Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Χριστούγεννα: Πέντε τρόποι που επηρεάζουν το μυαλό

Όλοι μας έχουμε νιώσει άγχος τις ημέρες των Χριστουγέννων, είτε μας αρέσουν τα Χριστούγεννα είτε όχι.

Η ερευνήτρια, στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, Κίρα Σο (Kira Shaw) εξετάζει, σε άρθρο της, τις κύριες πτυχές της χριστουγεννιάτικης εμπειρίας και πώς μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο.

Όπως αναφέρει, τα Χριστούγεννα προκαλούν στρες αλλά και χαλάρωση. Και είτε μας αρέσουν είτε όχι, δεν μπορούμε να τ΄ αποφύγουμε. Η εποχή αυτή δεν συγκρίνεται με καμία άλλη: δώρα ανταλλάσσονται, οι επαφές με συγγενείς πυκνώνουν και λιχουδιές καταναλώνονται με λαχτάρα.

Χριστούγεννα: Πέντε τρόποι που επηρεάζουν το μυαλό

Το εορταστικό πνεύμα: Η χαρά για τα Χριστούγεννα επηρεάζει κάποια από τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, οι οποίες ρυθμίζουν τα επίπεδα της ευτυχίας. Η ντοπαμίνη είναι γνωστό ότι εμπλέκεται με την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση που προκαλείται. Και επίσης, η σεροτονίνη πιστεύεται ότι αυξάνει το συναίσθημα της αξίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διεξήγαγαν μια μελέτη σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν το «κέντρο» του πνεύματος των Χριστουγέννων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτοί που είδαν εικόνες με θέμα τα Χριστούγεννα αλλά και εκείνοι που γιόρτασαν ενεργά τα Χριστούγεννα, έδειξαν να έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του εγκεφάλου στον αισθητηριακό κινητικό φλοιό, στον προκινητικό και πρωτογενή κινητικό φλοιό, και στον βρεγματικό λοβό. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου έχουν συσχετιστεί με την πνευματικότητα, τις σωματικές αισθήσεις και την αναγνώριση των συναισθημάτων ενός προσώπου. Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης πρέπει να ερμηνεύονται με κάποια επιφύλαξη, είναι ενδιαφέρον να επισημανθούν οι φυσικές επιπτώσεις του εορτασμού στο μυαλό.

Χριστούγεννα: Πέντε τρόποι που επηρεάζουν το μυαλό

Το στρες: Τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν για όλους μια χαρούμενη και εορταστική περίοδο. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ότι προκαλεί άγχος. Η αναζήτηση ενός ιδανικού δώρου για το άλλο σας μισό ή το μαγείρεμα της τέλειας γαλοπούλας για ένα σπίτι γεμάτο με πεινασμένους ανθρώπους, είναι αρκετά, για να χαλάσουν την ηρεμία σας.

Το στρες μπορεί να ασκήσει μια φυσική αντίδραση στο σώμα σας, με την αυτόματη ελευθέρωση αδρεναλίνης και κορτιζόλης. Περαιτέρω, για την κορτιζόλη έχει αναδειχθεί ότι επηρεάζει βαθιά τον ιππόκαμπο (εγκεφαλική δομή), που μπορεί να μειώσει την μνήμη και την ικανότητα για πολλαπλές εργασίες.

Ανταλλαγή δώρων: Είναι μια παράδοση αιώνων και δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα να βλέπεις στο πρόσωπο του αγαπημένου σου προσώπου την ικανοποίηση ότι έχει το τέλειο δώρο. Αλλά γιατί όταν δίνουμε, αισθανόμαστε τόσο καλά; Η γενναιοδωρία έχει συνδεθεί με το κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας, προκαλώντας την ελευθέρωση ντοπαμίνης και ενδορφινών. Ετσι, λοιπόν, οι χημικές ουσίες που συνδέονται με το «δώσιμο», μειώνουν το άγχος και αυξάνουν την επιθυμία να επαναληφθούν αυτές οι πράξεις καλοσύνης.

