Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

ΔΕΘ – Αλέξης Τσίπρας: “Δημιουργούμε τις συνθήκες η Ελλάδα να παράξει πλούτο…”

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 81ης ΔΕΘ, καταλογίζοντας τους καταστροφικές επιλογές.

«Σε πέντε χρόνια καταστράφηκε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πλέον οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο να κατοχυρώσει η Ελλάδα την παρουσία της στον πυρήνα της ΕΕ ως ένα πραγματικά σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μέχρι το 2021 μπορεί να παράξει νέο πλούτο, που θα διανεμηθεί δίκαια και θα εξαιρέσει όλους εκείνους που μοιράστηκαν ως λεία, όπως είπε, τα οφέλη της ανάπτυξης πριν από την κρίση, για να βγάλουν αφορολόγητα κέρδη στις τράπεζες του εξωτερικού.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκης, λέγοντας «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη».

Χρονοδιάγραμμα 5ετίας

Χρονοδιάγραμμα 5ετίας για την ελληνική οικονομία έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στους παραγωγικούς φορείς στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο, στο πλαίσιο της 81η Διεθνούς Έκθεσης
Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο σημείο ακριβώς όπου η
οικονομία της αλλάζει πρόσημο. «Από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μια Ελλάδα που θα αφήσει πίσω της τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος» τόνισε και επισήμανε: «Σήμερα που όλες οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι ο κύκλος της καταστροφής κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας. Να βάλουμε στόχους και να ορίσουμε τον οδικό χάρτη μέσα από τον οποίο θα τους πετύχουμε» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε φίλη χώρα. «Μας συνδέουν ιστορικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η Ρωσία παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή, ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει να έχει συνεχή εμβάθυνση των οικονομικών, διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη»

Ειδική αναφορά στην 1η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, έκανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 81η ΔΕΘ.

Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως αυτό γίνεται με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα, αλλά και για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να υπερβούμε την οικονομική και διαρθρωτική ανισότητα που φαίνεται να παγιώνεται ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, και να μπει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας που γεννά μόνο φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι φυσικό φαινόμενο, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και αγώνων.

«Μπαίνει τέλος σε κάθε συζήτηση για πρόσθετα οικονομικά μέτρα» 

Αναφορά στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιρινού έκανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι υπό το βάρος ενός συντριπτικού συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη δεν πετύχαμε όσα επιθυμούσαμε. Ωστόσο, όπως είπε, «πετύχαμε έναν συμβιβασμό που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο, σταματήσαμε την πορεία προς τον γκρεμό, σταματήσαμε τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό».

«Το 2015 δεσμευτήκαμε για στόχο -0,25% και καταφέραμε να κλείσουμε στο +0,7% και το 2016 θα συνεχίσουμε να υπεραποδίδουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Φανταστείτε, όμως, να ίσχυε η προηγούμενη δέσμευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για 3% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Θα σήμαινε πρόσθετα μέτρα, με την έναρξη του 2016, ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ακριβώς ανατρέψαμε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, με τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το βάρος που συσσωρεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις πλάτες της κοινωνίας είναι μεγάλο και οι αντοχές πεπερασμένες, και σημείωσε ότι κατανοεί απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί.

Όμως σήμερα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά από το 2009, «μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών και συμπλήρωσε ότι καταφέραμε να σταματήσουμε το αέναο καθοδικό σπιράλ της αποεπένδυσης, των απολύσεων και της μείωσης των μισθών». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «μπαίνει έτσι τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, και τόνισε ότι «γραμμή-γραμμή, κωδικό-κωδικό εξετάζουμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για περαιτέρω εξοικονόμηση και ανακατανομή δαπανών, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο της βέλτιστης αποτελεσματικότητας και να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες νέων φορολογικών επιβαρύνσεων».

Το ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο 0,2% σε σχέση με το πρώτο και όλες οι
εκτιμήσεις δείχνουν ότι περνάμε σε θετικούς ρυθμούς στο 2ο εξάμηνο του 2016, προσέθεσε και επισήμανε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος, το βαρόμετρο για όλους τους κλάδους της οικονομίας, αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες τον Αύγουστο, τη μεγαλύτερη επίδοση του τελευταίου 12μήνου, όπως συμπλήρωσε. Και η επίδοση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι ο συγκεκριμένος δείκτης σε επίπεδο Ευρωζώνης κινήθηκε πτωτικά, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Λειτούργησε το επιτελικό κράτος- Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της,...

ΔΕΘ: Στήριξη εισοδημάτων και περιορισμός της φοροδιαφυγής οι δύο άξονες των παρεμβάσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Η στήριξη των εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι οι δύο άξονες της...

ΔΕΘ: Η «ακτινογραφία» των εξαγγελιών – Ποιοι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι δικαιούχοι προσαυξήσεων έως και 30%

«Ξεπάγωμα» των 3ετιών για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, αύξηση...

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: “Ξεπαγώνουν” από το 2024 οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας

Από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως...