Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

ΕΥΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Τι λέει ο σεισμολόγος Χουλιάρας

Με την ανησυχία να εντείνεται από φήμες που σκορπούν ορισμένοι δεξιά και αριστερά ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για εκδήλωση μεγάλου σεισμού άμεσα σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της χώρας.

Φόβοι, σεισμό, Ελλάδα, Όπως χαρακτηριστικά είπε “χωρίς να ξέρουμε τον χρόνο, έχουμε κάνει τεράστια βήματα στην πρόβλεψη, όμως η πρόβλεψη απαιτεί και τον χρόνο οπότε ο χρόνος είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο χωρίς αυτή την παράμετρο δεν μιλάμε για πρόβλεψη αλλά για εκτίμηση”.

Έτσι ο κ. Χουλιάρας ξεκαθαρίζει ότι είναι γνωστές οι περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί ισχυρός σεισμός “το ελληνικό τόξο από Κεφαλονιά ως Ρόδο, ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός” είπε είναι περιοχές που γνωρίζουμε ακόμη και από την περίοδο που πηγαίναμε στο σχολείο ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτές οι περιοχές γνωρίζουμε ότι θα πληγούν άμεσα από σεισμό.

Ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας:
“Είμαστε σε επιφυλακή, επειδή πάντα συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας. Στη Θεσσαλία, μάλιστα, βρίσκεται ένα απο τα μεγαλύτερα ρήγματα στη χώρα, το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς. Το 1954 με επίκεντρο στους Σοφάδες έγινε σεισμός 7,5 ρίχτερ. Και ακολούθησαν σεισμοί σε όλη τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια, λόγω ενεργοποίησης του φαινομένου του ντόμινο. Οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις των συναδέλφων στηρίζονται σε στατιστικές για το πόσο καιρό έχει να σημειωθεί σεισμός σε διάφορες περιοχές. Και πάλι πέφτουν έξω. Για παράδειγμα στην Ιταλία είχαμε 3 μεγάλους σεισμούς μέσα σε 2 μήνες χωρίς κανείς να τους έχει προβλέψει”.

«Ωστόσο», είπε, «πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, ακόμη και 7 ρίχτερ, και να δημιουργήσει προβλήματα».

ΔΕΙΤΕ τι είχε πει ο Τσελέντης:

Τσελέντης: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

«Η πολιτεία είναι ενημερωμένη για δύο γνωστές περιοχές που περιμένουμε μεγάλο σεισμό», υπογραμμίζει – Σχετικά με το αν ο σεισμός στην Ιταλία επηρεάζει την Ελλάδα, απάντησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι: «Δεν έχει καμία απολύτως σχέση»

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα σεισμογενής. Μπορεί μέσα σε έξι μήνες ή ένα χρόνο να γίνει μια μεγάλη σεισμική δόνηση στη χώρα μας. Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, με αφορμή τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στην Ιταλία.
Τα 6,5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη γειτονική χώρα τρόμαξαν και την χώρα μας. Ο διακεκριμένος σεισμολόγος έσπευσε να καθησυχάσει: «Δεν έχει καμία απολύτως σχέση».

Όπως θέλησε να διευκρινίσει η σεισμική ακολουθία στην Ιταλία ολοκληρώθηκε. «Ήταν ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου και έσπασε σε 3 κομμάτια» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:  Game of Thrones: Η σκηνή που όλοι περιμέναμε!

Την ίδια ώρα υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα σεισμογενής,υπάρχουν δύο περιοχές οι οποίες είναι εν δυνάμει εστίες σεισμικών δονήσεων και δυστυχώς δεν έχουμε αντισεισμική παιδεία».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα απάντησε θετικά και τόνισε πως ένας τέτοιος σεισμός αφήνει σημάδια πριν γίνει.

Συμπλήρωσε, δε πως η πολιτεία είναι ενημερωμένη για τις δύο περιοχές της χώρας που οι σεισμολόγοι «βλέπουν» έναν μεγάλο σεισμό.

Όπως σημείωσε η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα η οποία «δυστυχώς» έχει να δώσει καιρό έναν μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα κάποια ρήγματα να έχουν «μαζέψει ενέργεια» και οι σεισμολόγοι να περιμένουν μεγάλο σεισμό σε βάθος χρόνου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Νίκη.

Πάσχα: Αρχίζει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας για το Πάσχα στα εμπορικά καταστήματα, ενώ την Κυριακή, 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα είναι...

Καιρός: Σκόνη, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

Άστατος αναμένεται να είναι σήμερα Πέμπτη, 25 Απριλίου, ο καιρός. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και...

Τροχαίο στην Λεωφόρο Ποσειδώνος – Δύο τραυματίες

Tροχαίο με το… καλημέρα στην Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο Παλαιό Φάληρο, στο ρεύμα προς Πειραιά, με ανατροπή οχήματος. Ήταν λίγο μετά τις 6 το πρωί όταν ο...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Κρατείται μέχρι να απολογηθεί ο Φλώρος: Ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα – Κινδυνεύει με 10ετή...

Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος αντιμετωπίζει το κακούργημα της επίθεσης σε βουλευτή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής...

Παγώνουν οι οικοδομικές άδειες στην Αθήνα

Το "πάγωμα" της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών αναμένεται να αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας ανήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης Χάρης...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το...

Πάσχα: Αρχίζει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας για το Πάσχα στα εμπορικά...

Καιρός: Σκόνη, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

Άστατος αναμένεται να είναι σήμερα Πέμπτη, 25 Απριλίου, ο καιρός. Σύμφωνα με την πρόγνωση...