Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Debate: Απαντήσεις Αλ. Τσίπρα σε θέματα εσωτερικής πολιτικής

Α’ Κύκλος: Εσωτερική πολιτική

Περί συγκυβέρνησης

«Αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση, αλλά όχι μια παρά φύσιν κυβέρνηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, απορρίπτοντας τα σενάρια περί συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία.
Διεκδικώ πλειοψηφία με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, είπε.  Διεκδικώ την πλειοψηφία, αλλά και αν την πάρω θα επιδιώξω συμμαχίες, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, δεσμευόμενος πως θα σεβαστεί απόλυτα το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Έχουμε ριζικές διαφορές με τη ΝΔ, όπως για το θέμα του χρέους, καθώς η Νέα Δημοκρατία έλεγε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο.
Είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της, αλλά δεν θα τα καταφέρει. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε, καθώς έχουμε αφήσει ανοιχτές μάχες, όπως τη μάχη για το χρέος, τη μάχη για την πρώτη κατοικία, η μάχη για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ώστε να μην περάσει εκεί η περιουσία του δημοσίου. Τιμώ τον Β. Μεϊμαράκη ως πολιτικό αντίπαλο, αλλά είναι κάποιος που εκπροσωπεί ένα κόμμα που έριξε 25% το ΑΕΠ και ανέβασε την ανεργία στα ύψη. Εμείς πήραμε φιλολαϊκά μέτρα, όπως τις 100 δόσεις.»

Φοροδιαφυγή

«Θέλω να θυμίσω, για να ξέρει ο ελληνικός λαός, πως επί κυβερνήσεων της ΝΔ δεν ελέγχθηκαν οι μεγάλες υποθέσεις της φοροδιαφυγής, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες για την πάταξη της φοροδιαφυγής».
Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στον Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος υπέκλεψε τη λίστα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταθετών της τράπεζας HSBC (λίστα Λαγκάρντ) και ο οποίος δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην υπόθεση από τη διακυβέρνηση Τσίπρα.
«Ποια ήταν τα κόμματα που έπαιρναν το 3% των μαύρων ταμείων της Siemens;
Οι υποθέσεις φορδοαφυγής ελέγχθηκαν επί ΝΔ;”

Σκουριές, μεταλλεία χρυσού

«Το θέμα των Σκουριών δεν είναι καινούριο, το ξέρουμε όλοι.
Η εξόρυξη χρυσού, είναι παγκοσμίως γνωστό πως προκαλεί μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον.
Στον τόπο μας πρέπει να εφαρμόζεται η νομιμότητα. Εμείς θέλουμε επιχειρήσεις, αλλά που να σέβονται το περιβάλλον και τους εργαζομένους. Εμείς είμαστε με τους νόμους και με τους εργαζομένους. Για να έρθουν επενδύσεις χρειάζεται σταθερότητα, πρέπει να σταματήσει η διαπλοκή και να μειωθεί η γραφειοκρατία.
Πέντε χρόνια τώρα εσείς δημιουργήσατε συνθήκες απο- επένδυσης και φταίμε εμείς που κυβερνήσαμε έξι μήνες».

Ασφαλιστικό

«Δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη στο θέμα των συντάξεων για να διατηρηθούν. Η όποια εξοικονόμηση χρημάτων θα στρέφεται στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το ασφαλιστικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, είτε είχαμε συμφωνία, είτε δεν είχαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα για να διατηρηθούν και να μην κινδυνεύσουν  οι συντάξεις.

Προνόμια του πολιτικού συστήματος

«Πρέπει να μπει τέλος στα προνόμια και την ευνοϊκή μεταχείριση του πολιτικού συστήματος.  Σε αυτό συμφωνούμε με τη ΝΔ, ακόμη κι ας μην συγκυβερνήσουμε.
Την ώρα που ο λαός υποφέρει, δεν θα πρέπει να υπάρχουν προνόμια και ευνοϊκή μεταχείριση των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.»

Τραπεζικές καταθέσεις

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου δεν προέβλεπε τίποτα για τα κόκκινα δάνεια, ένα πολύ κρίσιμο θέμα.
Έγινε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 40 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και δεν καλύφθηκαν τα κόκκινα δάνεια.
Για αυτόν τον λόγο χρειάζονται τώρα ακόμη 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.  Εμείς εξασφαλίσαμε 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, με τα οποία διασφαλίζονται οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Θέλουμε ένα ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων και ελάφρυνσης των επιχειρήσεων, θέλουμε ένα είδος σεισάχθειας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μια τηλεμαχία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς 

Ενα debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αποφάσισε η αρμόδια διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών....

Αναβάλλεται η τηλεμαχία Γεννηματά – Ανδρουλάκη λόγω του πένθους

Αναβάλλεται η τηλεμαχία της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη που είχε συμφωνηθεί για...

Ικανότερη και πιο πειστική βρήκαν την καγκελάριο Μέρκελ στην τηλεμαχία οι τηλεθεατές

Ικανότερη, συμπαθέστερη και πιο πειστική βρήκαν την καγκελάριο Μέρκελ στην αποψινή προεκλογική τηλεμαχία οι...

Τι ποσοστά τηλεθέασης συγκέντρωσε το debate Τσίπρα-Μεϊμαράκη

Την πρώτη θέση της τηλεθέασης κατέκτησε η ΕΡΤ1 με το μέσο μερίδιο του σταθμού να...