Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

ΕΥΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Τι λέει ο σεισμολόγος Χουλιάρας

Με την ανησυχία να εντείνεται από φήμες που σκορπούν ορισμένοι δεξιά και αριστερά ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για εκδήλωση μεγάλου σεισμού άμεσα σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της χώρας.

Φόβοι, σεισμό, Ελλάδα, Όπως χαρακτηριστικά είπε “χωρίς να ξέρουμε τον χρόνο, έχουμε κάνει τεράστια βήματα στην πρόβλεψη, όμως η πρόβλεψη απαιτεί και τον χρόνο οπότε ο χρόνος είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο χωρίς αυτή την παράμετρο δεν μιλάμε για πρόβλεψη αλλά για εκτίμηση”.

Έτσι ο κ. Χουλιάρας ξεκαθαρίζει ότι είναι γνωστές οι περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί ισχυρός σεισμός “το ελληνικό τόξο από Κεφαλονιά ως Ρόδο, ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός” είπε είναι περιοχές που γνωρίζουμε ακόμη και από την περίοδο που πηγαίναμε στο σχολείο ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτές οι περιοχές γνωρίζουμε ότι θα πληγούν άμεσα από σεισμό.

Ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας:
“Είμαστε σε επιφυλακή, επειδή πάντα συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας. Στη Θεσσαλία, μάλιστα, βρίσκεται ένα απο τα μεγαλύτερα ρήγματα στη χώρα, το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς. Το 1954 με επίκεντρο στους Σοφάδες έγινε σεισμός 7,5 ρίχτερ. Και ακολούθησαν σεισμοί σε όλη τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια, λόγω ενεργοποίησης του φαινομένου του ντόμινο. Οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις των συναδέλφων στηρίζονται σε στατιστικές για το πόσο καιρό έχει να σημειωθεί σεισμός σε διάφορες περιοχές. Και πάλι πέφτουν έξω. Για παράδειγμα στην Ιταλία είχαμε 3 μεγάλους σεισμούς μέσα σε 2 μήνες χωρίς κανείς να τους έχει προβλέψει”.

«Ωστόσο», είπε, «πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, ακόμη και 7 ρίχτερ, και να δημιουργήσει προβλήματα».

ΔΕΙΤΕ τι είχε πει ο Τσελέντης:

Τσελέντης: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

«Η πολιτεία είναι ενημερωμένη για δύο γνωστές περιοχές που περιμένουμε μεγάλο σεισμό», υπογραμμίζει – Σχετικά με το αν ο σεισμός στην Ιταλία επηρεάζει την Ελλάδα, απάντησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι: «Δεν έχει καμία απολύτως σχέση»

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα σεισμογενής. Μπορεί μέσα σε έξι μήνες ή ένα χρόνο να γίνει μια μεγάλη σεισμική δόνηση στη χώρα μας. Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, με αφορμή τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στην Ιταλία.
Τα 6,5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη γειτονική χώρα τρόμαξαν και την χώρα μας. Ο διακεκριμένος σεισμολόγος έσπευσε να καθησυχάσει: «Δεν έχει καμία απολύτως σχέση».

Όπως θέλησε να διευκρινίσει η σεισμική ακολουθία στην Ιταλία ολοκληρώθηκε. «Ήταν ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου και έσπασε σε 3 κομμάτια» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:  Game of Thrones: Η σκηνή που όλοι περιμέναμε!

Την ίδια ώρα υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα σεισμογενής,υπάρχουν δύο περιοχές οι οποίες είναι εν δυνάμει εστίες σεισμικών δονήσεων και δυστυχώς δεν έχουμε αντισεισμική παιδεία».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα απάντησε θετικά και τόνισε πως ένας τέτοιος σεισμός αφήνει σημάδια πριν γίνει.

Συμπλήρωσε, δε πως η πολιτεία είναι ενημερωμένη για τις δύο περιοχές της χώρας που οι σεισμολόγοι «βλέπουν» έναν μεγάλο σεισμό.

Όπως σημείωσε η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα η οποία «δυστυχώς» έχει να δώσει καιρό έναν μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα κάποια ρήγματα να έχουν «μαζέψει ενέργεια» και οι σεισμολόγοι να περιμένουν μεγάλο σεισμό σε βάθος χρόνου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών σε ακατέργαστη μορφή προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από...
25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καιρός: Ήπιος τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ανοιξιάτικες θερμοκρασίες την Ανάσταση και το Πάσχα

Η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε υποχώρησε και πλέον όλοι αναμένουμε τα νεότερα για...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο...