Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Δύο κρίσιμες δίκες για τον Λ. Λαυρεντιάδη – Ποιοί είναι οι επώνυμοι και μη συγκατηγορούμενοι

Ο Λ. Λαυρεντιάδης τη Δευτέρα στις 19 σε δύο κρίσιμες δίκες. Για τη γλάστρα –βόμβα που κατηγορείται ότι έστειλε σε φίλο της γυναίκας του και για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με άλλους 34. Ποιοι είναι οι επώνυμοι και μη συγκατηγορούμενοι. 

Σε εκκρεμότητα η μεγάλη δίκη για την μεγάλη απάτη της PROTON BANK, για την οποία ο μεγαλοεπιχειρηματίας είχε προφυλακισθεί στις φυλακές και το νοσοκομείο του Κορυδαλλού.
Νέα δικαστική περιπέτεια για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Γιατί τον κατηγορεί ο εισαγγελέας.

Για τις 19 Σεπτεμβρίου διέκοψε η δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του επιχειρηματία Αθ. Ανδριαδάκη, ηθικός αυτουργός της οποίας φέρεται να είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, με τη σύζυγο του οποίου φέρεται να είχε ο τραυματισθείς επιχειρηματίας στενές σχέσεις..

Ενώπιον του Μικρού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας έχουν παραπεμφθεί συνολικά επτά άτομα, κατηγορούμενοι για βαρύτατες πράξεις που εμφανίζονται να συνδέονται με την επίθεση σε βάρος του Αθ. Ανδριαδάκη με εκρηκτικό μηχανισμό τον Ιούνιο του 2012.

Την ίδια ώρα, άδεια ήταν τα έδρανα της πολιτικής αγωγής, αφού ο Αθ. Ανδρεαδάκης δεν παρίσταται στη δίκη για την υποστήριξη των κατηγοριών. Άλλωστε στο παρελθόν έχει ανασκευάσει τις αρχικές του καταθέσεις, υποστηρίζοντας ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης (κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας) δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση.

Κατά τη έναρξη της διαδικασίας η υπεράσπιση υπέβαλε δύο αιτήματα αναβολής, λόγω κωλύματος στο πρόσωπο των συνηγόρων τους, τα οποία δεν έγιναν δεκτά. Αντί αυτού, το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή έως την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο την ίδια ημέρα έχει προσδιοριστεί να δικαστεί και η υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπου ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι επίσης κατηγορούμενος.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ξεκινά η εκδίκαση της επίμαχης υπόθεσης. Το προηγούμενο δικαστήριο, κι ενώ η ακροαματική διαδικασία είχε ολοκληρώσει στο στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων, προχώρησε στην αναβολή της δίκης, εξαιτίας ασθένειας ενός εκ των κατηγορούμενων.

Η υπόθεση αφορά στην απόπειρα δολοφονίας που έγινε μέσω της αποστολής μιας “εκρηκτικής” γλάστρας στο σπίτι του Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη στη Βουλιαγμένη τον Ιούνιο του 2012. Η γλάστρα-βόμβα είχε το μήνυμα: “Χαθήκαμε. Ελπίζω να σου αρέσει το δώρο μου. Αν θέλεις, κάλεσε με…”. Η έκρηξη της βόμβας είχε ως αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να τραυματιστεί σοβαρά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ηθικός αυτουργός της επίθεσης ήταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Φέρεται να είχε αναθέσει το συμβόλαιο θανάτου έναντι 50.000 ευρώ σε έναν από τους συγκατηγορουμένους του. Η εμπλοκή του ήρθε, κατά τη δικογραφία, από αριθμό κινητού τηλεφώνου που φέρεται να ανήκει σε αλλοδαπό. Ο επιχειρηματίας κατηγορείται πως μέσω αυτού απέστειλε τρία μηνύματα σε έναν από τους δράστες της επίθεσης την ώρα που παραδόθηκε το δέμα-βόμβα στο θύμα.

ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΡΕΜΜΟΤΗΤΕΣ

1.Το σκάνδαλο των 700 εκατ., ευρώ της PROTON BANK

Μια υπόθεση η οποία «καρκινοβατεί» και πάει από αναβολή σε αναβολή αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Aπό τις πλέον πολυσυζητημένες υποθέσεις, που αφορά στα « επισφαλή δάνεια» της Proton Bank, ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη., τον αποκληθέντα τότε ως δεύτερο Κοσκωτά. Με παρόμοια κομπίνα-κατάχχηση Τράπεζας και καταθέσεων.

