Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

ΑΠΟΨΗ: Μετά το ΠαΣοΚ, ΠαΣοΚ

Ολοκληρώθηκε η περίφημη διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας του «νέου φορέα» στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Θετικό το εύρος της συμμετοχής στον α’ γύρο. Αλλά και στον β’ γύρο. Ενδιαφέρον το κλίμα. Καταγεγραμμένες οι δηλώσεις.

Του Λευτέρη Κουσούλη*ΑΠΟΨΗ: Μετά το ΠαΣοΚ, ΠαΣοΚ

Αυτή η θετική εξέλιξη έχει μέσα της μια αναστολή, μια ανακοπή, ένα έσω φράγμα, μια ανάκρουση, που περιορίζει τη θετικότητα της κίνησης και βγάζει στο φως το μέγα εμπόδιο του εγχειρήματος: το ίδιο το ΠαΣοΚ.

Πέραν της προσωρινής ικανοποίησης που προκαλεί το επιτυχημένο στρατήγημα στους εμπνευστές του, τα γεγονότα το υπερβαίνουν και από μόνα τους γυρίζουν τη σελίδα.

Η ατμόσφαιρα διεύρυνσης του πασοκογενούς χώρου, με τη συμμετοχή εξωγενών πολιτικών προσώπων, έχει ήδη διαλυθεί και οι διακηρύξεις ενότητας του τετριμμένου πολιτικού λόγου δεν προσθέτουν κάτι στην πραγματικότητα των αριθμών, που μιλάνε για την προέλευση των ψηφοφόρων που όρισαν το αποτέλεσμα.

Μόνο που κάτω από τη χρωματισμένη επιφάνεια των πραγμάτων υπάρχει πάντα η σταθερότητα της ουσίας.

Και αυτή η ουσία ορίζεται από την ίδια τη φύση του ΠαΣοΚ, μαζί με την προτεραιότητα που θα θέσει στην προσεχή πολιτική σύγκρουση ο «νέος φορέας», όπως αυτός συγκροτηθεί.

Το ΠαΣοΚ υπήρξε ένα σύνολο ετερόκλητων πραγμάτων. Το καλό μέσα στο κακό. Το κακό μέσα στο καλό. Καθώς λοιπόν αρνήθηκε επίμονα να αυτοκαταλυθεί, κατέστη φανερό ότι ο έσω δεσμός δεν σκιαγραφεί και δεν αντανακλά παρά έναν αποστεωμένο μηχανισμό εξουσίας. Συνδεδεμένος με το κράτος αυτός ο μηχανισμός εξουσίας πασχίζει να διασώσει ένα παλαιό σύστημα σχέσεων εξουσίας που αναπτύχθηκε εντός του και πέριξ αυτού.

Η προσπάθεια ανασυγκρότησης που επιχειρείται δεν μπορεί να αποκρύψει ότι συνιστά και μια προσπάθεια αυτοδιάσωσης σχέσεων και προσώπων, ώστε να διέλθουν την κρίση και να επιβιώσουν – πρόσωπα και σχέσεις – σε αυτό που, μεταπλασμένο μερικά, θα αντέξει.

Κανείς βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάει ότι κάθε κόμμα όπως το ΠαΣοΚ είναι μια παράσταση στη συνείδηση και αυτό κανένα στρατήγημα δεν μπορεί να το διαγράψει.

Ακολουθεί το ζήτημα της προτεραιότητας. Της προτεραιότητας στη σύγκρουση. Η στάση δηλαδή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι εξέφρασε, σε ό,τι εκφράζει, σε ό,τι επιμένει να εκφράζει, πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά.

Η στάση αυτή θα ορίσει και τη θεμελιωτική συγκρότηση του «νέου πόλου» και θα καταγράψει την έκφραση της πολιτικής του συνείδησης.

Προτάσσει ή όχι την αναγκαιότητα να προσπεράσει η κοινωνία τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή προσέρχεται, ο «νέος πόλος», σε μια αφετηριακή εν δυνάμει συνομιλία με τον θεωρούμενο «καλό» ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διεκπεραιώσει τη διάσωση της καθοδηγητικής εξουσιαστικής του ομάδας;

Ετσι μόνο τα πράγματα θα γίνουν σαφή. Και στην εποχή της σύγχυσης η σαφήνεια δεν είναι μόνο ζητούμενο, είναι από μόνη της πολιτική αξία.

