Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Χρένο: Άλλο ένα μπαχαρικό ή φυσικό φάρμακο

Η ρίζα του χρένου (Armoracia rusticana, συν. Cochlearia Armoracia) έχει χρησιμοποιηθεί, για χιλιάδες χρόνια, σε φυτικά φάρμακα, ως θεραπεία για πολλές ασθένειες, αλλά, δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα το θεωρούν, αν το γνωρίζουν, ως ένα ακόμα καρύκευμα για ψητό μοσχαράκι ή για σάντουιτς.

Εκτός, όμως, από τη γεύση που δίνει, υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος να τρώγεται με κρέας, όπως είναι ένα πολύ ισχυρό βοήθημα στον οργανισμό για να διαλύει και τις πιο δύσκολες πρωτεΐνες.

Το χρένο μπορούμε να το βρούμε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και παντοπωλεία, αλλά μια βόλτα στην Ευριπίδου (αν μένετε Αθήνα), είναι, τουλάχιστο για μένα, η καλύτερη λύση.

Το χρένο και τα οφέλη του για την υγεία

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσαν ότι όπως το χρένο περιέχει υψηλό επίπεδο γλυκοζινολικών ενώσεων βοηθά το ήπαρ να αποτοξινωθεί από τις καρκινογόνες ουσίες, ενώ, ταυτόχρονα, καταστέλλει την ανάπτυξη όγκων και την πρόληψη του σχηματισμού νέων. Το χρένο έχει βρεθεί, επίσης, να βοηθάει στην πρόληψη πολλών τύπων καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του ορθού.

Αντιβιοτικό. Το χρένο έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι των λοιμώξεων. Καταστρέφει τα βακτήρια που προκαλούν βρογχίτιδα, βήχα, κρυολογήματα, λοιμώξεις του αυτιού, γρίπη, στρεπτόκοκκο στο λαιμό, πνευμονία και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Υγεία του πεπτικού συστήματος. To χρένο παίζει ευεργετικό ρόλο και στην πέψη, βοηθώντας τα έντερα να εκκρίνουν πεπτικά ένζυμα, ενώ, παράλληλα, διεγείρει την όρεξη.

Ανακούφιση από τον πόνο. Το χρένο έχει αποδειχθεί πως τονώνει τη ροή του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος, βοηθώντας στην καταπολέμηση των πονοκεφάλων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και τοπικά για να απαλύνει μυϊκούς πόνους, φλεγμονές των αρθρώσεων και δυσφορία. Όταν μασιέται μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των δοντιών.

Ανακούφιση του ιγμόρειου. To xρένο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ιγμορίτιδα. Ο χυμός από χρένο βοηθά στο καθάρισμα των κόλπων και την αποφυγή της δυσφορίας, αραιώνοντας τη βλέννα, αλλά και προλαμβάνοντας της συσσώρευσή της.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C που περιέχονται στο χρένο ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αποτρέπει την τριχόπτωση και την πιτυρίδα. To xρένο βοηθά στην αναγέννηση των ριζών των μαλλιών, βελτιώνοντας την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής. Όταν αναμιγνύεται με ξύδι βοηθά και στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας.

Συνταγές της γιαγιάς:

Για την ανακούφιση από τον πόνο απλώστε τα φύλλα του στην επώδυνη περιοχή (κεφάλι, αρθρώσεις κλπ.). Πάστα χρένου με αλεύρι μπορεί να εφαρμοστεί πάνω από το στήθος για να βοηθήσει στη συμφόρηση.

Για τα ρινικά θέματα, πάρτε μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο χρένο από το στόμα το πρωί πριν από το πρωινό.

Για προβλήματα στο στομάχι, τρίψτε και πατήστε το χρένο για να βγάλει χυμό. Πιείτε περίπου 15 σταγόνες του χυμού αυτού, μεταξύ των γευμάτων για την ανακούφιση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης σε υπέρβαρους μεσήλικες με αυτοαναφερόμενη ήπια γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με νέα μελέτη. «Η άνοια...

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας ροφήματα; – Εσείς το γνωρίζατε;

Θέλετε να μάθετε ποιο ρόφημα έχει τις λιγότερες θερμίδες; Για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Ο καφές είτε ελληνικός, είτε στιγμιαίος ή εσπρέσο δεν έχει θερμίδες,...
Διατροφή, συστατικά, τριγλυκερίδια,

Τα συστατικά της διατροφής που “ευθύνονται” για τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη και λιπώδους διήθησης του ήπατος. Σε τι μπορεί...

Κάνει θαύματα: Μ’ ένα μόνο κουταλάκι την ημέρα από αυτό το μπαχαρικό, θα χάσετε...

Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη όπως και το τοπικό λίπος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιρανικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Shahid...

Οι 10 καλύτερες τροφές που βοηθούν τον οργανισμό στην αποτοξίνωση

Ψάχνετε μερικούς απλούς και φυσικούς τρόπους αποτοξίνωσης; Εδώ είναι 10 καλύτερες τροφές που απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα σας: 1. Λεμόνια Πέραν του ότι είναι γεμάτα...

Τα top-5 οφέλη υγείας που έχουν οι μελιτζάνες

Μαζί με τις ντομάτες, τις πατάτες και τις πιπεριές, οι μελιτζάνες (Solanum melongena) ανήκουν στην οικογένεια των φυτών νυχτολούλουδου (Solanaceae). Μάλιστα, οι μελιτζάνες μεγαλώνουν με τρόπο παρόμοιο...

Τριγωνέλλα: Το βότανο που “χτυπάει” διαβήτη, χοληστερόλη και αυξάνει… το στήθος!

Είναι το όνειρο κάθε γυναίκας να βρει μια φυσική λύση που θα κάνει το στήθος της να φαίνεται μεγαλύτερο και την μέση της πιο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καινοτόμο φάρμακο θεράπευσε περισσότερους από 100.000 ασθενείς με επιληψία

Η Angelini Pharma, ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 100.000 ασθενείς παγκοσμίως έχουν υποβληθεί σε θεραπεία...

Κάνει θαύματα: Μ’ ένα μόνο κουταλάκι την ημέρα από αυτό το μπαχαρικό, θα χάσετε περιττά κιλά!

Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη όπως και το τοπικό λίπος, σύμφωνα...

Απεβίωσε ο Βασίλειος Διαμαντόπουλος ιδιοκτήτης και πρόεδρος της εταιρείας “Ήλιος Μπαχαρικά”

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Διαμαντόπουλος, ιδιοκτήτης και πρόεδρος της εταιρείας «Ήλιος Μπαχαρικά». Τον θάνατο του...

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την Τετάρτη (8/11) το φάρμακο Zepbound για...