Επαφές με συγγενείς και φίλους: Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με αγαπημένα πρόσωπα αποτελεί την πεμπτουσία των εορταστικών εμπειριών. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς Χριστούγεννα χωρίς οικογένεια και φίλους. Ο δεσμός ανάμεσα σε εσάς κι εκείνους έχει ως αποτέλεσμα την ελευθέρωση της ορμόνης ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο. Η ωκυτοκίνη αναφέρεται συχνά και ως η ορμόνη της αγάπης και της αγκαλιάς. Σχετίζεται με τη μητρότητα, την εμπιστοσύνη και την κοινωνικότητα. Έτσι, αυτή η ορμόνη μπορεί να εξηγήσει κατά κάποιο τρόπο τη ζεστασιά που αισθάνεστε, όταν περιβάλλεστε από εκείνους που αγαπάτε και εμπιστεύεστε.

Χριστούγεννα: Πέντε τρόποι που επηρεάζουν το μυαλό

Υπερκατανάλωση: Το τσιμπούσι είναι μέρος της εμπειρίας των Χριστουγέννων. Η κατανάλωση φαγητών, γλυκών και ποτών όταν είναι υπερβολική, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι ενεργοποιείται μία «οδός», η οποία συνδέει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οδηγεί σε μια φλεγμονή, χαμηλού βαθμού, η οποία μπορεί να εξηγήσει γιατί πιθανόν να αισθανθείτε αδιαθεσία μετά το φαγητό.

Φυσικά, αυτό δεν κάνει κακό στο σώμα έπειτα από ένα πολυδάπανο χριστουγεννιάτικο γεύμα, αλλά όταν η υπερκατανάλωση τροφής γίνεται κάτι το μακροχρόνιο, αυτή η φλεγμονή μπορεί να μείνει για χρόνια, και να συμβάλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και καρδιακής νόσου.

Πηγή: snoopit24.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 19 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1831: Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Οι ληστές φεύγουν από...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν τα εξής ονόματα: Χρύσανθος, Χρυσανθίς, Χρυσάνθη, Δαρεία, Δάρα, Δάρω.

Εξωθούσαν ανήλικα κορίτσια στην πορνεία: «Εγκέφαλος» μια 25χρονη

Εξωθούσαν στην πορνεία ανήλικα κορίτσια και τούς έκλειναν ραντεβού με πελάτες σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Μια υπόθεση που προκαλεί φρίκη αποκαλύφθηκε μετά...

Καιρός: Πρόσκαιρη μεταβολή με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, από τις προμεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και βαθμιαία στην...

Κυψέλη: Ανήλικοι απείλησαν με κατσαβίδι 42χρονο και του άρπαξαν το κινητό

Στιγμές τρόμου για έναν 42χρονο στην Κυψέλη όταν δέχτηκε επίθεση από ανήλικους με σκοπό να τον ληστέψουν. Συγκεκριμένα δύο μαθητές Γυμνασίου, 14 και 15 ετών,...

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη του ’50 μέσα από ασπρόμαυρα κλικ, vintage υπέροχες εικόνες

Παιδάκια να σκαρφαλώνουν χαρούμενα σε άρματα με λαμπιόνια που στήνονταν σε πλατείες και φωτογραφίες...

Θεοφάνεια: Αρχαιότερη εορτή από τα Χριστούγεννα

Στις 6 Ιανουαρίου κλείνει ένα πλουσιότατο σε λατρευτικά δρώμενα, παραδοσιακά έθιμα και μακραίωνες συνήθειες...

Κωνσταντινούπολη: “Γιορτές για Λίγους και Ατέλειωτους”

Ένα κείμενο κατάθεση ψυχής, γεμάτο χρώματα κι αρώματα..Αντιγράφω με κάθε σεβασμό από τον τοίχο...

Χριστούγεννα 1979: Ο Δομάζος επιστρέφει στον Παναθηναϊκό, εκεί που πρωτοπήγε παιδί και έφυγε… στρατηγός! 

Χριστούγεννα 1979. Ο Μίμης Δομάζος αφήνει την ΑΕΚ με τις… ευλογίες του Λουκά Μπάρλου...