Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

ΑΠΟΨΗ: Το ΕΓΩ της επιλογής ΜΑΣ

Του Θάνου Καλαμίδα

Δυο πράγματα θα πρέπει να ευγνωμονεί αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας, την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ και το Βρετανικό Brexit. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα δυο πολύ σοβαρά θέματα και το πρώτο με παγκόσμιες αντιδράσεις και επιπτώσεις, όχι μόνο θετική Ευρώπη δεν θα έβρισκε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης, αλλά ένας τίτλος θα μονοπωλούσε τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ, το Grexit.

Τα ΜΜΕ στις Βρυξέλες, ήταν πιο πολύ απασχολημένα στο να φωτογραφίζουν πόσο μόνη ήταν η Μέι από τον χαμογελαστό Αλέξη και στην Αμερική… Ε, εκεί ο νέος πλανητάρχης έχει κάνει την εκλογή υπουργών του ρεάλιτι σόου στιλ «Αμερική έχεις ταλέντο» και τη θέση της Αμερικής στη διεθνή κοινότητα ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ένα ερωτηματικό σε τέτοιο σημείο ψυχασθένειας ώστε η Μέρκελ να θεωρείται ελπίδα για τη παγκόσμια δημοκρατία και ειρήνη.

Αλλά εκεί, σε αμερικανικό έδαφος, θέλω να σταματήσω για λίγο. Υπάρχει κάτι που λίγοι το αναφέρουν στις αναλύσεις τους και είναι πέρα από το πόσο φασίστας ή πόσο γελοίος είναι ο καινούργιος πλανητάρχης. Το δικό μου ερωτηματικό είναι πως γίνεται άνθρωποι που πριν από οκτώ χρόνια τραγουδώντας και χορεύοντας ψήφισαν Ομπάμα, το επανέλαβαν πριν από τέσσερα χρόνια και τώρα ακριβώς οι ίδιοι ψήφισαν Τραμπ με ότι αυτός εκφράζει και είναι διαμετρικά αντίθετο με ότι εξέφραζε ο Ομπάμα. Προσοχή για να μη γίνει καμία παρεξήγηση, δεν μιλάω για το τι έκανε ο Ομπάμα αλλά γιατί ακόμα και με τη παρουσία του σαν ο πρώτος μαύρος Αμερικάνος πρόεδρος, εκφράζει. Ό,τι και να λέγεται, ο Τραμπ έχει κερδίσει και έχει κερδίσει κερδίζοντας πολλές από τις ψήφους Ομπάμα.

Παρενθετικά εδώ γι’ αυτό που λέγεται για την λαϊκή ψήφο και τη πραγματική νίκη της Χίλαρι. Αυτές οι δικαιολογίες περί λαϊκής ψήφου που υπερτερεί των εκλεκτόρων του περίεργου αμερικανικού εκλογικού συστήματος, θυμίζει λίγο ταχυδακτυλουργό που κουνάει το δεξί χέρι για να σε απασχολεί την στιγμή που κάνει το «μαγικό» του με το αριστερό. Αν στην Πιερία – παράδειγμα είναι – ψηφίσουν το 100% των ψηφοφόρων, τέσσερεις βουλευτές θα βγουν. Αν ψηφίσει το 55% πάλι τέσσερεις θα βγουν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν ψηφήσουν το 100% στην Αργολίδα, την Άρτα, τον Έβρο, την Καβάλα, την Καστοριά και καμία δεκαπενταριά ακόμα περιοχές, και παράλληλα μόνο το 49% των ψηφοφόρων της Β Αθηνών να ψηφίσει, αυτό το 49% της Β Αθηνών θα εκλέξει περισσοτέρους βουλευτές από όσους όλοι οι παραπάνω μαζί και με αποκλειστική – και έτσι θα έπρεπε θεωρητικά – αποστολή, να υπερασπίζονται αποκλειστικά τα συμφέροντα ενός κομματιού της Αθήνας ακόμα και εις βάρος όλων των υπολοίπων Ελλήνων. Έτσι ο Τραμπ μέσα στα όρια του Αμερικανικού εκλογικού συστήματος έκανε μια μεθοδευμένη κίνηση που προτίμησε να πάρει το 49% της …Β Αθηνών από το 100% της Πιερίας, της Καβάλας και της Κέρκυρας μαζί. Αυτά περί νίκης της λαϊκής ψήφου από τη Χίλαρι. Ο Τραμπ νίκησε και η ερώτηση παραμένει, πως κάποιος που ψήφισε δυο φορές τον μαύρο φιλελεύθερο και θεωρητικά ριζοσπαστικό Ομπάμα, ψήφισε τώρα τον ρατσιστή στη πράξη φασίστα Τραμπ.

