντως είναι ακριβώς αυτό που υπολογίζουμε. Είναι το πλησιέστερο…

-Στρατηγός Μπράουν: Ναι αλλά είναι 24 ώρες μακριά από την Κύπρο αυτή την στιγμή. Ίσως θα πρέπει να τους μετακινήσουμε σε απόσταση ,ας πούμε ,10 ωρών.

-Κίσινγκερ: Όχι . δεν νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε καμία κίνηση τώρα. Πιστεύω ότι είναι πρόωρο . Εάν οι Σοβιετικοί το ανακαλύψουν -και θα το κάνουν σίγουρα -θα το παρερμηνεύσουν. Δεν γνωρίζουμε και τι ακριβώς είναι αυτό το θέμα της Οδησσού.

-Κόλμπυ: Πόσο θα πάρει για μια μεραρχία να μεταφερθεί εκεί; Πέντε η έξι ημέρες;

-Στρατηγός Μπράουν: Τουλάχιστον. Πιθανότατα και ένα τάγμα θα πάρει τον ίδιο χρόνο. -Κλεμεντς: Το καλύτερο στοίχημα μας είναι αυτή η αμφίβια δύναμη.

-Κίσινγκερ: Πόσα βρετανικά στρατεύματα είναι στο νησί;

-Στρατηγός Μπράουν: νομίζω περίπου 8000

-Κίσινγκερ: είναι όλες μάχιμες δυνάμεις;

-Στρατηγός Μπράουν: Μερικά είναι .Μερικά είναι δυνάμεις Housekeeping.

-Κίσινγκερ: θέλω να γνωρίζω τι έχουμε. Δώσε μου το πλάνο.

-Κόλμπυ: Πιστεύω το έχω εδώ, 2700 βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις και περίπου 5300 προσωπικό της RAF.

-Κίσινγκερ: Το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα. Δώσαμε οδηγίες στην αντιπροσωπεία μας να καθυστερήσει εάν μπορέσει την ψηφοφορία για την απόφαση. Πρέπει να εκτιμήσουμε προηγουμένως την διπλωματική προσπάθεια του Σίσκο στο Λονδίνο. Πρέπει να δούμε πρώτα τι είναι διαπραγματεύσιμο για τους Έλληνες και τους τούρκους. Συμφωνώ ότι μια ιδανική λύση θα ηταν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εντός του πλαισίου της Ζυρίχης για μια λύση στην οποία θα συμφωνήσουν όλες οι πλευρές . Γνωρίζω ότι μερικοί συνάδελφοι μου πιστεύουν ότι συνηγορούμε για την ανατροπή της κυβέρνησης Ιωαννίδη, αλλά αυτή δεν είναι η πολιτική μας .Έχουμε το πρόβλημα της Κύπρου με την τουρκική παρέμβαση. Μπορούμε να ανησυχήσουμε για τον Ιωαννίδη αργότερα. Δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα χαρτιά μας για μια λύση στο κυπριακό πριν να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι θα βγει από αυτήν.

-Κόλμπυ: Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αποφύγουμε επί μακρόν τον Μακάριο.

-Κισσινγκερ: Ωραία ,θα το δούμε. Αλλά πως μπορείς να τον φέρεις πίσω;. Είναι υπέροχο να λες ότι ο καθένας είναι πίσω από τον Μακάριο ,είναι εύκολο να το διακηρύξεις. Αλλά το πρόβλημα παραμένει στο πως θα τον φέρουμε πίσω;

-Κόλμπυ: και δεν θέλουμε να υπάρξει ρήγμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Σοβιετικών σχετικά με το θέμα της Κύπρου ,με τους σοβιετικούς να στηρίζουν τον Μακάριο.

-Κίσινγκερ: Ακριβώς . Δεν είμαστε αντίθετοι με τον Μακάριο . Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να πάρουμε θέση . Είναι κακό να αναμιχθεί το Συμβούλιο Ασφάλειας.

-Πρέσβης Ινγκερσολ: Έχετε κάποιο νέο από τον Σίσκο;

-Κίσινγκερ: Όχι

-Κλεμεντς: Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά μέχρις ότου μάθουμε τι συζητούν ο Σίσκο και οι βρετανοί.

