Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Δείτε που κάνει καλό-Φάτε τη φλούδα της μπανάνας!

Η φλούδα της μπανάνας είναι στο μυαλό των περισσότερων συνώνυμη με τις… τούμπες, όμως αποδεικνύεται ότι η θέση της είναι στο πιάτο μας και όχι στα σκουπίδια.

Θα εκπλαγείτε διαβάζοντας παρακάτω την απίστευτη θρεπτική αξία της μπανανόφλουδας και πώς μπορείτε να την αξιοποιήσετε για να επωφεληθείτε.

Μπορεί να μη σας ελκύει η ιδέα να καταναλώσετε τη μπανανόφλουδα, όμως σε αρκετούς πολιτισμούς, όπως στην Ινδία και την Καραϊβική, χρησιμοποιείται για να ενισχυθεί η γεύση και η διατροφική αξία διαφόρων πιάτων.

Ίσως πειστείτε εάν μάθετε ποια θρεπτικά συστατικά και μέταλλα κρύβονται στη φλούδα της μπανάνας, συστατικά που, μεταξύ άλλων, διευκολύνουν την απώλεια βάρους και ενισχύουν τη διάθεση.

Όπως επισημαίνει η διατροφολόγος Έλλα Όλρεντ, οι επιπλέον φυτικές ίνες που παρέχει η μπανανόφλουδα προωθούν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού, ενώ οι ποσότητες μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης B6 δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αμελητέες.

Η διατροφολόγος Λόρα Φλόρες με τη σειρά της συμπληρώνει πως η φλούδα της μπανάνας παρέχει επίσης βιταμίνη Β12 και πρωτεΐνες.

Άρθρο που είχε δημοσιευθεί το 2011 στην επιθεώρηση Applied Biochemistry υπέδειξε ακόμη ότι η φλούδα της μπανάνας περιέχει ποικίλα βιοενεργά συστατικά όπως πολυφαινόλες και καροτενοειδή.

Η φλούδα της μπανάνας είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία είναι ωφέλιμη για τα δόντια, τα οστά και τους μαλακούς ιστούς του σώματος. Η βιταμίνη Β6 είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό, τον εγκέφαλο και την καρδιά, συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ενισχύει την καλή διάθεση χάρη στη σεροτονίνη που περιέχει. Η βιταμίνη Β12 είναι επίσης ωφέλιμη για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Γενικότερα οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και οι αντιοξειδωτικές ουσίες της μπανανόφλουδας ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό κι έτσι δίνουν ώθηση στις προσπάθειες απώλειας βάρους.
Η βιταμίνη C διευκολύνει την επούλωση και την αποκατάσταση και ενισχύει την ανάπτυξη νέων ιστών και συνδέσμων στο σώμα, ενώ οι φυτικές ίνες ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού, κρατώντας μακριά πείνα και λιγούρες. Τέλος, η λουτεΐνη της φλούδας προστατεύει τα μάτια και την όραση.

Να σημειωθεί πως η φλούδα της μπανάνας δεν μας επιβαρύνει θερμιδικά.

Σύμφωνα με την Όλρεντ, η φλούδα της μπανάνας είναι «απολύτως βρώσιμη», θα πρέπει όμως να προμηθευόμαστε μόνο μπανάνες βιολογικής καλλιέργειας ώστε να αποφύγουμε την έκθεση σε παρασιτοκτόνα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το να φάει κανείς ωμή μπανανόφλουδα θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, εύπεπτο ή κοινωνικά αποδεκτό», δηλώνει η διατροφολόγος, αναγνωρίζοντας τον εύλογο ενδοιασμό που οι περισσότεροι έχετε διαβάζοντας αυτές τις γραμμές. Συμπληρώνει, ωστόσο, πως οι μπανανόφλουδες δεν χρειάζεται να καταναλώνονται ωμές. Μπορούμε να τις βράσουμε, να τις ψήσουμε ή να τις πολτοποιήσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε σε smoothies ή κρέμες φρούτων. Επειδή η μπανανόφλουδα δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η ίδια η μπανάνα, καλό είναι η μπανάνα να είναι αρκετά ώριμη ώστε η φλούδα της να είναι πιο εύγευστη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης σε υπέρβαρους μεσήλικες με αυτοαναφερόμενη ήπια γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με νέα μελέτη. «Η άνοια...

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας ροφήματα; – Εσείς το γνωρίζατε;

Θέλετε να μάθετε ποιο ρόφημα έχει τις λιγότερες θερμίδες; Για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Ο καφές είτε ελληνικός, είτε στιγμιαίος ή εσπρέσο δεν έχει θερμίδες,...
Διατροφή, συστατικά, τριγλυκερίδια,

Τα συστατικά της διατροφής που “ευθύνονται” για τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη και λιπώδους διήθησης του ήπατος. Σε τι μπορεί...

Κάνει θαύματα: Μ’ ένα μόνο κουταλάκι την ημέρα από αυτό το μπαχαρικό, θα χάσετε...

Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη όπως και το τοπικό λίπος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιρανικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Shahid...

Οι 10 καλύτερες τροφές που βοηθούν τον οργανισμό στην αποτοξίνωση

Ψάχνετε μερικούς απλούς και φυσικούς τρόπους αποτοξίνωσης; Εδώ είναι 10 καλύτερες τροφές που απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα σας: 1. Λεμόνια Πέραν του ότι είναι γεμάτα...

Τα top-5 οφέλη υγείας που έχουν οι μελιτζάνες

Μαζί με τις ντομάτες, τις πατάτες και τις πιπεριές, οι μελιτζάνες (Solanum melongena) ανήκουν στην οικογένεια των φυτών νυχτολούλουδου (Solanaceae). Μάλιστα, οι μελιτζάνες μεγαλώνουν με τρόπο παρόμοιο...

Τριγωνέλλα: Το βότανο που “χτυπάει” διαβήτη, χοληστερόλη και αυξάνει… το στήθος!

Είναι το όνειρο κάθε γυναίκας να βρει μια φυσική λύση που θα κάνει το στήθος της να φαίνεται μεγαλύτερο και την μέση της πιο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Όσο και να σας φαντάζει περίεργο η φλούδα της πατάτας κάνει καλό στην υγεία μας!

Ποια είναι τα οφέλη; Ανήκετε στην κατηγορία που πετάγατε τις φλούδες από τις καθαρισμένες...

Ποτέ δεν θα ξανακοιμηθείτε χωρίς να βάλετε φλούδα λεμονιού στην φτέρνα σας!

Ποτέ δεν θα ξανακοιμηθείτε χωρίς να βάλετε φλούδα λεμονιού στην φτέρνα σας αφού διαβάσετε...