Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.4 C
Athens

Δημοσκόπηση ΠΑΝ.ΜΑΚ. : Μπροστά η ΝΔ με 11,5 μονάδες

Η δημοσκόπηση της ΠΑΝ.ΜΑΚ. έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού για πρώτη φορά δημοσκόπηση μεγαλώνει την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με διψήφιο νούμερο και όπως είναι φυσικό αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Η νέα δημοσκόπηση επισημοποιεί την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και πιστοποιεί την ανοδική τάση της ΝΔ.

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις 11,5 ποσοστιαίες μονάδες (28,5% έναντι 17%), ενώ στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ της ΝΔ φτάνει τις 36,5 ποσοστιαίες μονάδες (52,5% έναντι 16%).

Το «άνοιγμα» της ψαλίδας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται να εξηγείται από την αρνητική εκτίμηση των κυβερνητικών επιδόσεων στην κοινή γνώμη (8 στους 10 εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση) και την απαισιοδοξία που επικρατεί για το μέλλον (8 στους 10 εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ σημειώνει 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17%, η ΧΑ είναι τρίτο κόμμα με 8%, 6% λαμβάνει το ΚΚΕ, 4,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3% η Ένωση Κεντρώων, 2,5% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 2% οι ΑΝΕΛ, από 1,5% καταγράφουν Το Ποτάμι, η ΛΑΕ και η Πλεύση Ελευθερίας, 5% άλλα κόμματα, ενώ 19% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Η διευρυμένη διαφορά σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας οφείλεται όχι τόσο στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ (έχει πέσει μόλις 0,5%) αλλά στην άνοδο της ΝΔ κατά 3%, γεγονός που σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να πείθει ψηφοφόρους και έξω από το στενό κομματικό ακροατήριο.

Η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 46,5%  με διαρροές απ’ ευθείας στη ΝΔ της τάξεως του 7%. Άκυρο, Λευκό ή αποχή δηλώνουν ότι θα επιλέξει το 19,5% ενώ το 13% των ψηφοφόρων του δήλωσε ότι δεν απαντά .

Αντίθετα η συσπείρωση της ΝΔ φθάνει το 85%, ενώ όπως φαίνεται και από την πρόθεση ψήφου υπάρχει ένα 19% αναποφάσιστων που θα επιχειρήσει να προσεγγίσει και οι οποίοι συνήθως εκλογικά γοητεύονται από εκείνον που φαίνεται ως νικητής.

δημοσκόπηση, ΠΑΝ.ΜΑΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,

Κυβερνητικές επιδόσεις

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της κυβέρνησης το 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, το 7% δηλώνουν ικανοποιημένοι και το 7% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 69% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις, με 18,5% να απαντούν ότι είναι ικανοποιημένοι και το 12,5% να δηλώνουν ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.

Απαισιοδοξία

Εξάλλου, το 81% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, προς τη σωστή το 10,5%, ενώ ΔΞ/ΔΑ απαντά το 8,5%.

Το 68% των πολιτών συνολικά εκτιμούν ότι η κατάσταση σίγουρα θα χειροτερέψει (41%) ή μάλλον θα χειροτερέψει (27%), 25% εκτιμούν ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, 4,5% ότι μάλλον θα βελτιωθεί, 1,5% εκτιμά ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ 1% θεωρούν ότι σίγουρα θα βελτιωθεί.

Επίσης, το 80%
εκτιμά ότι θα χρειαστεί να ψηφιστούν νέα μέτρα 9,5% θεωρεί πως ό,τι ήταν να ψηφιστεί έχει ψηφιστεί, ενώ 10,5% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το 63% πιστεύει ότι έβλαψε τη χώρα, 25,5% ότι ούτε ωφέλησε ούτε έβλαψε, 8% εκτιμά πως ωφέλησε, ενώ το 3,5% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

δημοσκόπηση, ΠΑΝ.ΜΑΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,

Brexit και Grexit

Θετική εξέλιξη για τη Βρετανία χαρακτηρίζει το Brexit το 40,5% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητική το 43%, 7,5% απαντά ούτε αρνητική ούτε θετική, ενώ 9% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ. Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτηρίζει το Brexit το 51% των Ελλήνων, θετική το 21,5%, ούτε θετική ούτε αρνητική το 18,5%, ενώ 9% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Σημειώνεται
ότι σε ερώτηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, το 53,5% των ερωτώμενων θέλει παραμονή στην ευρωζώνη, 37% επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ενώ 9,5% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Διήμερη κακοκαιρία έρχεται από την Γένοβα: Πού θα «χτυπήσει» ο πολικός αεροχείμαρρος

Δύο ημέρες θα διαρκέσει η κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να κάνει...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...
Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο»...

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό έως 32%

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που...

ΣΥΡΙΖΑ: Φαραντούρης, Παππάς, Μπεκατώρου, Αθανασίου, Τσίπρας οι πέντε πρώτοι σε σταυρούς

Ολοκληρώθηκε η εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη υποψηφίων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες...

Δημοσκόπηση Opinion: Από 30,1% – 34,1% η ΝΔ στην εκτίμηση, προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 18,1%

Καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές και στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για την...