-Κίσινγκερ: Δεν θα βγούμε εναντίον του Μακαρίου. Εάν επιστρέψει στην εξουσία έχει καλώς ,αλλά είναι καλύτερο να επιστρέψει με την στήριξη των ΗΠΑ ,παρά με την στήριξη των Σοβιετικών. Εάν οι Τούρκοι αποκαταστήσουν τον Μακάριο ,δεν θα έχει εναλλακτική από το να στηριχθεί πλέον στους Σοβιετικούς και στο Ανατολικό μπλοκ.

-Κλεμεντς: Ακριβώς έτσι. Ας αφήσουμε τους βρετανούς να βγουν μπροστά σε αυτό το θέμα.

-Κίσινγκερ: και να δούμε τι προσφέρουν για την δική μας υποστήριξη. Εάν τοποθετηθούμε πρώτοι ,οι Σοβιετικοί θα είναι πιο τολμηροί, και εμείς θα παραδώσουμε την διαπραγματευτική θέση μας.. Εάν πούμε ότι πρέπει να αποχωρήσουν οι Έλληνες αξιωματικοί, πως θα μπορούν πλέον να αντισταθούν στην πίεση; Έχουμε μια de facto κυβέρνηση στο νησί και μια de jure έξω από το νησί. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό μεταξύ των δυο. Δεν θέλουμε να επεξεργαστούμε ένα θέμα για σοβιετική επέμβαση η τουρκική. Εάν οι Τούρκοι και οι Βρετανοί θέλουν τον Μακάριο ,εμείς θα το επανεκτιμήσουμε. (λογοκριμένο κείμενο)

-Κίσινγκερ: Τώρα επιστρέφοντας στο κυπριακό ,στην γραμμή που θα ακολουθήσουμε με τον Τύπο. Για το απογευματινό μπρίφινγκ δεν θέλουμε να πούμε τίποτε για την επίσκεψη Σίσκο. Σε ότι αφορά τον Μακάριο ας το πάμε ήρεμα, ας μην πούμε τίποτε αν μπορούμε να το αποφύγουμε. Ας επαναλάβουμε την σταθερή γραμμή για την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου…

-Κίσινγκερ:….. ο Ετσεβίτ πρότεινε την αύξηση του αριθμού των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και να τεθεί η Εθνική Φρουρά υπό τον έλεγχο των ηνωμένων Εθνών και κατόπιν ο Μακάριος θα μπορεί να επιστρέψει. Αυτό φυσικά θα έκανε τον Μακάριο ,μαριονέτα των τούρκων και κατόπιν αυτός θα αναζητουσε αντίβαρο στην Τουρκική επιρροή για παράδειγμα στο Ανατολικό μπλοκ. Ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο πάει μόνο του. Έχουν κάνει πίσω ελαφρώς από την δημόσια θέση τους για υποστήριξη του Μακάριου. Εάν ο Μακάριος αποδεχθεί να επιστρέψει έχουμε το πρόβλημα το πως θα τον φέρουμε πίσω. Εάν τον φέρουν πίσω οι Τούρκοι ,θα αναζητήσει αντίβαρο στους Τούρκους. Αλλά δεν έχουμε τίποτε το προσωπικό με τον μακάριο.

-Κόλμπυ: Πόσο ισχυρός είναι ο Ιωαννίδης; Κίσινγκερ: Δεν ανησυχώ για τον Ιωαννίδη. Εάν πέσει ,έχει καλώς. Αυτό δεν με ανησυχεί. Ας τον αφήσουμε να πέσει από την δική του ανεπάρκεια. Το να απαλλαγείς από τον Ιωαννίδη δεν είναι πια μεγαλύτερη ανησυχία από το να κρατήσεις τον Ιωαννίδη. Δεν είναι πλέον παραγοντας (Factor). Το να αποτρέψουμε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο και μια αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων, είναι παράγοντες. Δεν νομίζω ότι ο Ιωαννίδης θα επιβιώσει για πολύ ακόμη..

-Κόλμπυ: είναι ασθενέστερος κρίκος της αλυσίδας.

-Κίσινγκερ: Δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συνεργασθούν για τήν πτώση του Ιωαννίδη. Θα πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά σε αυτό το θέμα και να μην (not go off half cocked)

18 Ιουλίου

Ενημέρωσή για το Washington Special Action Group από την DCI

ΚΥΠΡΟΣ 1. Η ζωή στην Κύπρο έχει σχεδόν επιστρέψει στην κανονικότητα, η Άγκυρα είναι ήρεμη, η Αθήνα διαβεβαίωσε την αμερικανική πρεσβεία ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει την αντικατάσταση στρατευμάτων αύριο ,για να αυξήσει τις δυνάμεις στο νησί. Οι πολιτικές όψεις της κρίσης τώρα είναι στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη. (λογοκριμένο κείμενο).. θα πιέσει για μια απόφαση του ΣΑ που ανακηρύσσει τον ίδιο ως νόμιμο επικεφαλής της κυπριακής κυβέρνησης και θα καλεί την Ελλάδα να αποσύρει τους αξιωματικούς της από την Εθνική Φρουρά και θα ζητά από την Ελλάδα να μην αναγνωρίσει το καθεστώς Σαμψών.(σ.σ. προφανώς αναφέρεται στον Μακάριο)

1.Το Συμβούλιο ίσως δεν προχωρήσει στην ανακήρυξη του Μακαρίου ως νόμιμου επικεφαλής του κράτους, σύμφωνα με την αμερικανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη . II. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση στην Άγκυρα δεν έχει κάνει προσπάθεια να ερεθίσει το λαϊκό αίσθημα σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο.

Α. Οι τούρκοι δείχνουν να επιθυμούν να λειτουργήσουν εντός του πλαισίου των Συμμαχιών τους και των διεθνών δεσμεύσεων τους.

Β. Οι τούρκοι στρατιωτικοί ηγέτες παντός συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η στρατιωτική παρέμβαση θα είναι αναγκαία. Γ. Η Άγκυρα συνεχίζει να μετακινεί χερσαίες δυνάμεις προς το λιμάνι της Μερσίνας στην νότια Τουρκία σε προετοιμασία μιας πιθανής επιβίβασης. Χθες, το μοναδικό μεγάλο τουρκικό αποβατικό σκάφος και αριθμός μικρότερων αμφίβιων σκαφών αναφέρθηκαν ότι βρίσκονται κοντά στην Μερσίνα. Αεροπορικές δυνάμεις είναι επίσης σε επιφυλακή σε τέσσερα τουρκικά αεροδρόμια. III. Η δήλωση χθες από την Μόσχα ήταν αξιοσημείωτα μετριοπαθής. Δεν είχε οποιαδήποτε απειλή η ισχυρισμό ότι η ΕΣΣΔ βλέπει την ασφάλεια της να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Α.Η Δήλωση επαναλαμβάνει την Σοβιετική υποστήριξη στην ανεξαρτησία ου νησιού ,καλεί για διεθνή στήριξη της «νομιμοποιημένης» κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου και καταδικάζει την Ελληνική επέμβαση. 1. Επίσης απαιτεί την άμεση απόσυρση όλου του Ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού από το νησί ,αλλά δεν απειλεί την Αθήνα με οποιεσδήποτε συνέπειες εάν αυτό δεν συμβεί.

Β. Οι σοβιετικοί δεν δεσμεύονται για να βοηθήσουν δραστήρια την οποιαδήποτε κυπριακή κίνηση να επαναφέρουν τον Μακάριο στην εξουσία. Η αρχική ρωσική δήλωση για το πραξικόπημα -εκδόθηκε αργά την Δευτέρα- υπέθετε ότι η ΕΣΣΔ κρατά ανοικτό αυτό το θέμα. Γ. (λογοκριμένο κείμενο) IV.Το πως θα επηρεάσει το πραξικόπημα την τύχη του Ιωαννίδη δεν είναι ξεκάθαρο.

Α. ΟΙ ελληνικές ένοπλες δυνάμεις γενικώς συμμερίζονται την αντιπάθεια του για τον Μακάριο τον οποίο θεωρούν ως το εργαλείο των αριστερών δυνάμεων στην Κύπρο και σαν ένα βήμα πριν από τον έλεγχό του νησιού από τους κομμουνιστές.

Β. Από την άλλη μεριά η αποτυχία του Ιωαννιδη να συμπεριλάβει μερικούς σημαντικούς Έλληνες αξιωματικούς στην διαδικασία λήψης αποφάσεων της χούντας και η επιβίωση του Μακαρίου έχουν αναμφίβολα αφήσει πικρή γεύση μεταξύ ορισμένων στοιχείων στο Σώμα των Αξιωματικών.