Στο εδώλιο θα κάτσουν -εκτός του επιχειρηματία- άλλα 42 άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν σωρεία κακουργηματικών πράξεων που ανά περίπτωση αφορούν σε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη και απιστία.

Σε κάποιους από τους κατηγορουμένους η κατηγορία αποδίδεται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι ακόμη και με τα ισόβια.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, αλλά και εταιρειών που ανήκαν στον άλλοτε κραταιό όμιλο Λαυρεντιάδη. Μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες είναι οι Τρύφων Κολίντζας, Δημήτρης Αραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου αλλά και ο φυγόδικος επιχειρηματίας και στενός συνεργάτης του κ. Λαυρεντιάδη, Πέτρος Κυριακίδης.

Η ογκώδης δικογραφία που έχει σχηματιστεί αποδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος τον Δεκέμβριο του 2012 και παρέμεινε επί 18 μήνες προσωρινά κρατούμενος.

Ο επιχειρηματίας αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2014, λόγω παρέλευσης του 18μήνου, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριο και την ταυτότητά του, του απαγορεύτηκε η μετακίνηση ακόμη και εκτός του Νομού Αττικής, ενώ στους περιοριστικούς όρους προβλέπεται ρητά ότι μπορεί να διανυκτερεύσει μόνο στο σπίτι του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι έδρασαν με κοινό δόλο στο πλαίσιο οργανωμένης και με κατανεμημένους ρόλους ομάδας. Από τα στοιχεία της έρευνας του εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση και της ανακρίτριας Ιωάννας Χατζάκη που παρέλαβε τον φάκελο μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, φαίνεται να προκύπτει ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης και συνεργάτες του σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούσαν εταιρείες με μόνο στόχο να δεχθούν τα χρήματα των δανείων από την Proton Bank.

Αντίστοιχα το κατηγορητήριο θεωρεί πως τα μέλη της διοίκησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και των αρμόδιων υπηρεσιών της σκοπίμως αγνόησαν τους πιστωτικούς κινδύνους που αναλάμβανε η τράπεζα, εγκρίνοντας χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις τα επίμαχα δάνεια. Στα πορίσματα που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση γίνεται ειδική αναφορά στις διαδρομές που ακολουθούσαν τα χρήματα κάποιων εκ των δανείων, από εταιρεία σε εταιρεία, ώστε να είναι δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πάντως, φέρεται να αμφισβητεί τα ποσά των αποκαλούμενων επισφαλών δανείων, επισημαίνοντας ότι κάποια από αυτά εκταμιεύτηκαν ενώ ο ίδιος δεν ήταν καν μέτοχος. Όπως ισχυρίζεται, μέρος των δανείων για τα οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις έχει μεταφερθεί στην «καλή Proton Bank», ενώ σημειώνει πως έχει επιστρέψει χρήματα στην τράπεζα και ότι πρόθεσή του είναι να επιστρέψει κι άλλα.

Η δίκη αναμένεται να είναι πολύμηνη, καθώς έχουν κληθεί για να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορητηρίου 53 άτομα. Επιπλέον οι μάρτυρες υπεράσπισης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.

2. Το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Συνολικά 35 κατηγορούμενοι για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα καθίσουν τελικά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση οκτώ εκ των παραπεμπομένων, οι οποίοι ζητούσαν να αναιρεθεί το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Μεταξύ των 35 είναι οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης αλλά και η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.

Οι 35 αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απιστίας και απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Το Δικαστικό Συμβούλιο με το βούλευμα αποδίδει στους 35 σειρά κακουργηματικών πράξεων, ορισμένες από τις οποίες επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Στο επίμαχο βούλευμα περιγράφεται το «πάρτι» εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε στηθεί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τη μορφή δανειοδοτήσεων, προκειμένου τα χρήματα αυτά να καταλήξουν, σύμφωνα με την κατηγορία, σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε πολυτελή ακίνητα, ή ακόμα και να χαθούν εντελώς τα ίχνη τους.

Την αίτηση αναίρεσης υπέβαλαν οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Βίκτωρ Ρέστης, Άγγελος Φιλιππίδης και πέντε υπάλληλοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή, θεωρώντας ότι δεν συντρέχει λόγος άσκησής της.