Το ΠαΣοΚ καλείται σήμερα να γίνει ο αντίλογος του εαυτού του.
Αν αυτό δεν συμβεί, πέρα από αναλυτικές υποθέσεις εργασίας, ο μονοψήφιος αριθμός στις εκλογές θα αρκεί για να πούμε: μετά το ΠαΣοΚ, ΠαΣοΚ.


*Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Γυμνάσιο στη Σπάρτη. Λύκειο στους Μολάους. Σπούδασε στην Πάντειο και στη Γαλλία, την πολιτική και τα φαινόμενα εξουσίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη μελέτη των μηχανισμών κοινωνικής και πολιτικής επιρροής. Οδηγός του επιστημονικού προβληματισμού του είναι η πρόταση: Μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία, εργάστηκε για λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Από το 1995 και ως σήμερα εργάζεται στο χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας με την εταιρεία «Λέγειν & Πράττειν» (www.legeinandprattein.gr). Είχε τη πρωτοβουλία για την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Το Πέρασμα», που στο σύντομο βίο του εξέδωσε 15 τίτλους. Ο Λευτέρης Κουσούλης, αρθρογραφεί συχνά στον Τύπο καθώς και στο Διαδίκτυο, τόσο για την πολιτική, όσο και για άλλες καθημερινές πλευρές της ύπαρξης. Επιλεγμένα κείμενά του έχουν γίνει αντικείμενο έκδοσης. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει:
  • Κείμενα για την Πολιτική & την Επικοινωνία (2007)
  • Ήττα της Πολιτικής – 18 θέσεις απέναντι (2008)
  • Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ – Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας (2009)
  • Σταθεροί Τόποι (2012)
  • Έξω από το καταφύγιο – Κείμενα για τη συνειδητοποίηση (2013).
  • 10+10, (2014)

Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Κασσελάκης είναι διεθνής παρατηρητής της ελληνικής πολιτικής

Φυσικά, και πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης… αστόχησε, καθώς μια τόσο σοβαρή πρόταση την έκανε… όρθιος, εν μέσω της ολιγοήμερης στρατιωτικής θητείας του, και την...

Λευτέρης Κουσούλης: Οι πολλές ρωγμές ως κρίση

Τέμπη. Ενας τόπος φυσικού κάλλους. Τέμπη. Ενας τόπος τραγωδίας. Μια ρωγμή στη μνήμη του σύγχρονου Ελληνα, ο οποίος ακόμη και αν ποτέ δεν φαντάστηκε...

Πληθωρισμός: Πολύ σκληρός για να πεθάνει – Οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να νικήσουν το...

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμoύ στις ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά ήταν απογοητευτικά, για άλλη μια φορά έπεσαν έξω οι επίσημες...

Η κοινωνία δεν έχει βρει ακόμη τον «Κανένα» που θα την εκπροσωπήσει

Έχει γραφτεί ήδη αρκετές φορές. Αυτή τη στιγμή ανερχόμενος πολιτικός στη χώρα μας είναι ο «Κανένας» και κόμμα με τη μεγαλύτερη δυναμική το «Τίποτα». Αυτό...

Τι έχουν τα έρμα της αντιπολίτευσης και ψοφάνε;

Η λογική ανέμενε μεγάλη δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, καθώς η ακρίβεια αλλά και το νομοθετικό της έργο, αποτελούν συμπληγάδες μέσα από τις οποίες θα...

Η βαριά ήττα από την Moody’s δεν θα είναι η μόνη, έρχονται σκληρά αρνητικά...

Η βαριά ήττα από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για τους θεατρινισμούς που ανακυκλώνονται στην ελληνική οικονομία… Με δεκανίκι στηρίζεται η εθνική οικονομία από...

Ευρωεκλογές πολιτικών ανατροπών και λόγω woke ασυδοσίας

Κατά την τρέχουσα ειδησεογραφία, η πολιτική ανατροπή των τελευταίων ημερών αφορά την αμφισβήτηση της δεύτερης θέσης στην οποία είχε σκαρφαλώσει το… ΠΑΣΟΚ από τον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν...

Ευρωεκλογές 2024: Στελέχη του ΠΑΣΟΚ βάζουν τον πήχη για τον Ανδρουλάκη στο 18% με 20%

Τον πήχη στο 18%-20% για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές έβαλε η Νάντια Γιαννακοπούλου, ασκώντας...

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τους τρεις πρώτους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον δικηγόρο – εργατολόγο...

ΠΑΣΟΚ:  Δεν έχουν τελειωμό τα κυβερνητικά ψεύδη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

Τα κυβερνητικά ψεύδη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών δεν έχουν τελειωμό αναφέρει...