Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Εφιάλτης στα Κύθηρα: Εκκενώθηκε ιστορικό μοναστήρι – Τη Δευτέρα στο νησί κλιμάκια του ΕΛΓΑ

Αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου στα δυτικά Κύθηρα προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι, που εξακολουθούν να δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής.

Αν και η κατάσταση την τελευταία ώρα είναι λίγο καλύτερη, λόγω της πυρκαγιάς για λόγους ασφαλείας, οι αρχές έδωσαν εντολή για άμεση εκκένωση του μοναστηριού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας από τις μοναχές και τους επισκέπτες.

Η Παναγιά Μυρτιδιώτισσα είναι η μεγαλύτερη μονή των Κυθήρων.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα.

Στο νησί βρίσκονται ήδη 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και την 1η ΕΜΑΚ και 5 υδροφόρα οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους και τα εναέρια μέσα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά μαίνεται στο δυτικό τμήμα του νησιού παρά τη σκληρή μάχη που δίνουν από την Παρασκευή οι συνεχώς ενισχυόμενες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η συνεχής αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που έχει μεταβεί στο νησί.

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αποστόλου, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.

Τη Δευτέρα θα μεταβούν στο νησί κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να αποτιμήσουν τις ζημιές.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης έκανε λόγο για «πυρκαγιά με ιδιαιτερότητες λόγω της συνεχούς εναλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, αλλά και της πυκνής καύσιμης ύλης».

Το μεσημέρι ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στο νησί με επιπλέον 32 πυροσβέστες και 8 οχήματα.

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Στην κατηγορία 3 (υψηλός κίνδυνος) βρίσκονται οι νομοί Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας. Επίσης, η Κρήτη, η Λέσβος, η Χίος και τα Κύθηρα.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 40 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αξία έχει το να αγαπούμε αυτούς που μας εχθρεύονται κι αυτούς που μας μισούν!

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ – Πρέπει να πιστεύης ότι σε αγαπά ο Θεός, ακόμη κι αν όλοι οι άνθρωποι σε αποστραφούν κι αν όλοι σε...

Ευαγγέλιο της Κυριακής 14 Απριλίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Α’ – Κατά Ματθαίο ΚΗ'(28) 16-20 Οἱ δὲ ἕνδεκα μαθηταὶ ἐπορεύθησαν εἰς τὴν Γαλιλαίαν, εἰς τὸ ὄρος οὗ ἐτάξατο αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς.καὶ...

Μεγάλο θαύμα των Χαιρετισμών! Η εμφάνιση ενός Αόρατου Ασκητή

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ – Για τους αόρατους ασκητές του Άθωνα και ποιος δεν έχει ακούσει !Επτά ή δώδεκα κατά άλλους αποτελούν ένα από τα...

Τι είναι η παρακαταθήκη

Παρακαταθήκη είναι αυτό που σου εμπιστεύθηκε, όχι εκείνο που εσύ εφεύρες ̇ το οποίο παρέλαβες και δεν επενόησες ̇ τούτο δεν εξαρτάται από τη μεγαλοφυΐα,...

Η ώρα του θανάτου είναι η πιο φρικτή ώρα!

ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΜΑΚΡΙΝΑ – Πως θα περάσουμε τα τελώνια την ημέρα της αναχωρήσεώς μας; Εγώ όταν το βάζω αυτό το πράγμα στο νου μου, τρέμω,...

Ούτε στο σκύλο δεν μοιάζω στην αγάπη του την καλοσύνη του

Ούτε στο σκύλο δεν μοιάζω στην αγάπη του την καλοσύνη του ήμαρτον Θεέ μου απέχω πολύ και από τα ζώα! Είπε ο Αββάς Ξάνθιος: «Το σκυλί...

Οι δαίμονες δεν έχουν καμιά δύναμη πάνω μας παρά μόνο όταν τους παραδώσουμε το...

– Τον αητό τον σκοτώνουν με σαΐτες που φτιάχνουν από τα φτερά του. Και την ψυχή σου ο σατανάς την καταστρέφει, από αδυναμίες που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΛΓΑ: Στο 100% οι αποζημιώσεις για το 2023 – Λ. Αυγενάκης: “Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες”

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στη σημερινή του συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου 2024, αποφάσισε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Νοεμβρίου ανακαλύφθηκε μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός στα Κύθηρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1900.... Μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύπτεται στα Κύθηρα, που χρονολογείται στα 300 π.Χ.

Τραπεζούντα: Ιστορική μέρα για την Παναγία Σουμελά – Σήμερα η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη

Σήμερα στις 10 το πρωί θα τελεστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη η θεία λειτουργία...

Κύθηρα: Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5.2 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και ώρα 18.36 στην...