Νέα δικαστική περιπέτεια για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο

Δεν έχουν τελειωμό οι δικαστικές περιπέτειες για τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, καθώς, με εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών, προτείνεται η παραπομπή του σε δίκη, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, σε βαθμό κακουργήματος, πράξη η οποία συνδέεται με την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία, κατά το διάστημα 1999-2007.

Εκτός από το Β. Παπαγεωργόπουλο, η αντιεισαγγελέας Εφετών, Μαγδαληνή Γαλάταλη εισηγείται να παραπεμφθεί στο ίδιο δικαστήριο -το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης- ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, αντιμετωπίζοντας την ίδια κατηγορία.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η εισαγγελική λειτουργός, μεταξύ άλλων, κάνει αναφορά, τόσο στις κρίσεις των δικαστηρίων, πρώτου και δεύτερου βαθμού, με τις οποίες οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης, όσο και στα βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων, που αποφάνθηκαν την παραπομπή τους σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

«Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις που στηρίζουν την κατηγορία της κακουργηματικής πράξης της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία διαπράχθηκε σε σχέση με την υπεξαίρεση που τέλεσε ο πρώην δημοτικός ταμίας, Παναγιώτης Σαξώνης, σε βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης» αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση.

Απολογούμενοι σε ανακριτή, ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο Μ. Λεμούσιας, αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδίδεται, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν κριθεί αμετάκλητα ένοχοι για την υπεξαίρεση, με δεδομένο ότι έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο, με αίτηση αναίρεσης που έχουν ασκήσει κατά της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου. Ακόμη φέρεται να είπαν ότι το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος τους είναι απολογία του συγκατηγορούμενού τους, Π. Σαξώνη.

Το λόγο έχει τώρα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, που θα αποφανθεί με βούλευμα για την παραπομπή τους ή μη, σε δίκη.
Για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. από τα ταμεία του Δήμου, ο μεν Β. Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε από το πενταμελές Εφετείο, σε κάθειρξη 12 ετών, ο δε Μ. Λεμούσιας, σε κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών.

Και οι δύο αποφυλακίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο πρώτος ως ανάπηρος και ο δεύτερος υπό όρους, έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής του. Αντίθετα, στη φυλακή παραμένει ο πρώην δημοτικός ταμίας, Π. Σαξώνης, ο μόνος που ομολόγησε την υπεξαίρεση και στον οποίο το δικαστήριο, σε δεύτερο βαθμό, επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών.

Το νέο δικαστικό χτύπημα για τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια έρχεται την ώρα που εκκρεμούν άλλες δύο υποθέσεις, για τις οποίες παραπέμφθηκαν σε ισάριθμες δίκες. Η πρώτη είναι για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» σε σχέση με την υπεξαίρεση (προσδιορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2017) και η δεύτερη για το άλλο οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε κατά τη θητεία του τέως δημάρχου, αυτό της λεγόμενης «Παγίας Προκαταβολής» (ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές προσδιορίστηκε για τον προσεχή Νοέμβρη).

Εξάλλου, ο Β. Παπαγεωργόπουλος κατέστη κατηγορούμενος για συνέργεια σε απιστία, αναφορικά με τις ειδικές εντολές πληρωμών, υπόθεση που αναβλήθηκε, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα για τον προσεχή Νοέμβριο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορονοϊός: Οι επώνυμοι που δίνουν μάχη με τον ιό

Μάχη απέναντι στη δύσκολη ασθένεια του κορονοϊού δίνουν γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο των...

Τον Σεπτέμβριο στο “σφυρί” τα ακίνητα επωνύμων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για πολλούς από τους επώνυμους αυτής της χώρας, που μετά...

ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΟΚ! Πλειστηριασμοί εκατομμυρίων! Αυτοί ειναι οι επώνυμοι που χάνουν τα σπίτια τους!

Πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα, πεντάστερα ξενοδοχεία και ακίνητα επωνύμων. Οι πλειστηριασμοί που ήρθαν...

Τα ακίνητα των επώνυμων οφειλετών στους πλειστηριασμούς που ξεκινούν

Τα ακίνητα των επώνυμων οφειλετών στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, χωρίς άλλη πλέον αναβολή,...