Η εκλογή των προσώπων που θα κυβερνήσουν τις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια τουλάχιστον και αυτά που εκφράζουν δεν είναι έκπληξη, αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτά που πιστεύει ο ίδιος ο Τραμπ και που πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο έκφρασε δημόσια. Έμφαση στην ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας με την καταστροφή κάθε δημοσίου σχεδίου υγείας ειδικά αυτού που προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν στον πολίτη. Τέλος στη δωρεάν παιδεία, τέλος στα επιδόματα, τέλος στο κράτος που φροντίζει τον πολίτη του, καλημέρα στο κράτος που κατευθύνει ωμά τον πολίτη κι όσοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις αλυσίδες ή να επιβιώσουν …πρόβλημα τους. Αυτό που μέχρι τώρα σαν μύθος χαρακτήριζε την Αμερική, με έντονα στερεότυπα κακού καπιταλισμού, το ότι μόνο αν έχεις καλή δουλειά επιβιώνεις αλλιώς είσαι τελειωμένος, κι όχι μόνο εσύ αλλά κι όσοι σε ακολουθούν από παιδιά και εγγόνια μέχρι ανίψια και κουμπάρους, με τον Τραμπ θα γίνει αλήθεια.

Η δε μεγαλύτερη ειρωνεία είναι, ότι αυτοί που ωφελήθηκαν περισσότερο από τον Ομπάμα είναι αυτοί, οι και κατηγοριοποιούμενοι στις ΗΠΑ σαν red-necks. Τα σκουπίδια των λευκών. Οι περισσότεροι χρόνια άνεργοι, αλκοολικοί και χωρίς καμία ασφάλιση ή ουσιαστική παιδεία. Αυτοί ωφελήθηκαν περισσότερο με τα επιδόματα και το σύστημα υγείας που νομοθέτησε ο Ομπάμα. Ήταν τα πολλά παράσιτα που ταΐστηκαν μαζί με αυτούς που ο Ομπάμα είχε στόχο να ταΐσει. Αν τα κόψει ο Τραμπ, αυτοί ακριβώς θα είναι οι πρώτοι που θα πληγούν, εκτός πια αν ο Τραμπ λειτουργήσει με αρχές απαρτχάιντ και εξαιρέσει τους λευκούς που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν καμία μίξη με άλλους για τρεις γενεές τουλάχιστον. Το θέμα όμως είναι ότι …δεν το βλέπουν!

Και για να γυρίσω λίγο στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τον Ομπάμα κι αυτό δεν έχει να κάνει με το χρώμα του. Ο Τσίπρας αποδείχτηκε ένας λαϊκιστής που ανέβηκε στην εξουσία με φρούδες υποσχέσεις και τώρα έχει μπει σε ένα συνεχή μαραθώνιο για να παραμείνει στην εξουσία αδιαφορώντας για τους πάντες και τα πάντα. Αυτό όμως φτάνει για να σε κάνει να ψηφίσεις Κούλη που ήδη ξέρεις ότι θα ξεπουλήσει τα πάντα, θα προχωρήσει σε απαράδεκτες ιδιωτικοποιήσεις και θα υποστηρίξει πολύ στοχευμένα διάφορους πράκτορες και αντιπροσώπους διάφορων Siemens, όπως έκανε στο παρελθόν; Έναν άνθρωπο που έκανε αυτοσκοπό πολιτικής επιβίωσης τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και αποδεδειγμένα πια αδιαφορεί για τον φτωχό, τον αδικημένο και τον παραμελημένο στο όνομα συμφερόντων και νταβατζήδων; Έναν άνθρωπο που σαν υπουργός απέδειξε ότι για να επιβιώσει στην εξουσία αν χρειαστεί θα πατήσει στα πτώματα απλών καθαριστριών. Γιατί να ψηφίσεις αυτόν τον άνθρωπο, ειδικά όταν χτες ήσουν έτοιμος με ένα δημοψήφισμα να έρθεις σε ρήξη με τους πάντες και τα πάντα;

Με ποια λογική όταν χτες ψήφιζες «όχι» σήμερα θα ψηφίζεις μια διεφθαρμένη μαριονέτα του κάθε Siemens, που πιστεύει στο δόγμα «ισχύς μου η δύναμη που μου δίνει η δουλικότητα μου στις επιθυμίες του Σόιμπλε», όπως απέδειξε στη Βουλή και μας θυμίζει συχνά; Και μάλιστα θα το κάνεις και πιστεύοντας ότι το κάνεις για καλό της Ελλάδας; Αυτή η σχιζοφρενική λογική εμένα, συγγνώμη, αλλά με ξεπερνάει. Είναι η ίδια σχιζοφρενική λογική των Αμερικάνων που χτες ψηφίζανε έναν πρόεδρο με δεδομένο ότι ανήκει σε μειονότητα άρα θα ήταν ευαίσθητος σε θέματα μειονοτήτων, τους υποσχέθηκε δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, βοήθεια στη παιδιά, πολλά προγράμματα οικογενειακής βοήθειας και πάνω από όλα ειρήνη και σήμερα ψηφίζουν έναν άλλο που μισεί τις μειονότητες, θέλει να κόψει όλα τα βοηθήματα, πιστεύει ότι αν δεν έχεις λεφτά δεν έχεις δικαίωμα ουτε στην υγεία ουτε στην παιδεία και έχει ήδη πει ότι αν κάποια χώρα του αντισταθεί και δεν υποκύψει στις επιθυμίες του η απόσταση με το κουμπί που πυροδοτεί τις ατομικές βόμβες είναι ένα δάχτυλο. Ποια είναι η λογική;

Επειδή τη ταμπέλα την έχετε έτοιμη, ξεκολλήστε. Δεν υπερασπίζομαι τον Τσίπρα, τον Τσίπρα τον υποστήριξα κι εγώ όπως και η πλειονότητα των Ελλήνων πριν από δυο χρόνια επενδύοντας στην ελπίδα και βασικά έχοντας δεδομένο ότι κάθε ώρα που συνέχιζε ο Αντωνάκης, αυτός ο διεφθαρμένος αποστάτης Εφιάλτης, η Ελλάδα βυθίζονταν όλο και πιο βαθιά και όχι τον Τσίπρα per se. To 2008 (και τα γραπτά μένουν) τότε που πρωτοεμφανιζόταν ο Τσίπρας σαν αρχηγός κόμματος, είχα γράψει ότι εμένα μου μοιάζει με ΔΑΠιττάκι με κόκκινο μπλουζάκι που αντί για αλογάκι έχει το σήμα του ΚΚΕ και δηλώνει Συνασπισμός. 8 χρόνια μετά, δυο εκλογικές νίκες και ένα δημοψήφισμα, η διαίσθηση του τότε έχει γίνει βεβαιότητα και μάλιστα τώρα ετοιμάζεται να βγάλει το κόκκινο μπλουζάκι και να βάλλει γραβάτα στα χρώματα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Αλλά ας γυρίσουμε στα Αμερικανάκια. Αυτοί που ψήφισαν Ομπάμα και δεν τον ψήφισαν γι’ αυτό που εξέφραζε, το κάνανε γιατί είχαν τρομάξει, κουραστεί και αηδιάσει με τον Μπους. Πρώτο από όλα οι πόλεμοι του Μπους που ήταν φανερό για όλους ότι και προσωπικοί ήταν, και ενώ κέρδος είχε ο ίδιος και η παρέα του όλοι οι άλλοι βλέπανε αυξημένους φόρους αλλά και γιατί είχε μεγαλώσει επικίνδυνα οι αριθμός των νεκρών που γυρνούσαν από το Ιράκ. Βλέπετε ο πόλεμος για τους περισσοτέρους Αμερικάνους είναι κόνσεπτ κι όχι πραγματικότητα. Κάτι σαν ταινία γουέστερν που ο καουμπόι με μια σφαίρα καθαρίζει καμία πενηνταριά και στο τέλος της ταινίας άντε να έχει και μια γρατζουνιά γιατί σκουντούφλησε το ζώο αλλά φιλάει το κορίτσι με τα ξανθά μαλλιά. Έτσι όταν άρχισαν να έρχονται οι σάκοι με τους νεκρούς από το Ιράκ οι Αμερικανοί τρελάθηκαν. Βέβαια εκεί είναι και το σχιζοφρενικό, για κάθε Αμερικανό νεκρό υπήρχαν και δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί άμαχοι νεκροί, πολλές φορές θύματα Αμερικάνων, αλλά αυτό μάλλον ήταν λεπτομέρεια γι’ αυτούς, δικά μας παιδιά να μην σκοτώνονται. Ταυτόχρονα ένας πολυέξοδος πόλεμος όπως αυτός σε Ιράκ και Αφγανιστάν ταυτόχρονα, αύξησε όλους τους φόρους προς όλους τους Αμερικάνους, αυτούς τους ίδιους που ο Μπους τους υποσχόταν να μειώσει πριν εκλεγεί

Και τέλος ήταν και ο Μπιν Λάντεν. Αυτός που όλο τον πιάνανε κι όλο απειλούσε κι όλο και κάτι από δημοκρατία κόβανε οι του Μπους για να τον πιάσουν. Τότε ήταν που οι Αμερικανοί τα συνδέσαν όλα μαζί και είπαν Μπους τέλος και οποίος και να είναι υποψήφιος από το ίδιο κόμμα που μάλλον θα συνεχίσει την ίδια πορεία, κομμένος. Ψήφισε Ομπάμα που υποσχέθηκε να τελειώνει με τον πόλεμο, συν επειδή είμαστε και φιλάνθρωποι, είπε ότι θα κάνει και κάτι για τους φτωχούς και ευκαιρία είναι να φτιάξουμε λίγο και το ίματζ μας με τον μαύρο πρόεδρο.

