Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

ΔΝΤ: Τα 7 λάθη στο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Σε εσωτερική έκθεση ερευνητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιγράφονται τα 7 λάθη στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Η έκθεση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Η Καθημερινή», αξιολογεί το πρώτο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα αλλά και σε Πορτογαλία και Ιρλανδία και προχωρά σε πολύ αυστηρή κριτική ως προς τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν.

Η εσωτερική έκθεση αποτελεί αποτέλεσμα της δουλειάς ομάδας ανεξάρτητων από το ΔΝΤ, οικονομολόγων και ειδικών που μελέτησαν σε βάθος το πρόγραμμα μέσα από σειρά συνεντεύξεων και εσωτερικών εγγράφων, καταγράφει τις λανθασμένες από την πλευρά του ΔΝΤ πρακτικές, ως εξής:

  1. Η χαλαρή αφετηρία

Το ΔΝΤ δεν παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην Ελλάδα πριν ξεσπάσει η κρίση αλλά και μετά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, το Ταμείο χρειάστηκε μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι η διοικητική ικανότητα της χώρας ήταν πολύ αδύναμη και ότι τα συμφέροντα του κατεστημένου δημιουργούσαν σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

2. Η αναδιάρθρωση του χρέους

Η άρνηση για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας στην αρχή του προγράμματος, παρά τη μεγάλη πιθανότητα το χρέος να μην αποδειχθεί βιώσιμο, αποτελεί αντικείμενο κριτικής. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου το Ταμείο αποφάσισε το 2010 να τη χρηματοδοτήσει με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους.

3. Μη λειτουργική στρατηγική

Ακολουθήθηκε μια ολοένα και περισσότερο μη λειτουργική στρατηγική για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ αρχικά και οι οποίες στην πράξη δεν έβγαιναν αληθινές είχαν ως αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων.

4. Έλλειψη ευελιξίας

Μια σημαντική παράμετρος στην οποία δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι η Ελλάδα ως μέλος μιας νομισματικής ένωσης δεν είχε δυνατότητα ευελιξίας, καθώς η συμμετοχή της δημιουργούσε περιορισμούς για εναλλακτική στρατηγική, Άρα χρειαζόταν ένα πρόγραμμα που θα λάμβανε υπόψη αυτούς τους περιορισμούς, σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα προγράμματα του ΔΝΤ σε χώρες εκτός νομισματικής ένωσης.

5. Σχέσεις με Ευρωπαίους

Το Ταμείο βρέθηκε απροετοίμαστο για τη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους του. Η έκθεση περιγράφει ότι παρόλο που η τρόικα αποδείχτηκε αποτελεσματικός μηχανισμός στο να πραγματοποιήσει τις συζητήσεις με τις κυβερνήσεις, το Ταμείο έχασε την ευελιξία του ως διαχειριστής κρίσεων.

6. Η τεχνική βοήθεια

Στην τεχνική βοήθεια που παρείχε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες λόγω της ανάγκης συντονισμού της Task Force, η οποία βασιζόταν σε εξωτερικούς συμβούλους από τα μεγαλύτερη κράτη- μέλη ενώ είχε το μειονέκτημα να μην έχει σαφείς προτεραιότητες.

7. Η απόδοση του προσωπικού

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό που συμμετείχε στα προγράμματα η έκθεση αναφέρει ότι η απόδοση ήταν άνιση. Υπήρχαν περιστάσεις, που οι τεχνικές του προσωπικού έλαμψαν όπως στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή του προγράμματος στην Ιρλανδία, αλλά στην Ελλάδα δεν έγινε το ίδιο.

Βέβαια στην έκθεση που περιορίζεται σε τεχνικές παρατηρήσεις, δεν γίνεται αναφορά στην ουσία της πολιτικής που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα και στο διαφορετικό περιεχόμενό της σε ό,τι αφορά βασικά σημεία πολιτικής, όπως η υψηλή ή η χαμηλή φορολογία που αποδείχθηκαν, με βάση το παράδειγμα της Ιρλανδίας, καθοριστικά για την ανάκαμψη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης δεν γίνεται λόγος στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κατώτατος μισθός: Στις 22 Μαρτίου η τελική απόφαση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ξεπερνά το 5% και τα 800 ευρώ επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες, τόσο από το κυβερνητικό επιτελείο, όσο και και από...

Golden visa: Πιο αυστηρές προϋποθέσεις για την απόκτησή της – Δείτε τα νέα όρια

Η κυβέρνηση «κλειδώνει» τις αλλαγές στο χάρτη της Golden Visa, με αποτέλεσμα να γίνονται απλησίαστες από το καλοκαίρι δεκάδες συνοικίες της Αθήνας και της...

ΑΑΔΕ: Έρχεται στο κινητό το νέο app της εφορίας – Τι θα μπορούμε να...

Ένα ακόμα app για τα κινητά τηλέφωνα, που μπαίνει σε λειτουργία με στόχο να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των φορολογουμένων με την εφορία,...

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα...

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 19 έως 22 Μαρτίου

Ποσό 90.223.745 ευρώ θα καταβληθεί σε 96.786 δικαιούχους από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της...

Καθαρά Δευτέρα: Δεν πέφτει «καρφίτσα» στους καρναβαλικούς προορισμούς – Πού θα περάσουν το τριήμερο...

“Προθέρμανση” ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς του 2024 θα κάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι ελληνικοί προορισμοί τα δυο τριήμερα, της Καθαράς Δευτέρας και...

ΑΑΔΕ: Θα επιβάλλει πρόσθετο φόρο 33% για “κρυφά “εισοδήματα που θα εντοπίζει με νέο...

Φορολογικούς ελέγχους με τη χρήση νέου ψηφιακού εργαλείου ώστε να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα στη εφορία , μέσω διασταυρώσεων δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, έθεσε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Μαρτίου ο πρώτος διευθυντής του ΔΝΤ Καμίγ Γκιτ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1947.... Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει τις εργασίες του, με πρώτο διευθυντή το...

ΔΝΤ: Μειώθηκε κατά το ήμισυ το “μαύρο” χρήμα στην Ελλάδα

Στο μισό μειώθηκε η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα, σε διάστημα οκτώ ετών, σύμφωνα με...

Θετική η Έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ και το χρέος της Ελλάδας,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ αναγγέλλει την υποτίμηση της δραχμής

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1949...Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγγέλλει την υποτίμηση της δραχμής. Καθώς η χώρα εξέρχεται...