«Έφυγε» ο Πίτερ Χολ – Ο Βρετανός σκηνοθέτης που αγάπησε την Επίδαυρο (Βίντεο)

13
πέθανε, Πίτερ Χολ, σκηνοθέτης, Επίδαυρος,

Όπως μεταδίδει το BBC, ο μεγάλος σκηνοθέτης σερ Πίτερ Χολ, άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα, σε ηλικία 86 ετών, στο νοσοκομείο University College του Λονδίνου.

Ήταν ιδρυτής του Royal Shakespeare Company και πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου, η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Πρώτη του εμφάνιση στην Επίδαυρο το 1982

Ένοιωθε ότι της άνηκε, παρουσίασε Ορέστεια, Λυσιστράτη, αλλά και τρία Σαιξπηρικά κείμενα «Κυμβελίνος», «Χειμωνιάτικο παραμύθι» και «Τρικυμία» σε μία δεκάωρη παράσταση.
Δούλεψε με πάθος πάνω στα αρχαία κείμενα του Σοφοκλή και τα παρουσίασε στην Επίδαυρο.

«Μακάρι να ήταν εδώ και να έβλεπε την παράσταση και ο Σοφοκλής» έλεγε γελώντας το 1996 λίγο πριν την πρεμιέρα με τους με δύο Οιδίποδες (Τύραννο και επί Κολωνώ) που παρουσίασε.

Ο σερ Πίτερ Χολ διαγνώστηκε με άνοια το 2011.

Διαβάστε επίσης:  Ο Ερντογάν η αμερικανική δικαιοσύνη και ο ταμίας του…

Ο συνάδελφός του, ο Ρούφους Νόρις διευθυντής του Εθνικού, μετά την ειδηση του θανάτου του, τόνισε το εξής: «Στεκόμαστε όλοι στους ώμους γιγάντων και οι ώμοι του Πίτερ Χολ στήριξαν ολόκληρο το βρετανικό θέατρο όπως το γνωρίζουμε».

«Χάθηκε ένα σπουδαίο πνεύμα» δήλωσε από την πλευρά του ο Κρεγκ Νότραν, ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής της Royal Shakespeare Company (RSC).

Εκτός από μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, ο Χολ είχε σκηνοθετήσει και παραστάσεις όπερας, ενώ περιστασιακά ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Παράλληλα, είχε δώσει αγώνα για να πείσει τις κυβερνήσεις από όλο το πολιτικό φάσμα να διατηρήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για τις τέχνες, αν και θεωρούσε ότι οι πολιτικοί δεν κατανοούν το ζήτημα.

Η τελευταία του παραγωγή στο Εθνικό ήταν η «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ το 2011.