Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Έφυγε η ηθοποιός Νίκη Τριανταφυλλίδη στα 71 της χρόνια, ύστερα από πολύχρονη ασθένεια

Έφυγε χθες το μεσημέρι η Νίκη Τριανταφυλλίδη σε ηλικία 71 χρόνων, ηθοποιός άξια, ταγμένη στην τέχνη της. Όπως είχε η ίδια εκμυστηρευθεί, η κατάσταση της υγείας της χειροτέρευε εδώ και καιρό, καθώς είχε από μικρή πρόβλημα με τα κόκαλα, και κυρίως με τα πόδια της. Τα τελευταία χρόνια παρέμενε στο σπίτι της, αφού δεν μπορούσε πια να περπατήσει. Ανάμεσα στους τελευταίους της ρόλους στο θέατρο, η «Κοντέσα Βαλέραινα» του Ξενόπουλου, μια από τις σημαντικές της επιτυχίες.

Κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 και αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλλου Κατσέλη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1963, στο έργο «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα».

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Συνόλου και της Πολιτιστικής Κίνησης και, στη συνέχεια, του Θεάτρου Τριανταφυλλίδη, στην πλατεία Βάθης. Το 1970 κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία μικρού μήκους «Συνηθισμένο μου όνειρο». Τιμήθηκε ακόμα με το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη», ενώ διακρίθηκε και στο Φεστιβάλ Ιθάκης.

Αντίπαλος ο εαυτός της

Δίδαξε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στη σχολή του Πέλλου Κατσέλη, ενώ έπαιξε σε δεκάδες ταινίες, μεταξύ των οποίων στις «Ουρανός», «Η παγίδα», «Κατρακύλισμα στο βούρκο», «Αμόκ», «Πικρή μου αγάπη», «Ο κράχτης», «Βρώμικη πόλις», «Η μοίρα του αθώου», «Ο θάνατος του Αλέξανδρου», «Αντίο για πάντα», «Ψωμί για ένα δραπέτη», «Καρδιές που ξέρουν ν’ αγαπούν», «Καταραμένη αγάπη», «Ο τάφος των εραστών», «Το κανόνι και τ’ αηδόνι», «Ενα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα», «Στο δάσκαλό μας… με αγάπη», «Αγάπησα έναν προδότη», «Το νυφοπάζαρο», «Ο Αστραπόγιαννος», «Ομορφες», «Το όνειρο της Κυριακής», «Σε ικετεύω, αγάπη μου», «Δεν υπάρχουν λιποτάκτες», «Χωρίς συνείδηση», «Ο κατάδικος», «Ευρυδίκη ΒΑ 2037», «Αντίο, Βερολίνο». Οπως και σε τηλεοπτικές σειρές: «Από την άλλη όχθη», «Αστυνομικές ιστορίες», «Γυναίκα από βελούδο», «Γυναικείες μορφές της ελληνικής ιστορίας», «Εν τούτω νίκα», «Η συμμορία της Μαίρης», «Κεφαλλονίτικες ιστορίες», «Νίνα», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Οι συμμαθήτριες», «Οι φρουροί της Αχαΐας», «Το σπίτι των ξένων».

Η θεία αυτή ηθοποιός είχε ένα μεγάλο αντίπαλο, τον εαυτό της. Η τελειομανία της αλλά και οι σταθερές απόψεις της πολλές φορές την έφεραν σε σύγκρουση με συναδέλφους στη σκηνή, αλλά και με σκηνοθέτες. Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν όταν, προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανέβασε τη «Μήδεια». Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμήνευε η Τριανταφυλλίδη, ενώ στο ρόλο του Ιάσονα θα εμφανιζόταν ο Γιώργος Κιμούλης. Τελικά η παράσταση παίχτηκε στο Ηρώδειο σε διπλή διανομή, μιας και τα χνότα των Κιμούλη-Τριανταφυλλίδη δεν ταίριαξαν. Ετσι, δίπλα στον ένα στάθηκε η Κατερίνα Χέλμη και στην άλλη ο Νίκος Σεργιανόπουλος. Μια ακόμα περίπτωση αφορούσε το σεξπιρικό «Ημέρωμα της στρίγγλας», που ανέβασε ο θίασος Κώστα Καρρά-Νίκης Τριανταφυλλίδη (πρώτη εκπληκτική εμφάνιση του Στάθη Ψάλτη). Η παράσταση πήγαινε γεμάτη, αλλά κατέβηκε λόγω δυσαρμονίας των πρωταγωνιστών.

Παρά ταύτα, η ηθοποιός σε ό,τι και αν εμφανίστηκε απέδειξε πως είχε τη στόφα πρωταγωνίστριας και, βέβαια, είναι εύλογο πως οι επιλογές της είχαν να κάνουν πάντα με το υψηλό θέατρο. Αρκεί κάποιος από τους παλιούς να τη θυμηθεί ως υπέροχη Γκρούσα στον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στο ΚΘΒΕ, για να ριγήσει.

Ως άνθρωπος, η Τριανταφυλλίδη ήταν μαχητική. Ήξερε όμως να γίνεται απέραντα γλυκιά με τους φίλους της.

Θα λέγαμε πως η ζωή της κινήθηκε αποκλειστικά μέσα στο θέατρο. Αυτό την έτρεφε· άλλωστε, το υπηρέτησε και ως σκηνοθέτρια και ως συγγραφέας.

Η Νίκη Τριανταφυλλίδη ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Κώστα Μεσάρη, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη. Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη.

Η κηδεία της Νίκης Τριανταφυλλίδη θα γίνει την Πέμπτη στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου “έφυγε” η Κατερίνα Γώγου

Η Κατερίνα Γώγου γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1940 στην Αθήνα και από τα έξι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Ιουνίου του 1985 έφυγε εντελώς μόνη και με ένα σβησμένο τσιγάρο στο χέρι η Σαπφώ Νοταρά

Αξέχαστη και αγαπημένη ηθοποιός Το άδοξο τέλος της σπουδαίας κωμικού η οποία ξεχώρισε με την...

Σαν σήμερα “έφυγε” o Σάκης Μπουλάς

Ο Σάκης (Αθανάσιος) Μπουλάς γεννήθηκε στο Κιλκίς στις 11 Μαρτίου 1954, αλλά πέρασε το...

Διονύσης Σιμόπουλος: Έτσι είπε “αντίο” στους φίλους του

Ένας υπέροχος άνθρωπος και πάνω απ’ όλα με χιούμορ μέχρι το τέλος ο Διονύσης...