Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Διχασμένη η Ευρώπη πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής

Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρώπη λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που ξεκινά στις τρεις μετά το μεσημέρι αύριο στις Βρυξέλλες, με την συμμετοχή και της Άγκυρας. Οι χώρες του Βίζενγκραντ σε πλήρη σύμπλευση με την Αυστρία ζητούν πλήρη έλεγχο των προσφυγικών ροών, άποψη που συμμερίζονται και οι χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.

Η Γαλλία επικεντρώνει στο ζήτημα του ελέγχου των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης και όχι στην μετεγκατάσταση προσφύγων. Η Τουρκία προσπαθεί να εμπλέξει το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη στις περί ύπαρξης γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Παράλληλα ξαναφουντώνουν τα σενάρια περί σύνδεσης του προσφυγικού με την ελληνική κρίση χρέους, σενάρια που φαίνεται να διχάζουν την Γερμανική ηγεσία.

Ο Τσίπρας στην Κ.Ε.

Τσίπρας, ΚΕ, για προσφυγικό,Η προσφυγική κρίση, φανερώνει το πολιτικό έλλειμμα της Ευρώπης και την πολιτική της αδυναμία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα προσέρχεται στην αυριανή Σύνοδο με ενιαία και εθνική στρατηγική και συγκεκριμένα με :

*Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας

*Προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και

*Δίκαιη κατανομή προσφύγων αλλά και ευθυνών σε όλη την Ευρώπη, με κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών και επεσήμανε ότι πρέπει να αρχίσει άμεσα η διαδικασία επανεγκατάστασης των μεταναστών.

Η Φώφη Γεννηματά

Γεννηματά, για Τσίπρα, προσφυγικό,Να επιστρέψει με συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε από τον Πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Κ.Ε.

«Η οδός των Δυτικών Βαλκανίων θα κλείσει άμεσα και θα δοθεί η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα” σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυστριακής εφημερίδας Der Standard που υποστηρίζει ότι έχει γνώση του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Ενδεχόμενο “βέτο”, λέει ο Κοτζιάς

Κοτζιάς, ενδεχόμενο βέτο,Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής αφήνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στην Realnews. «Το βέτο είναι στοιχείο διαπραγμάτευσης, εργαλείο προώθησης ορθών θέσεων. Πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και χωρίς φόβο».

“Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την ΕΕ να σώσει την τιμή της” δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84. Όπως υπογράμμισε, η Σύνοδος Κορυφής οφείλει να πιέσει και να επιβάλλει στις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, χωρίς να τις ακυρώνουν με μονομερείς ενέργειες”. Αναφερόμενος στο αυριανό Eurogroup εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει θετικό βήμα για την επιτάχυνση της αξιολόγησης.

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου ξεπέρασε τις 13εις χιλιάδες ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή. Η διέλευση από τα σύνορα με τη ΦΥΡΟΜ γίνεται με το «σταγονόμετρο», με αποτέλεσμα από το πρωί να έχει επιτραπεί να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων μόλις 64 άνθρωποι.

Νωρίτερα επικράτησε ένταση στο λιμάνι του Πειραιά όταν ομάδα Αφγανών μεταναστών έκανε πορεία διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης και το κλείσιμο των συνόρων.
Είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα μακράς διαρκείας για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και το Ελληνικό, συγκεντρώνει για μια ακόμη ώρα, στην Πλατεία Συντάγματος, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...
Δύο αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και δύο ερωτήματα για τον Κώστα Τασούλα

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο...

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...

Στουρνάρας: Αν δεν μειώσει εγκαίρως τα επιτόκια, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανάπτυξη

Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, να...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έγινε επίσημο μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών πέρυσι. Είναι η...

Κλονίστηκε η Ευρώπη από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Μετά το μακελειό σε συναυλικό χώρο στη Μόσχα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε παρακλάδι...