Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

ΑΠΟΨΗ: Εκνευρισμός στην κυβέρνηση από τις …καθυστερήσεις

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Ο πρωθυπουργός δεν χάνει την ευκαιρία να τονίζει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση “συμφωνία τον Απρίλιο”.

Για άλλη μια φορά κατά την έξοδο του από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας αλλά και σε δήλωσή του στο Έθνος έδωσε μια νέα εκδοχή της στόχευσης της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη.

«Θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 και αυτό μόνο εάν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται» αναφέρει ο πρωθυπουργός προβάλλοντας ξανά ως μείζον στη διαπραγμάτευση και τα μέτρα για το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι όσο γεμίζει η κλεψύδρα των καθυστερήσεων τόσο αδειάζει από αντοχές αλλά και δυνάμεις η ελληνική οικονομία αλλά η πολιτική διαχείριση του νέο σκληρού πακέτου μέτρων είναι δύσκολη.

Δείχνει δε να συγκρούεται ανάμεσα στις δυο απόψεις που κυριαρχούν στον ΣΥΡΙΖΑ και γιαυτό διστάζει να κάνει το μεγάλο βήμα προς την συμφωνία.

Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως αν ψηφίσει μέτρα για περαιτέρω μείωση συντάξεων και εκποίηση της ΔΕΗ θα χάσει και τις εκλογές και το κόμμα.

Και σε αυτούς που πιστεύουν πως μια επικοινωνιακή διαχείριση και ένα πακέτο αντίμετρων μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση και να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της συμφωνίας.

Ο εκνευρισμός για Στουρνάρα, Κυριάκο – Φώφη, ΔΝΤ….

Οι συνεχείς προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα για «εδώ και τώρα» συμφωνία ώστε η χώρα να μην βρεθεί αντιμέτωπη και με άλλες απαιτήσεις πχ στο ασφαλιστικό, εξαιτίας της επιδείνωσης των δεικτών της οικονομίας ήταν η αιτία να χάσει την ψυχραιμία του ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης. Αφού λοιπόν πρώτα σχεδόν ταύτισε τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας με το ΔΝΤ σύστησε στον Γιάννη Στουρνάρα να προσέχει εξαιτίας του θεσμικού ρόλου που κατέχει.

Προκάλεσε μάλιστα αίσθηση όταν ζήτησε από την κοινωνία να αποφασίσει (άγνωστο με ποιον τρόπο) εάν ο κεντρικός τραπεζίτης εκτελεί σωστά τα καθήκοντα του ή όχι!

Δεν είναι βέβαια μόνο ο Γιάννης Στουρνάρας που προκαλεί εκνευρισμό και συσπειρώνει εναντίον του το κυβερνητικό στρατόπεδο. Είναι και η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντήσει τη Φώφη Γεννηματά αλλά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και η κοινή τους στάση στο άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης που αυξάνει την πίεση στο Μαξίμου που πελαγοδρομεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο επιστρατεύτηκε έως και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που στην Διάσκεψη των Προέδρων την Παρασκευή το μεσημέρι (λίγη ώρα μετά τη συνάντηση Φώφης –Κυριάκου) φέρεται να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για ψήφιση των μέτρων μέσα στην Μεγάλη εβδομάδα.

Όσο πάντως η αξιολόγηση δεν κλείνει το Μαξίμου επιχειρεί να συσπειρώσει δυνάμεις και εφεδρείες εναντίον των εγχώριου και ξένου «εχθρού».

Η αρχή έγινε μετά τον ναυάγιο του euro working group. Οι ευθύνες χρεώθηκαν στο ΔΝΤ ότι προχωρεί σε σκληρότερες απαιτήσεις στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων. Ενώ το Σάββατο στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες θυμήθηκαν ξανά και τον…Σόιμπλε βάζοντας τον στο ίδιο κάδρο με το ΔΝΤ.

«Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βαραίνουν αποκλειστικά και μόνον, όσους συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και δεν σέβονται όσα έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει» ήταν το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ανακοίνωσης της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν παραλείπει να επιτεθεί και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καταλογίζει σε όλους ότι επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη κυβέρνηση οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές με στόχο «την παλινόρθωση του πελατειακού κράτους των σκανδάλων και της διαφθοράς, αλλά κυρίως την επιστροφή του πιο σκληρού αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού»

Εκείνο ωστόσο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι στην ανακοίνωση της πολιτικής γραμματείας δεν υπάρχει ούτε λέξη για το φλέγον ζήτημα της περικοπής των συντάξεων. Αντίθετα υπάρχουν σαφείς αναφορές για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και της ΔΕΗ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εντατικά όλη την εβδομάδα που ακολουθεί ώστε την Παρασκευή 7 Απριλίου στο κρίσιμο Eurogroup η ελληνική πλευρά να πάει με «καθαρό διάδρομο».

Μένει να διαπιστωθεί αν τελικά θα βγει «λευκός καπνός». Και στην περίπτωση βέβαια αυτή η λίστα με τα μέτρα είναι δύσκολο πλην όχι αδύνατο να φέρει άλλες μη «γραμμικές» εξελίξεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

«Oι μάσκες έπεσαν»: Σηκώνει το γάντι η κυβέρνηση στην πρόταση μομφής Ανδρουλάκη για τα Τέμπη

Απάντηση στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα για το δυστύχημα...

Τέμπη: Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πληροφορίες ότι έγινε προσπάθεια κρατικής μονταζιέρας

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» για το δυστύχημα των Τεμπών, κυβερνητικές...

Δημοσκοπήσεις: Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων θέλει να εστιάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις...

Η κυβέρνηση… μετακομίζει – Το σχέδιο μετεγκατάστασης 9 υπουργείων

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του project της ΠΥΡΚΑΛ, του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας...