Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Μπαράζ τροπολογιών στη Βουλή στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Με μπαράζ τροπολογιών στην Βουλή σημαδεύτηκε το πολύ-νομοσχεδίο για τους ΟΤΑ, λίγο πριν την ψήφισή του.

Χρηματοδότηση κομμάτων

Θέματα χρηματοδότησης των κομμάτων ρυθμίζει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς και προβλέπει ότι παρατείνεται μέχρι 31.12.2017 η εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3023/2002 (σ.σ. οι διατάξεις έχουν τροποποιηθεί με το ν. 4472/2017). Πρόκειται για την εφαρμογή διατάξεων σχετικά με το ακατάσχετο και το ανεκχώρητο του ποσοστού της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα καθώς και την έκδοση κουπονιών που αποτελούν μορφές οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων.

Η έναρξη εφαρμογής του προσφάτως ψηφισθέντος πλαισίου από 1.1.2018 κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση δεδομένου ότι το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης έχει καταβληθεί με βάση το προηγούμενο καθεστώς και γιατί δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν κουπόνια για το τρέχον έτος, για λόγους τυπικούς.

Ειδικότερα με την τροπολογία, παρατείνεται μέχρι 31.12.2017 η εφαρμογή των προϊσχυουσών διατάξεων (άρθρα 1 παρ.7 και 7 παρ. 4 του ν. 3023/2002) σχετικά με:

-τις τραπεζικές συμβάσεις πίστωσης, περιλαμβανομένων των συμβάσεων εκχώρησης και ενεχυρίασης που έχουν συναφθεί από πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων μέχρι 19.5.2017 (ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου του ν. 4472/2017), καθώς και τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις αυτών που θα προκύψουν μέχρι τη δημοσίευση των προτεινόμενων διατάξεων και εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους (ήτοι: ακατάσχετο και ανεκχώρητο το 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης αντί ακατάσχετου 10% που προβλέπεται με το Ν. 4472/2017).

-την έκδοση κουπονιών ως μέσο χρηματοδότησης των κομμάτων κατά την οριζόμενη διαδικασία η οποία θα ισχύσει κατά το νέο νομοθετικό πλαίσιο (ν.4472/2017) από 1.1.2018. Με την τροπολογία εξακολουθεί να ισχύει η καταργηθείσα με το ν. 4472/2017 δυνατότητα διοργάνωσης εξορμήσεων από τα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση, η οποία καταργείται από 1.1.2018.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται απώλεια δημοσίων εσόδων για το τρέχον έτος από την επαναφορά μέχρι 31.12.2017 του ακατάσχετου σε ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Εθνικό Κτηματολόγιο

Τη δυνατότητα να προσλαμβάνει η Εταιρεία «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ» προσωπικό με συμβάσεις μίσθωσης έργου, παρέχει τροπολογία που κατατέθηκε, από τους συναρμόδιους υπουργούς. Με την ίδια τροπολογία τροποποιούνται διατάξεις του άρθρου 18 του ν.2664/1998 σχετικά με τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών. Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας της διόρθωσης της αρχικής εγγραφής με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, μετά από απόφαση του οικείου υπουργού που ενεργεί είτε μετά από αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον είτε αυτεπαγγέλτως, μετά από πρόταση της ΕΚΧΑ ΑΕ για το συγκεκριμένο και μόνο κτηματογραφημένο ακίνητο ή ομάδα κτηματογραφημένων ακινήτων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Μετεγκατάσταση Ρομά

Κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς, τροπολογία με την οποία επιτρέπεται η προσωρινή μετεγκατάσταση ειδικών κοινωνικών ομάδων που διαβιούν σε πρόχειρα ή παράτυπα καταλύματα σε κατάλληλους οργανωμένους χώρους που διατίθενται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό από το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ ή παραχωρούντες ιδιώτες, κατόπιν έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται μνεία στο σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού Ρομά που διαβιώνει σε εξαιρετικά ακατάλληλες στεγαστικές συνθήκες. Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα γίνει μετά από εισήγηση της Επιτροπής Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων, κατόπιν αιτήματος προς αυτήν του δήμου, στην εδαφική περιφέρεια του οποίου πρόκειται να λάβει χώρα η προσωρινή μετεγκατάσταση.

Εκλογές Επιμελητηρίων

Παράλληλα αλλαγές στην εκλογική διαδικασία των Επιμελητηρίων, μέσω τροπολογίας και χωρίς την ακρόαση των Επιμελητηρίων, επιχειρεί η κυβέρνηση, με ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Υπήρξε σφοδρή αντίδραση από τον εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στις αρχαιρεσίες των επιμελητηρίων, χωρίς η Βουλή να έχει ενημερωθεί από τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή από τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων.
Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι, αν και θα υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, έπρεπε να τακτοποιηθεί αυτή η εκκρεμότητα και για αυτό κατατέθηκε η τροπολογία. Για το ζήτημα έχει υπάρξει συνεννόηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κώστα Μίχαλο.
Ωστόσο, οι εξηγήσεις του υπουργού δεν έγιναν αποδεκτές από τον κ. Κουτσούκο, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης και την επανακατάθεση της σε άλλο νομοσχέδιο ώστε να υπάρξει χρόνος ενημέρωσης του Κοινοβουλίου από τα επιμελητήρια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...
Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λιβάνιος: Μετάβαση στους δήμους όλων των εργαζομένων στα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ που καταργούνται

Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει πλήρης μετάβαση στους Δήμους όλων των εργαζομένων στα ΝΠΔΔ...

Έκτακτη Χρηματοδότηση περίπου 10 εκατ. ευρώ προς ΟΤΑ για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές

Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, του υφυπουργού Κλιματικής...

Στη Βουλή το οικονομικό πολυνομοσχέδιο για μισθούς Δημοσίου – αφορολόγητο – Pass

Κατατέθηκε στη Βουλή, ύστερα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο για την...

O.T.A.: Τι αλλάζει για δημοτικές κλήσεις, τέλη και πρόστιμα

Χρονικό διάστημα το πολύ έως 5 χρόνια θα έχουν πλέον στο εξής στη διάθεσή...