Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

ΑΠΟΨΗ: Οι εκλογές της υπνηλίας και η Ευρώπη

 

Η Γερμανία ψηφίζει την Κυριακή για να εκλέξει Καγκελάριο. Μάλλον το αποτέλεσμα το ξέρουμε από πριν. Η κ. Μέρκελ θα κερδίσει τις εκλογές και θα είναι η τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία. Κάτι που έχει κάνει μόνο ο Χέλμουτ Κολ(1982-1996) και πολιτικός μέντορας της Μέρκελ. Αλλά η ίδια η Μέρκελ άνοιξε μία υπόθεση με μαύρα ταμεία του κόμματος και από τότε ο Κολ είχε τσατιστεί μαζί της.

Κατά καιρούς ο αείμνηστος Κολ είχε πει ότι στην κορύφωση της κρίσης της ευρωζώνης η κ. Μέρκελ κατέστρεψε την Ευρώπη που έφτιαξα. Φυσικά όταν τον είχαν ρωτήσει, γιατί δεν κάνατε δημοψήφισμα για το ευρώ απάντησε αφοπλιστικά «γιατί ήξερα ότι θα το χάσω».

Σήμερα όμως η κ. Μέρκελ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις εκλογές της Κυριακής. Μπορεί να επικρίθηκε πολύ σκληρά στον τρόπο που χειρίστηκε το μεταναστευτικό-προσφυγικό, άλλωστε εκείνη την εποχή έμοιαζε σαν πολιτικός που ήταν σαν ψάρι έξω από το νερό. Η AfD ανέβαινε δυναμικά καθώς οι δημοσκοπήσεις την έδειχναν να έχει ένα ποσοστό κοντά στο 20%. Αυτό δεν κράτησε για πολύ, το AfD κλονίστηκε στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα να χάσει πολύ από την δυναμική του και τώρα να βρίσκεται κοντά στο 9%.

Η Μέρκελ δέχεται πολύ σκληρή κριτική και από το εσωτερικό της. Έκανε μία ηττοπαθή προεκλογική εκστρατεία χωρίς να ανοίγει πολλά θέματα που ίσως την «έκαιγαν» και προτίμησε την σιωπή. Ο Σόιμπλε δεν ακούγεται μόνο μέσα στο κόμμα, αλλά έχει φτάσει να είναι και ο πιο αρεστός πολιτικός στην Γερμανία. Όπως φαίνεται θα διατηρήσει και την θέση του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, έτσι ο πατέρας της λιτότητας μένει στην θέση.

Μέρκελ και Σουλτς είχαν πάνω-κάτω το ίδιο πρόγραμμα, οι διαχωριστικές γραμμές ήταν μόνο στο ότι ο Σουλτς μιλούσε για περισσότερη δικαιοσύνη. Αυτό όμως δεν ωφέλησε τον αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών, γιατί η κοινή γνώμη δεν   ενδιαφέρεται για δικαιοσύνη, αλλά πως θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και η τρομοκρατία.

Κύρια θέματα αυτά. Η Ελλάδα σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία ήταν απαγορευμένη λέξη, όποιος την ακουμπούσε μπορεί να καιγόταν. Για την Ελλάδα θα γίνουν πολύ δύσκολα τα πράγματα εάν είναι στην κυβέρνηση οι Ελεύθεροι Δημοκράτες το FDP. Ο αρχηγός του κόμματος τους είναι ο Her Grexit.

Καταλάβατε νομίζω.

Ο Σούλτς και το μεγάλο ερώτημα των εκλογών είναι, γιατί ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός του SPD, ενώ έδειχνε να έχει μία δυναμική όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, τώρα δείχνει να βρίσκεται 15 μονάδες πίσω από την βασική αντίπαλό του; Μπορεί το όραμα της προόδου να μην έχει τα καλύτερα αποτελέσματα αυτήν την στιγμή. Μία άλλη θεώρηση του θέματος είναι, ότι την Ατζέντα του Σρέντερ την υιοθέτησαν οι Χριστιανοδημοκράτες με αποτέλεσμα να μετακομίσουν προς το κέντρο και να πάρουν ψηφοφόρους από εκείνον τον χώρο.

Τον Σουλτς δεν του φέρθηκαν και πολύ καλά τα μέσα ενημέρωσης. Τον κορόιδευαν, έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πουν ότι είναι ψυχάκιας. Οι σκευωρίες εναντίον του δεν έλειψαν, άλλωστε επειδή δεν έχει πανεπιστημιακή μόρφωση, του το έλεγαν και αυτό.

Τώρα όμως κινδυνεύει όχι μόνο με ήττα, αλλά και να χάσει και την θέση του αρχηγού του SPD.

Το 2003 η Γερμανία ήταν ο ασθενής, αλλά τώρα είναι το πρότυπο για πολλά κράτη και η Μέρκελ η αρχιτέκτονας της δημοσιονομικής ορθοδοξίας. Θέλει να δημιουργήσει μία τέτοια Ευρώπη. Είναι δύσκολο, εάν η οι Γερμανοί νομίζουν ότι αυτοί πρέπει να αποφασίζουν, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει και όλα τα σχέδια του Μακρόν δεν θα εισακουστούν.

Οι Γερμανοί μπερδεύουν την στασιμότητα με την σταθερότητα. Φοβούνται το νέο και προτιμούν το δοκιμασμένο, αυτό που ξέρουν. Δεν θέλουν αλλαγή που δεν ξέρουν πως αυτή θα είναι.

Πάντως για την κ. Μέρκελ αυτή θα είναι μάλλον η τελευταία θητεία της και δεν θέλει επ’ ουδενί να αφήσει το στίγμα ως μία πολιτικός που δεν άφησε παρακαταθήκη στην Ευρώπη. Ελπίζουμε όλοι να το καταλάβει. Στον Σόιμπλε και στην ίδια δεν αρέσουν μερικά από τα σχέδια του Μακρόν, δεν θέλουν να δημιουργηθεί ένα ταμείο που να μοιράζει λεφτά, ο Σόιμπλε θέλει υπουργό της ευρωζώνης, αλλά για να βάζει ο ίδιος τα δικά του θέλω και κριτήρια.

Το ευρωπαϊκό ρολόι θα αρχίσει να χτυπά μετά τις 24 Σεπτεμβρίου και τίποτα δεν προμηνύεται εύκολο.

Η έκπληξη θα είναι δύσκολο να γίνει και εάν γίνει θα μας εκπλήξει όλους. Άρα η κ. Μέρκελ στην τελευταία θητεία της θα πρέπει να βρει ένα αξιόπιστο deal για την Ευρώπη για να το αφήσει σαν παρακαταθήκη. Μάλλον το ξέρει και η ίδια θέλω να πιστεύω.

Οι εκλογές της βαρεμάρας φτάνουν στο τέλος τους.

 

*Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Πηγή: apopseis.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Ρωσία νίκησε και έθεσε 3 όρους στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία ενώ έστειλε...

Τρία μηνύματα έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τη συνέντευξή του στον Dmitry Kiselev, γενικό διευθυντή του μεγαλύτερου ομίλου ρωσικών ΜΜΕ Rossiya Segodnya...

Οριστικά εκτός Βουλής ο Κασσελάκης – Παρών ο Τσίπρας

Τα περίπλοκα –επιεικώς– οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του αρχηγού του με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες που προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση, θα μπορούσαν...

Τριχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ: Παρεμβάσεις Κασσελάκη και Τσίπρα για τα ΑΕΙ την ώρα που μιλούσε...

Στα τρία φαίνεται να πως έχει χωριστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια , καθώς ο πρώην,...

Handelsblatt: Πώς οι πλούσιοι Κινέζοι εκτοξεύουν τα ενοίκια στην Ελλάδα…

Αύξηση 56% τα τελευταία πέντε χρόνια… Οι συνέπειες της εκτόξευσης χορήγησης Golden Visa σε επενδυτές τρίτων χωρών αναλύονται σε… δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt. Ενώ το...

Μη κρατικά πανεπιστήμια και οι προοπτικές που έχουν στην Ελλάδα

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ή ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουν αρχίσει να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική εκπαιδευτική σκηνή. Αν και οι παραδόσεις είναι...

Η “μισή τουρκική Κύπρος”, η Άμυνα, οι S-300, η “προδοσία Σημίτη”

Η επιεικώς ατυχέστατη φράση του υπουργού Ναυτιλίας της Ελλάδας για τη μισή Κύπρο που είναι τουρκική(!), όπως ισχυρίστηκε, φέρνει.. στην επιφάνεια ένα σοβαρό ζήτημα,...

Ζοφερό το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Η φτωχοποίηση, η ανεργία, οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, και η φιλόδοξη πράσινη πολιτική έχουν βάλει την Ευρώπη σε δύσβατα μονοπάτια εν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δυσαρεστημένος και ο Πολάκης με τον Τσίπρα: Δεν χρειάζονται εκλογές, άκαιρη η παρέμβασή του

Στην πλευρά του Νίκου Παππά συντάσσεται ο Βουλευτης Χανίων και ένθερμος υποστηρικτής μέχρι πρότινος...

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ

Στο πένθος βυθίζεται σήμερα ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα! Όπως δήλωσε η οικογένεια του στο...

Ερντογάν προς Σολτς: Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ...

Γερμανικά ΜΜΕ για Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βερολίνο: Ένταση με Τουρκία, αρμονία με Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτονται το Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι...