Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Brexit: “Θρίλερ” μέχρι τελευταία στιγμή – Το 10% των αναποφάσιστων κρίνει όλο το παιχνίδι

Λιγότερες από 24 ώρες έμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες στη Βρετανία και οι δημοσκοπήσεις είναι μοιρασμένες ανάμεσα στο Bremain και το Brexit, με τα δύο στρατόπεδα να ρίχνουν τις τελευταίες ώρες το βάρος τους στο 10% των αναποφάσιστων, οι οποίοι ως φαίνεται θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστική του αγώνα που δίνουν τόσο οι θιασώτες της παραμονής όσο και της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ η εικόνα του Μπόρις Τζόνσον – από το στρατόπεδο του Brexit – ο οποίος έφτασε στο σημείο να φιλήσει στο στόμα ένα ψάρι προκειμένου να συνταχθούν στο πλευρό του οι παραδοσιακά αντιευρωπαϊστές Βρετανοί ψαράδες.

Τον τόνο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έδωσε την Τετάρτη ο Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας The Guardian όπου δηλώνει ότι αποφασίζοντας την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ψηφοφόροι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει κλειστεί στον εαυτό του».

Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, πόσο και πώς θα επηρεάσει η διαρροή που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην εφημερίδα Telegraph από βιογράφο της βασίλισσας Ελισάβετ ότι εκείνη τάσσεται εμμέσως υπέρ του Brexit όταν φέρεται να ζήτησε, υπό μορφήν ρητορικού ερωτήματος, από συνδαιτυμόνες της να της αναφέρουν «τρεις καλούς λόγους για να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Μπορεί το Παλάτι να προσπάθησε να τονίσει εκ νέου την πολιτική ουδετερότητα της Βασίλισσας ωστόσο κανείς δεν ξέρει αν τελικά αυτή η διαρροή θα αποδεχθεί καθοριστική.

Θρίλερ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Την αμφίρροπη εικόνα σχετικά με το ποια άποψη θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα της Πέμπτης επιβεβαίωσαν και οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις με τους πολιτικούς αναλυτές να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ιστοσελίδας “YouGov”, το 44% των Βρετανών ψηφίζει υπέρ του Brexit ενώ το 42% τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

H ίδια δημοσκόπηση επισημαίνει, πάντως, ότι τις τελευταίες ώρες καταγράφεται μία δυναμική υπέρ του Remain, όπως συνέβη με το σκωτσέζικο δημοψήφισμα γεγονός που μπορεί να αλλάξει δραματικά το αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου. Επισημαίνει, ωστόσο, πως μπορεί αυτή η δυναμική υπέρ της παραμονής να μην είναι τόσο ισχυρή.

Την ίδια ώρα μελέτη του “What Uk Thinks” με βάση τις έξι τελευταίες δημοσκοπήσεις – που έχουν διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου έως τις 20 Ιουνίου – δείχνει ότι το 51 % των ερωτηθέντων επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στους “28” ενώ το 49% θέλει την ανεξαρτησία του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες.

Citi: Θα επικρατήσει το Bremain

Αναλυτές της Citi δήλωσαν την Τετάρτη ότι πιστεύουν πως η Βρετανία θα ψηφίσει την Πέμπτη οριακά υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια τέτοια οριακή ψήφος μπορεί να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα και στη Βρετανία και στην Ένωση των 28 χωρών μελών.

“Βλέπουμε 60% πιθανότητα η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων να επιλέξει την “παραμονή” στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σημειώνει έρευνα της Citi προς τους πελάτες της. Μια ‘οριακή παραμονή’ (το βασικό μας σενάριο) μπορεί να συνεχίσει να υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα στη Βρετανία και την ΕΕ”.

“Μια ψήφος υπέρ της εξόδου μπορεί να έχει μείζονες συνέπειες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, την οικονομία, την πολιτική, προκαλώντας σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω των βρετανικών και ευρωπαϊκών προβλέψεων για ανάπτυξη”, επισημαίνει η Citi.

Κατά του Brexit 1.280 Βρετανοί επιχειρηματίες

Στο πλευρό των οπαδών της παραμονής της Βρετανίας της ΕΕ τάχθηκαν την Τετάρτη 1.280 Βρετανοί επιχειρηματίες με επιστολή τους που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Times.

Οι επιχειρηματίες, οι οποίοι στις επιχειρήσεις τους απασχολούν 1,75 εκατομμύρια εργαζομένους αναφέρουν στο γράμμα τους ότι οι λόγοι που το κάνουν αυτό είναι ξεκάθαρο.

«Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοί τους ωφελούνται πολύ από το να μπορούν να κάνουν εμπόριο στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου χωρίς σύνορα. Ως άνθρωποι των επιχειρήσεων κοιτάζουμε πάντα στο μέλλον – και ένα μέλλον μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκεί που βλέπουμε τις περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» αναφέρεται στην επιστολή που μεταξύ άλλων υπογράφουν επιχειρηματίες όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, οι γαλακτοπαραγωγοί στο Ντέβον και οι παραγωγοί ουίσκι στα σκοτσέζικα Χάιλαντς.

Είχε προηγηθεί μια ημέρα νωρίτερα η επιστολή 103 πανεπιστημιακών που προειδοποιούσαν για τους μεγάλους κινδύνους που κρύβει η αποχώρηση από την ΕΕ γράφοντας ότι «η εθελοντική αποκοπή μας από το μεγαλύτερο οικονομικό μπλοκ θα υπονομεύσει τη θέση μας ως παγκόσμιος ηγέτης στη στην επιστήμη και την καινοτομία και θα περιορίσει τις ευκαιρίες για τον βρετανικό λαό»

Το προφίλ των ψηφοφόρων που ψηφίζουν “Remain” και “Leave”

Μορφωμένος, νέος σε ηλικία , με καλό εργασιακό πόστο και ψηφοφόρος των κομμάτων της βρετανικής αντιπολίτευσης, κυρίως των Εργατικών, των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων είναι ο ψηφοφόρος του Bremain.

To προφίλ των Βρετανών που ζητούν την παραμονή της χώρας τους στην ευρωπαική οικογένεια σκιαγραφεί έρευνα του yougov.co.uk. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, τα δύο φύλα εμφανίζονται μοιρασμένα: το 50% των ανδρών και το 50% των γυναικών ψηφίζουν “Remain”.

Με βάση την ηλικιακή κατηγορία, το 73% των ένθερμων υποστηρικτών της παραμονής του Λονδίνου στις Βρυξέλλες είναι 18 έως 29 ετών, το 62% 30 έως 39 ετών, το 48% 40 έως 49 ετών, το 45% 50 έως 59 ετών και το 37% είναι άνω των 60 ετών.

Από πλευράς πολιτικών πεποιθήσεων, το 44% που ψηφίζουν δαγκωτό “Bremain” ψηφίζουν Συντηρητικούς (το κυβερνών κόμμα), το 80% το κόμμα των Πρασίνων, το 79% τους Φιλελεύθερους, το 75% τους Εργατικούς, το 75% το σκωτσέζικο κόμμα SNP και το 3% τους ευρωσκεπτικιστές “UKIP”.

Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο, το 70% έχουν πτυχίο ανωτάτης ή ανωτέρας σχολής. Το 55% κατέχει υψηλές εργασιακές θέσεις – είτε είναι διευθυντές είτε ανώτερα στελέχη – το ίδιο ποσοστό (55% ) είναι εργαζόμενοι και το 45% είναι ειδικευμένοι εργάτες.

Αντιθέτως ο μέσος ψηφοφόρος του Brexit είναι προχωρημένης ηλικίας, κυρίως ψηφοφόρος των Συντηρητικών ή του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος “UKIP” , εργαζόμενος ή ειδικευμένος εργάτης .

Συγκεκριμένα, το 56% των ψηφοφόρων που ζητούν την “απόσχιση” της Βρετανίας από την Ε.Ε ψηφίζουν Τόρις, το 20% το κόμμα των Πρασίνων, το 21% το κόμμα των Φιλελευθέρων, το 25% το κόμμα των Εργατικών, το 25% το σκωτσέζικο σκωτσέζικο κόμμα SNP και το 97% τo κόμμα των ευρωσκεπτικιστών “UKIP”.

Mε βάση την ηλικιακή κατηγορία, το 27% των ψηφοφόρων είναι 18 έως 29 ετών, το 38% είναι από 30 έως 39 ετών, το 52% από 40 έως 49 ετών, το 55% από 50 έως 59 ετών και το 63% άνω των 60 ετών.

Μόλις το 30% είναι απόφοιτοι ανωτάτης ή ανωτέρας σχολής ενώ από εργασιακής πλευράς, το 45% κατέχουν διευθυντικές ή ανώτερες θέσεις, το 45% είναι εργαζόμενοι και το 60% ειδικευμένοι εργάτες.

Ποιο είναι το ερώτημα που τίθεται;

Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: “Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;”
Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: “Remain a member of the European Union” (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή “Leave the European Union” (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση αυτή προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Επισημαίνεται ότι στην Ουαλία, τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.

Ποιος ψηφίζει;

Όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 ως την ημέρα του δημοψηφίσματος και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Επίσης ψηφίζουν και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Ήτοι συνολικά, 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν το προνόμιο αυτό.

Το δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια.
Μια προσφυγή που είχε γίνει στη δικαιοσύνη ώστε να μπορούν να ψηφίσουν και οι Βρετανοί που ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα χρόνια από 15 απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο.

Πότε αναμένεται η ετυμηγορία;

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά αύριο από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του. Αυτό του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, και αυτό του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή. Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο δύο ώρες αργότερα.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του “Remain” και του “Leave”.

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του “Remain”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το “γκολ” θα το βάλουν οι αναποφάσιστοι

Δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές κι εξακολουθούν τις υψηλές πτήσεις οι αναποφάσιστοι, οι...

Τι κυβέρνηση θέλουν οι αναποφάσιστοι

Ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB, σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Άνοιξαν οι κάλπες – Ο ρόλος των αναποφάσιστων και η μάχη για την τρίτη θέση

Στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία και 61 εκατομμύρια πολίτες...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Στους αναποφάσιστους επενδύουν οι υποψήφιοι – Φαβορί η Μέρκελ για τέταρτη επανεκλογή

Την ώρα που η Μέρκελ θεωρείται φαβορί τόσο από τους δημοσκόπους όσο και από...