Γ. Δεν γνωρίζουμε πάντως την οποιαδήποτε σκευωρία εναντίον του Ιωαννίδη από το στρατιωτικό κατεστημένο και σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του εξαρτάται από το πως θα εξελιχθεί η υπόθεση της Κύπρου. 1.Οι διεθνείς αντιδράσεις στο πραξικόπημα στην Κύπρο είναι επίσης ένας παράγοντας . Τουρκική στρατιωτική παρέμβαση θα ενώσει τον Ελληνικό Στρατό και good share of the populate behind the government , αλλά η αποτυχία της Ελλάδας να αποτρέψει την διχοτόμηση του νησιού πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ιωαννίδη.

Δ. Η έντονη διπλωματική απομόνωση του καθεστώτος του ,είναι ένα ακόμη πρόβλημα για τον Ιωαννίδη. Εάν αυτό συνεχισθεί και ειδικά εάν οδηγήσει σε διακοπή της προμήθειας όπλων από την Δύση και κυρίως από τις ΗΠΑ, τα αποθέματα του Ιωαννίδη θα εξαντληθούν σύντομα. Ε. Δεν υπάρχει φυσικός διάδοχος του Ιωαννίδη, εάν η τύχη του είναι αβέβαια. Κάθε αντικατάσταση θα προέλθει πιθανότερο από το Στρατό, όμως υπάρχει μια έξωθεν ευκαιρία, για ορισμένους από το πολιτικό σύστημα-ο πρώην πρωθυπουργούς Καραμανλής είναι ο φυσικός διάδοχός- να έρθουν σαν μεταβατική ηγεσία για έναν νέο καθεστώς.

  1. Ολική καταστροφή στην επιχείρηση της Κύπρου θα οδηγήσει σε σύγκρουση για την εξουσία μεταξύ των διαφωνούντων από όλες τις πτέρυγες του Στρατού ,που θα μπορούσε να προκαλέσει διαδοχικά πραξικοπήματα και θα βύθιζαν την Ελλάδα σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. V.Σε ότι αφορά την Κύπρο ,εάν ο Μακάριος δεν ανακτήσει την εξουσία, ο πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης είναι ο διάδοχός βάσει της συνταγματικής τάξης. Έχει εντυπωσιακά πολιτικά διαπιστευτήρια.

Α. Είναι ο συμπρόεδρος του κεντροδεξιού Ενωμένου Κόμματος ,το οποίο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στην Βουλή. Έχει υπηρετήσει επίσης ως διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στον διακοινοτικό διάλογο μετά το 1968… Β. ….Είναι υπέρ μιας πιο ευέλικτης στάσης στον δικοινοτικό διάλογο και καταδίκασε την βία τόσο από τους τρομοκράτες υποστηρικτές της Ένωσης όσο και από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Γ. Είναι απίθανο πάντως ο Κληρίδης να γίνει αποδεκτός από τον Ιωαννίδη ως ηγέτης των Ελληνοκυπρίων.

Δ. Από την άλλη από όλα τα γνωστά μέλη της ελληνοκυπριακής πολιτικής ελίτ, η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι θα αισθάνονταν πολύ πιο άνετα με τον Κληρίδη. Περισσότερο από άλλους είναι ο μονός ελληνοκύπριος εκπρόσωπος με τον οποίο έχουν συχνές ανεπίσημες επαφές μέσω του δικοινοτικού διαλόγου.. Επίσης είναι μετριοπαθής και υπέρμαχος της πολιτικής του «εφικτού» της ανεξαρτησίας, παρά της «επιθυμητής» πολιτικής της Ένωσης».

έγγραφο, Κίσιγκερ, εισβολή, Κύπρος,

Πηγή: mignatiou.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν -προκλήσεις: “Αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν δική μας”

«Ίσως αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»,...

Λευκός Οίκος: Μέσω της Κύπρου η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα

Στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου για...

Ίμια: Έγγραφο ντοκουμέντο – Το απόρρητο ημερολόγιο της κρίσης

Ένα άκρως απόρρητο έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για την κρίση των Ιμίων,...

Καραμανλής: “Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού”

«Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά: στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η...