Τώρα έρχεται ο Τραμπ και λέει ακριβώς στους ιδίους: ωραία έδωσε κάτι στους φτωχούς αλλά εσείς τι κερδίσατε από αυτό; Μείωσε την ανεργία αλλά εσείς τι καταλάβατε, τι άλλαξε για σας; Τέλειωσε με τους πολέμους αλλά το έκανε με την ουρά στα σκέλια χωρίς να έχει αφήσει πέντε έξη κράτη στα θεμέλια από τους βομβαρδισμούς. Τους φόρους που δεν μείωσε και παίρνει από εσάς δεν τους δίνει μεν στο στρατό και σε βόμβες αλλά που τους δίνει τώρα; Όχι σε σας σιγουρά. Και ποιος φταίει γι’ αυτό; Οι μετανάστες και οι μαύροι που υποστηρίζει ο μαύρος πρόεδρος. Αυτοί τρώνε τα λεφτά σας που έπρεπε να σας γυρίσει. Αν δεν υπήρχαν μουσουλμάνοι και ισπανόφωνοι ποιος θα έπαιρνε όλα αυτά τα λεφτά; Ψήφισε Τραμπ τώρα. Τόσο απλά.

Ο δημόσιος υπάλληλος στην Ελλάδα δεν έγινε ξαφνικά αριστερός μετά από τόσα χρόνια Ανδρεΐτιδα. Φοβήθηκε ότι με τη φόρα που είχε πάρει ο Αντωνάκης και ο Κούλης, ερχόταν η σειρά του να απολυθεί και ο Τσίπρας του είπε ότι δεν θα απολύσει κανέναν. Και τώρα του την έχει δώσει γιατί μπορεί να μην τον απέλυσε αλλά δεν του έδωσε αύξηση και τον βάζει και να πληρώνει φόρους, συν ότι στις αρπαχτές που γίνονται αυτή τη στιγμή στο δημόσιο πρέπει να είσαι «αριστερός» της Τσιπραϊκής φράξιας με δίπλωμα και βεβαίωση του νόμου για να τα πάρεις. Ψήφισε Κούλη λοιπόν. Και να απολύσει ο Κούλης τώρα, έχει κατάλογο τους δηλωμένους Τσιπραϊκούς.

Όλα γίνονται για το ΕΓΩ μας. Για το ΕΓΩ τους ψήφισαν τα Αμερικανάκια τον Τραμπ αδιαφορώντας για τις συνέπειες, για το ΕΓΩ θα βγει ο Κούλης όταν γίνουν οι εκλογές. Και το έχω ξαναγράψει, έτσι όπως έχει γίνει η δημοκρατία, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αυτή η μετακινουμένη μειονότητα είναι που ορίζει τον νικητή στις εκλογές. Ούτε ο καραδεξιός ΝΔημοκράτης θα ψηφίσει Τσίπρα, ούτε ο αριστερός από ΚΚΕ μέχρι Σύριζα θα ψηφίσει ποτέ Κούλη. Αφήστε που οι ΠΑΣΟΚοι …να τους κοπεί το χέρι αν θα ψηφίσουν Μητσοτάκη.

Πηγή: apopseis.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Ρυθμίσεις …Αυτορρυθμίσεις …Μεταρρυθμίσεις

Μόλις μπήκαμε στην εποχή της Άνοιξης, η φύση αυτορρυθμίζεται και αναγεννάται. Κάθε φυσικό σύστημα, οργανικό ή όχι, είναι προικισμένο με τις ιδιότητες της αυτορρύθμισης. Δηλαδή,...

Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Βαγγέλη Μαρινάκη – Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δε συγχώρησε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον έκλεισε επί δύο μερόνυχτα σε ένα δωμάτιο για να μπορέσει να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια. ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΟΨΗ: Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’

Υπάρχουν γεγονότα που δεν ρωτάνε τη μνήμη. Εγκαθίστανται στην καρδιά της και μένουν ακίνητα...

ΑΠΟΨΗ: Το εθνικό μας σπορ – “Μουγκαμάρα”…!!!

Είσαι ανυπόφορος, αν είσαι πετυχημένος στην Ελλάδα. Δεν το έχουμε σε καλό έναν καλό...

ΑΠΟΨΗ: Γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό

Όταν ξεκίνησε ο κορωνοιός όλοι φωνάζατε ότι δεν υπάρχει κορωνοιός. Για μήνες σκούζατε σα...

Για ποια ανοσία μιλάμε…

Ολόκληρο το εγχώριο, αλλά και παγκόσμιο κυβερνητικό αφήγημα για γρήγορη απαλλαγή από τον ιό,...