Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

Χιλή: Πύρινη κόλαση με 9 νεκρούς

Τουλάχιστον εννιά νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι και ολόκληρα χωριά που έχουν γίνει στάχτη, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των δασικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να πλήττουν τη Χιλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ χαρακτήρισε τις πυρκαγιές ως τη «χειρότερη καταστροφή» του είδους στην ιστορία της χώρας και εξήγγειλε εξονυχιστική έρευνα, λέγοντας ότι «το πλήθος των εστιών δεν μας επιτρέπει να αποκλείσουμε το να υπήρξε πρόθεση».

Οι φλόγες εξαπλώθηκαν την τελευταία μία εβδομάδα σε επτά επαρχίες της κεντρικής και της νότιας Χιλής, εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, μετατρέποντας σε στάχτες περιοχές έκτασης σχεδόν 2.700.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένας εθελοντής πυροσβέστης, δύο αστυνομικοί, τρεις δασοπυροσβέστες και τρεις κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την Πέμπτη οι φλόγες απανθράκωσαν την κοινότητα Σάντα Όλγα και άλλες μικρές κοινότητες στην επαρχία Μάουλε, 280 χλμ. νότια του Σαντιάγο. Οι κοινότητες αυτές ήσαν οι πρώτες που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Ευτυχώς, μπορέσαμε να απομακρύνουμε τους πάντες και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες, παρά μόνο υλικές ζημιές», υπογράμμισε η Μισέλ Μπατσελέτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο αριθμός των ενεργών εστιών φωτιάς μειώθηκε από τις 64 στις 55, ενώ άλλα 53 μέτωπα βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο και 23 εστίες έχουν κατασβεσθεί πλήρως, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής.

Οι πυρκαγιές σάρωσαν κυρίως γεωργικές περιοχές, όπου ζουν αγρότες και εκτροφείς βοοειδών, καθώς και περιοχές δασικών εκμεταλλεύσεων. Οι επαρχίες Μάουλε, Μπιομπίο, και Ο’ Χίγκινς τέθηκαν σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Η οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει αυτή η καταστροφή είναι «ανυπολόγιστη», υπογράμμισε ο υπουργός Γεωργίας της Χιλής, ο Κάρλος Φούρσε.

Πάνω από τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι, πυροσβέστες, ερευνητές, καραμπινιέροι, στρατιωτικοί και πολίτες, μάχονται με τις φλόγες.

Έχει υπάρξει διεθνής κινητοποίηση. Γάλλοι ειδικοί και Κολομβιανοί μετανάστες έφθασαν σήμερα στη Χιλή για να μεταβούν στην περιοχή Μπιομπίο προκειμένου να συμβάλλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

«Είμαστε σε επαφή και με άλλες χώρες, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, το Περού, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τον Καναδά, που μας πρότειναν συνεργασία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, Εράλδο Μουνιός.

Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος με χωρητικότητα 73.000 λίτρων που υπενοικιάστηκε από αμερικανική ιδιωτική εταιρεία διεξήγαγε σήμερα για δεύτερη ημέρα επιχειρήσεις σε πληγείσες περιοχές.

Όμως οι σφοδροί άνεμοι και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπερνούν τους 38° Κελσίου εδώ και δέκα ημέρες, αποτελούν παράγοντες που συντείνουν στην εξάπλωση των πυρκαγιών, όπως επίσης κι η επίμονη ξηρασία.

Στο Σαντιάγο, ο υδράργυρος έφθασε χθες Τετάρτη σε ιστορικό υψηλό–στους 37,4° Κελσίου. Η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα της Χιλής εξάλλου επιδεινώθηκε σοβαρά λόγω των σύννεφων καπνού που οφείλονται στις πυρκαγιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χιλή: Μαίνονται οι πυρκαγιές – Η “χειρότερη τραγωδία” από το 2010 με 112 νεκρούς

Οι πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται κυρίως στην παραθαλάσσια, τουριστική επαρχία Βαλπαραΐσο, στην κεντρική...

Χιλή: Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στις ακτές της – Κίνδυνος για τσουνάμι

Σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στις ακτές της κεντρικής Χιλής. Ο κίνδυνος για τσουνάμι αξιολογείται...

Χιλή: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Λασκάρ – Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

Το ηφαίστειο Λασκάρ στη βόρεια Χιλή, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων από...

Χιλή: Σεισμός 9,5 Ρίχτερ πριν από 3.800 χρόνια προκάλεσε τσουνάμι 20 μέτρων που έπληξε την έρημο Ατακάμα

Πριν από περίπου 3.800 χρόνια, ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 9,5 βαθμών που προκάλεσε τσουνάμι ύψους...