Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Έκρυθμη η κατάσταση στα νησιά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Ξεκάθαρη είναι πλέον η οργή των 12.000 εγκλωβισμένων μεταναστών…
και προσφύγων στην Ειδομένη οι οποίοι πλέον ξεσπούν ακόμα και στους ανθρώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μέχρι χθες ήταν ο μοναδικός συμπαραστάτης τους μέσα στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στον υπαίθριο καταυλισμό.

Η έκρυθμη κατάσταση, μετά τον αυτοπυρπολισμό δυο ατόμων, έσπειρε το φόβο στις ΜΚΟ αναγκάζοντας πολλά από τα μέλη τους να τραπούν σε φυγή καθώς η κατάσταση κρίθηκε επικίνδυνη. Ήδη οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η πρώτη ΜΚΟ που έφτασε στην περιοχή, εγκατέλειψε χθες για πρώτη φορά τον καταυλισμό των προσφύγων.

«Με το πρώτο φως της ημέρας θα επιστρέψουμε στην Ειδομένη. Εάν η κατάσταση είναι ομαλή, θα παραμείνουμε στο σημείο», λέει σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, μέλος των ΓΧΣ. Το χώρο της Ειδομένης εγκατέλειψε και η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία ανακοίνωσε την απόφασή της να αναστείλει μέχρι νεωτέρας τις δραστηριότητες της και στα ελληνικά νησιά, ως αντίθεση για την μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές.

«Εγκαταλείψαμε τον καταυλισμό μόλις ξέσπασαν τα επεισόδια. Βρισκόμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε. Εάν όμως οι όποιες ενέργειες, κριθούν επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των μελών μας, τότε αποχωρούμε», λέει μέλος της Ύπατης Αμοστείας

Πρόσφυγες και μετανάστες εκτός από το να φωνάξουν «go, go, no food, no water» στους εθελοντές, ξάπλωσαν στις σιδηροδρομικές γραμμές ενώ μετά δυσκολίας κάποιοι γονείς δέχτηκαν να δώσουν γάλα στα παιδιά τους. «Αργά το βράδυ, μοιράσαμε φαγητό και γάλα στα παιδιά τους.

Στην αρχή, οι γονείς εξέφρασαν την αντίθεση τους, όμως στη συνέχεια δέχτηκαν», λέει μέλος της ΜΚΟ «Πράξις» Η κατάσταση στην Ειδομένη θυμίζει «καζάνι που βράζει» με τους πρόσφυγες να δυσανασχετούν εξαιτίας της αόριστης παραμονής τους στον καταυλισμό αλλά και της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που τους κρατά μακριά από την… ελευθερία. Η Ειδομένη για αυτούς τείνει να γίνει η «φυλακή» τους, ο τελικός προορισμός τους.

Ήδη ο αριθμός των μεταναστών που αναρωτιέται εάν άξιζε η όλη ταλαιπωρία που έζησαν από την πρώτη ημέρα του ταξιδιού τους, ανέρχεται σε χιλιάδες.

Η καταβολή υπέρογκων ποσών στους διακινητές, ο φόβος του θανάτου κάθε φορά που πάλευαν με τα κύματα, αλλά κυρίως ο αβάσταχτος πόνος της απώλειας ενός δικού τους ανθρώπου, τους θυμίζουν γιατί πρέπει να φτάσουν στο τέλος αυτού του ταξιδιού. Προς το παρόν, κάποιοι από αυτούς, καταπίνουν την οργή τους για χάρη των μικρών παιδιών και διατηρούν χαμηλούς τόνους, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ευελπιστούν σε μια άμεση απόφαση των Ευρωπαϊων ηγετών που θα τους χαροποιήσει.

Τόσκας: Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας, σε περιορισμένη κλίμακα στην Ειδομένη. Η απάντησή του σε σχετική ερώτηση για το τι συμβαίνει στον καταυλισμό ήταν: «Στην Ειδομένη δεν είναι καλή η κατάσταση. Πρέπει να εκτονωθεί. Δεν φτιάξαμε εγκαταστάσεις στην Ειδομένη για να μη δημιουργήσουμε μία κατάσταση τύπου Καλαί. Φτιάξαμε υποδομές για την υποστήριξή τους. Ήδη έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας.

Ο στρατός θα αναλάβει ανάγκες ανθρωπιστικές. Δεν είναι ρεαλιστική η διάλυση 13.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία. Μπορεί να εφαρμοστεί η πειθώ. Όσοι βρίσκονται στα κέντρα, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε η αίτηση ασύλου, είτε η επιστροφή στην Τουρκία».

Μουζάλας: Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη Το φόβο ότι θα υπάρξουν θάνατοι παιδιών στην Ειδομένη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

“Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα”, επισήμανε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: “Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μην συμβεί αυτό”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σπύρος Λούης, έκοψε νήμα, πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χανιά: Εντοπίστηκαν 60 μετανάστες στην Παλαιόχωρα

Εντοπίστηκαν το μεσημέρι από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Παλαιόχωρας, στα Χανιά, 60 μετανάστες στην...

Βιομήχανοι: «Φέρτε πρόσφυγες, φέρτε μετανάστες για τις κενές θέσεις»

«Ψηφιακή πλατφόρμα για προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν κενά στην ελληνική...

Λέσβος: Τρεις νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες

Τρεις νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ναυαγίου με βάρκα, στην οποία επέβαιναν...

Σήμερα ψηφίζεται η τροπολογία για τους μετανάστες – Στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ – Τι θα κάνουν οι διαφωνούντες

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη η τροπολογία Γεωργάδη-Καιρίδη για την χορήγηση αδειών διαμονής σε...