Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
23 C
Athens

ΑΠΟΨΗ: Δεν είναι «περσινά ξινά σταφύλια o ΕΝΦΙΑ»… Καταργείστε τον

Του Φώτη Σιούμπουρα

Στα δόντια του ΕΝΦΙΑ, του επαχθέστερου, αλλά και πλέον άδικου φόρου που έχει επιβληθεί ποτέ στην ελληνική κοινωνία, ξαναβρίσκονται από αυτόν τον Απόψεις, ΕΝΦΙΑ, περσινά ξινά σταφύλια, κατάργηση, μήνα πάνω από έξη εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, ιδιοκτήτες ακινήτων.

Και βεβαίως δεν έχει επιβληθεί έτσι με την …επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Καλλιέργησε και προετοίμασε την επιβολή του ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου, όταν κατηγορούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους Έλληνες ότι δεν πληρώνουν φόρους και δη ακινήτων και ότι ο ελληνικός λαός είναι ένας διεφθαρμένος λαός.

Τον επέβαλε βιαστικά και απρογραμμάτιστα η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά – Βαγγέλη Βενιζέλου και τον διατήρησαν ,αυξάνοντάς τον μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις, οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, παρότι είχαν υποσχεθεί να τον καταργήσουν, αφού τον θεωρούσαν «τον πλέον άδικο φόρο».

Μάλιστα κατά πολλούς ο ΕΝΦΙΑ , ένας φόρος κατοχής, που οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε δήμευση της περιουσίας, συνέβαλε αποφασιστικά στο να έλθουν στην εξουσία οι σήμερα κυβερνώντες.

Ο ΕΝΦΙΑ ήταν η αρχή του τέλους για τη μεσαία τάξη. Ήταν η πρώτη άμυνα που έσπασε. Και όσα συμβαίνουν σήμερα με τον ΕΦΚΑ και τους άλλους φόρους, έχουν την μήτρα τους σε αυτόν ακριβώς τον φόρο επί των ακινήτων.

Βέβαια ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ο μόνος φόρος που διατηρήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και άλλους διατήρησε, αλλά πολύ περισσότερο νέους φόρους επέβαλε.

Σε μόνο δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισαν μέτρα 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αυξήσουν τα φορολογικά και λοιπά έσοδα. Από τα 47,7 δισ. ευρώ το 2015, στα 53 δισ. ευρώ φέτος και στα 58,5 δισ. ευρώ. μέχρι το 2021.

Το 2017 μάλιστα είναι η χρονιά που στα χρόνια του μνημονίου ψηφίστηκαν τα περισσότερα φορολογικά μέτρα εδώ και δεκαετίες. Μόνο το 6% ήταν περικοπές δαπανών σύμφωνα με το γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ενώ το 94% των πρόσθετων μέτρων ήταν στο σκέλος των εσόδων με αποτέλεσμα οι επιβαρύνσεις στα εισοδήματα πολλών επαγγελματιών να ξεπερνούν το 80%, και τα χρέη του ιδιωτικού τομέα να αυξάνονται με ανεξέλεγκτο ρυθμό.

Φέτος υπολογίζεται ότι η απόδοση των μέτρων θα πρέπει να ξεπεράσει τα 6,4 δισ. ευρώ και το 2018 τα 8 δισ. ευρώ. Θα είναι δηλαδή ακόμη μεγαλύτερη. Η καθαρή φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όλη την περίοδο 2015-2021 υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 320 δισ. ευρώ εκ των οποίων πάνω από 25 δισ. ευρώ είναι πρόσθετες επιβαρύνσεις μετά το 2015.

Αυτή η κατάσταση όμως της διαρκούς φτωχοποίησης , δια της επιβολής και δυσβάστακτων φόρων δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο μέσα από ενέργειες που θα συμβάλουν στην απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας και στην περιθωριοποίηση πολιτικών που τρομοκρατούν τους πολίτες, τους καταθέτες και τους επενδυτές.

Μία τέτοια όμως πολιτική, που θα περιλαμβάνει και μείωση των φόρων, δεν φαίνεται να υιοθετείται από την σημερινή κυβέρνηση, η οποία, η αλήθεια είναι, πέρυσι περίπου τέτοια εποχή, κάτι είχε προσπαθήσει . Θέλοντας να ενισχύσει το «αριστερό» της προφίλ, μείωσε ελάχιστα τον ΕΝΦΙΑ σε ελάχιστους , που είχαν, λέει, μειωμένα εισοδήματα. Λες και δεν υπάρχει Έλληνας φορολογούμενος που να μην έχει μειωμένα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια.

Αυτό όμως προφανώς δεν λέγεται αριστερή προσέγγιση. Η εξάπλωση της φτωχοποίησης δεν μπορεί να πουλιέται ως κίνηση με ιδεολογικό πρόσημο της Αριστεράς. Παράλληλα κατηγόρησε τη Ν.Δ. και προσωπικώς τον κ. Μητσοτάκη ,που έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα του κυβερνητικού του προγράμματος την μείωση των φόρων και την επιβολή ενός «πιο δίκαιου» ΕΝΦΙΑ. Αλλά αν πρέπει να μιλήσουμε για Δικαιοσύνη, ο ΕΝΦΙΑ είναι ο κατηγορούμενος για εγκληματική δράση σε βάρος της μεσαίας τάξης. Στην πραγματικότητα δεν είναι φόρος. Είναι ένα εργαλείο εξόντωσης των νοικοκυραίων.

Γι αυτό και το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε για τον φόρο αυτό είναι η κατάργησή του . Όχι να εξαπολύουμε κατηγορίες κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης, που μιλούν για δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ ή να μιλάμε για «περσινά ξινά σταφύλια», κατά πως είπε υπουργός, όταν του υπενθύμισαν την προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του.

Πηγή: https://www.facebook.com/fotis.sioumpouras?fref=nf

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Διακοπές Ρεύματος ΔΕΗ: Χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (25/04) αυτές οι περιοχές της Αθήνας!

Σε πολλές περιοχές της Αττικής θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Πέμπτη (25/4/2024). Πόση ώρα θα κρατήσει η διακοπή ρεύματος και τι ώρες θα...
Κιλκίς, κατέσχεσαν, κρέας,

“Καλάθι του Πάσχα”: Σε ισχύ από σήμερα – Και το αρνί στις νέες κατηγορίες...

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τετάρτη (24/4) το Καλάθι του Πάσχα, το οποίο καλείται να δώσει λύση στις αυξημένες τιμές των πασχαλινών προϊόντων. Σύμφωνα με...

Λες και βρίσκεσαι στον πλανήτη Άρη! Δυστοπικές εικόνες από την Αθήνα λόγω αφρικανικής σκόνης...

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ – Ένα απόκοσμο σκηνικό επικρατεί στον ουρανό των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, όπου τα κίτρινα και τα πορτοκαλί χρώματα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Η ενεργειακή μετάβαση αποτυγχάνει, φαντασίωση η κατάργηση του πετρελαίου”

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Amin Nasser δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ενεργειακή...

Οριστικό τέλος για την αργία των Τριών Ιεραρχών στην εκπαίδευση

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, ανήμερα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, τα μαθήματα στα...

Ιράν: Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών...

Παπαθανάσης: Καταργείται τον Ιούλιο η ρήτρα αναπροσαρμογής

«Από τον Ιούλιο καταργείται η ρήτρα που πραγματικά επιβάρυνε τους Έλληνες πολίτες, εν μέρει...