Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΟΥΣΚΙΝ: Πατήρ, υιός και… το «άγιο πνεύμα»

Ο 17χρονος Ρόμαν Σινγκάρκιν έγινε ένα από τα πρόσωπα των διαδηλώσεων κατά του Κρεμλίνου το Σαββατοκύριακο, όταν μαζί με έναν ακόμη νεαρό σκαρφάλωσε σε ηλεκτρικό στύλο στην πλατεία Πούσκιν. Τίποτε περίεργο μέχρι εδώ, αν δεν ήταν γιος του Μαξίμ Σινγκάρκιν, εθνικιστή πρώην βουλευτή που υποστηρίζει τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο νεαρός Σινγκάρκιν συνελήφθη όταν διαλύθηκε η διαδήλωση και οι αστυνομικοί τον έπεισαν να κατέβει.

Η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη φωτογραφία, ως σύμβολο αγώνα του Δαυίδ κατά του Γολιάθ

Μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα, αλλά όντας ανήλικος, αφέθηκε ελεύθερος.Η φωτογραφία που διαδόθηκε περισσότερο από όλες, ήταν το κλικ της ανάβασης αστυνομικού στον ηλεκτρικό στύλο, για να  πείσει τους νεαρούς να κατέβουν. Εκείνοι αρνήθηκαν κι όταν ο αστυνομικός υποχώρησε, το πλήθος στην πλατεία ξέσπασε σε χειροκροτήματα.Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ολέγκ Γιελισέγιεφ, που βοήθησε να αποφυλακιστούν τρεις νεαροί , «μεταξύ όσων συνελήφθησαν, υπήρχαν πολλοί νέοι 17-18 χρόνων». Σε κάθε αστυνομικό τμήμα, βρίσκονταν τουλάχιστον δυο τρεις έφηβοι. «Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν», ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης OVD-Info, που καταγράφει τις συλλήψεις στη Μόσχα.

Θαυμαστής του “τσάρου” ο πατέρας

Ο πατήρ Σινγκάρκιν, διευκρίνισε πως οι ενέργειες του υιού δεν σημαίνουν πως η οικογένεια δεν στηρίζει τον Πούτιν.

Αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει από το τμήμα στον πατέρα του για να τον πάρει. Ο Μαξίμ Σινγκάρκιν, ήταν από το 2011 ως το 2016 βουλευτής της Δούμα και είναι μέλος του LDPR, της εθνικιστικής ομάδας του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, που υποστηρίζει σχεδόν όλα τα νομοσχέδια του Πούτιν. Πέρσι, όταν  ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε στον Ζιρινόφσκι μετάλλιο «για τις υπηρεσίες του στη Ρωσία», ο Ζιρινόφσκι ανταπέδωσε λέγοντας, «ο θεός να προστατεύει τον τσάρο»!Ο νεαρός Σινγκάρκιν δεν είχε ενημερώσει τους γονείς του ότι θα πήγαινε στη διαμαρτυρία, αλλά ο πρώην βουλευτής, μάντεψε τι είχε συμβεί. «Όταν του τηλεφώνησα από το τμήμα, κατάλαβε αμέσως γιατί ήμουν εκεί», είπε μιλώντας στο Reuters.

«Δεν έβλεπα από κάτω»…

«Στη διαδήλωση πήγα γιατί ήθελα να δω πόσο ισχυρή είναι η αντιπολίτευση, πόσοι θα κατέβαιναν στους δρόμους και για να πάρω απάντηση από τις αρχές για ένα ξεκάθαρο γεγονός διαφθοράς». Όσο για το ότι αρνήθηκε να κατέβει από το στύλο, «δεν μπορούσαν να δω τίποτε από το έδαφος», απάντησε αφοπλιστικά. Στο τοπικό site The Village, ο Σινγκάρκιν είπε ότι οι αστυνομικοί συμπεριφέρθηκαν σκληρά όταν τους συνέλαβαν και ότι ένας εξ αυτών, τον χτύπησε στο στομάχι. Ο πατήρ Σινγκάρκιν, τον υποστήριξε πλήρως. «Ήταν μια κοινωνική θέση κατά της διαφθοράς», είπε, ωστόσο διευκρίνισε πως οι ενέργειες του υιού δεν σημαίνουν πως η οικογένεια αντιπαλεύεται τον Πούτιν. «Είναι δημοφιλής, κανείς δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει αλλά τον απογοητεύουν αξιωματούχοι που βρίσκονται γύρω του», θεωρεί. Και ο νεαρός Ρομάν, είπε πως δεν θα ξαναπάει σε διαδηλώσεις αν δεν είναι εγκεκριμένες από τις αρχές, μέχρι να γίνει 18 χρόνων. Γιατί τότε θα είναι ενήλικος και η αστυνομία θα διώξει εκείνον μόνο χωρίς να εμπλέξει τους γονείς του.

Απορίες για τη διαφθορά

Σέλφι στη διαδήλωση

Και η Ντάρια Μορόζ, 16 χρόνων, που δεν ψηφίζει ακόμη,  πήγε στη διαδήλωση υποστήριξης του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, χωρίς να το πει στους γονείς της. Θα είχαν  αντιρρήσεις, «τους είπα ότι πάω μια βόλτα». Η Μορόζ, που σπουδάζει προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, είπε πως αποφάσισε να πάει,  μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από την ομάδα του Ναβάλνι, που εξέθετε δεσμούς του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με μια τεράστια αυτοκρατορία ακινήτων. Σοκαρίστηκε που δεν υπήρξε απάντηση των αρχών. Το μόνο που συνέβη, ήταν να μπλοκάρει ο Μεντβέντεφ τον Ναβάλνι στο Ίνσταγκραμ.«Στη χώρα μας δεν υπάρχουν απαντήσεις», πρόσθεσε, αναφορικά με τις καταγγελίες διαφθοράς της ρωσικής ηγεσίας.Στη διαδήλωση πήγε με μια 19χρονη φίλη της, που σπουδάζει ασφάλεια υπολογιστών. Φοβήθηκαν όταν είδαν αστυνομικούς να τραβάνε νεαρούς από το πλήθος και να τους βάζουν σε κλούβες. «Πολλοί ήταν νέοι, δεν είχαν ξαναζήσει τέτοια κατάσταση, δεν ήξεραν τι να κάνουν, πανικοβλήθηκαν».

Από το δικαστήριο, τη Δευτέρα, ο Ναβάλνι μέσω των δημοσιογράφων, θέλησε να ευχαριστήσει τους μαθητές και φοιτητές που πήραν μέρος στη συγκέντρωση.

Ο Ναβάλνι χρησιμοποιεί ευρέως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έστελνε tweets ακόμη και μέσα από το δικαστήριο, το οποίο τον καταδίκασε σε 15ήμερη φυλάκιση για τη διεξαγωγή της κινητοποίησης. Έχει απήχηση στη γενιά του ίντερνετ, που δεν παρακολουθεί κρατική τηλεόραση, ούτε έχει μνήμες από τη δεκαετία του ΄90, όπως οι μεγαλύτεροι που μιλούν για οικονομικό και πολιτικό χάος πριν τη «σταθερότητα» της εποχής Πούτιν.

 

Σύμφωνα με το Reuters, είχαν συλληφθεί περίπου 1000 διαδηλωτές και σε αρκετούς εξ αυτών επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης ή πρόστιμα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε τον Ναβάλνι για «συνειδητή εξαπάτηση ανηλίκων, παιδιών στην ουσία», επειδή τους ενθάρρυνε να κατέβουν σε διαδήλωση που δεν είχε άδεια των αρχών. Ο Πεσκόφ υποστήριξε ακόμη ότι υπήρξαν και «οικονομικές ανταμοιβές» σε ανηλίκους, αν συλλαμβάνονταν, παρόλο που δεν είχε καμία απόδειξη να στηρίξει την καταγγελία του. Βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube από εθνικιστικό site, δείχνει νεαρό μέσα σε αστυνομική κλούβα, να λέει ότι ο Ναβάλνι είχε υποσχεθεί πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα πλήρωνε 10.000 ευρώ αποζημίωση για κάθε σύλληψη. Το βίντεο, όπου δεν δινόταν εξήγηση για την παρουσία εικονολήπτη μέσα σε αστυνομική κλούβα, παρακολούθησαν τη Δευτέρα 50.000 άτομα .

Ζητούν ακύρωση των ποινών

Ειδικοί του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να απελευθερώσει όσους διαδηλωτές συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο και να ακυρωθεί κάθε ποινή που τους έχει επιβληθεί.

«Η ελευθερία ειρηνικής συνεύρεσης είναι δικαίωμα όχι προνόμιο και ως τέτοιο δεν απαιτεί πρότερη άδεια των αρχών», αναφέρει κοινή δήλωση των ειδικών. «Οι επερχόμενες εκλογές θα έχουν ανεπανόρθωτα τρωθεί, αν δεν επιτρέπεται σε άτομα να ασκούν βασικά τους δικαιώματα χωρίς το φόβο παρενόχλησης ή αντιποίνων».

 

 

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση το Tik Tok – Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ έγινε την Τετάρτη (13/3) καθώς το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ομοβροντία καταγγελιών δέχεται η Μόσχα για το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Ομοβροντία καταγγελιών δέχεται η Μόσχα μετά τον θάνατο του πιο σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Ιανουαρίου συλλαμβάνεται στη Μόσχα ο φυσικός Αντρέι Ζαχάροφ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1980.... Συλλαμβάνεται στη Μόσχα ο φυσικός Αντρέι Ζαχάροφ, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή...

Λονδίνο: Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου κάτω από αυστηρά αστυνομικά μέτρα για...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Οκτωβρίου …αρχίζει η πολιορκία της Μόσχας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η πολιορκία της Μόσχας από τους Γερμανούς, γνωστή με την κωδική ονομασία...