Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Έκλεισε η συμφωνία- Επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ελληνικές αρχές και οι δανειστές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ειδικότερα ο κ. Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Τα νέα που σας κομίζω είναι πως έχουμε συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα. Έχουμε μεγάλη πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε ο Ολλανδός αξιωματούχος και προσέθεσε: «Με δική μου πρωτοβουλία αλλάξαμε τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα, εντατικοποιήσαμε τις διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών σε ό,τι αφορά στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα διευθετηθούν εντός των προσεχών ημερών».

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων 2%. Το 1% (1,8 δισ. ευρώ) αφορά στο 2019 και πρόκειται για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις, ενώ το 1% του 2020 αφορά στο αφορολόγητο (1,8 δισ. ευρώ). Και φυσικά, θα υπάρξουν διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα μέτρα θα είναι θετικά».
Μοσκοβισί: Ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα

«Θέλω να χαιρετίσω την κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα, μετά από αρκετούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Οι συνθήκες θα επιστρέψουν στα κλιμάκια να επιστρέψουν πολύ γρήγορα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

«Ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει πολλά χρόνια σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας, την υλοποίηση επενδύσεων και την πραγματοποίηση επενδύσεων», προσέθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος και τόνισε:

«Δίνουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο μέτρων που θα βοηθήσει την οικονομία να σταθεί στα πόδια της».

Κερέ: Χαιρετίζουμε τη συμφωνία

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία σε ό,τι αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά το ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup της 7ης Απριλίου, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Επί τη βάση αυτή, θα ξεκινήσουμε συγκεκριμένες συζητήσεις σε σχέση με την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες και θεωρούμε πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν τα προαπαιτούμενα γιατί όσο περνά ο χρόνος τα πράγματα θα γίνονται πιο κρίσιμα», προσέθεσε το στέλεχος της ΕΚΤ και κατέληξε πως η αβεβαιότητα είχε αρνητικό αντίκτυπο στον τραπεζικό τομέα.

Σόιμπλε: Υπάρχει συμφωνία

H Aθήνα και οι διεθνείς δανειστές σημείωσαν πρόοδο την Παρασκευή όπως επιβεβαίωναν κύκλοι των διαπραγματευτών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσων (dpa).

O χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε συνάντηση με τους ομολόγους του ότι «υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για τα πολιτικά μέτρα. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και τώρα θα μπορούσε πράγματι να γίνει (η τελική συμφωνία)» αναφέρει το dpa.
Ρέγκλινγκ: Περισσότερες λεπτομέρειες εντός των επόμενων δύο εβδομάδων

«Υπήρξε συμφωνία στα βασικά πολιτικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος. Μιλήσαμε για τις υπερ-αποδόσεις της Ελλάδας, μιλήσαμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες εντός των επόμενων δύο εβδομάδων», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρεγκλινγκ, στη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνη.

«Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για την Ελλάδα το 2016, θεωρώ πως θα είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που χαιρέτισε τη συμφωνία και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Τσακαλώτος: Αυτά είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα
“Yπάρχει συμφωνία για όλους τους βασικούς πυλώνες είπε ο Ευκλείδης Τσακαλωτος προσθέτοντας, ότι όπως όλες οι συμφωνίες υπάρχει συμβιβασμός αλλά και πράγματα που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό.

H συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι συμφωνήθηκε 1% του ΑΕΠ θετικά μέτρα και αρνητικά μέτρα το 2019 και 1% του ΑΕΠ επίσης θετικά και αρνητικά το 2020.

Τόσο τα περιοριστικά μέτρα όσο και το πακέτο των θετικών μέτρων θα νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα.

Όπως είπε,στα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν το 2019 με την προϋπόθεση ότι είμαστε εντός των στόχων περιλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας,της στέγασης,της απασχόλησης των νέων,μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους συνταξιούχους.Το 2020 θα εφαρμοστούν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος.

Επίσης ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει επιτήρηση μετά το 2018.Ως προς τα εργασιακά,ο κ.Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ομαδικές απολύσεις και λοκ άουτ ενώ επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις του 2018.Ο κ.Τσακαλώτος μίλησε για επαναφορά της επεκτασιμότητας και της αρχής της εύνοιας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Καύσιμα: Αυξήθηκαν οι τιμές

Λίγο πριν από το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου και η τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη αυξηθεί, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποιο είναι το μικρό χωριουδάκι της πρωτεύουσας που έκαναν τις διακοπές τους οι παλιοί Αθηναίοι

Στις μέρες μας ψάχνουμε εκτός Αθηνών για μέρη να πάμε διακοπές, κάποτε όμως οι...

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται...

Σήμερα μαχητικά θα πετάξουν πάνω από την Αθήνα

Μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να πετάξουν αύριο, Παρασκευή 15 Μαρτίου, στον ουρανό της Αθήνας. Σύμφωνα με...

Στο τέλος Απριλίου θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα ηλεκτρικά λεωφορεία

“Με μεθοδικότητα και συνέπεια υλοποιούμε, εντός χρονοδιαγραμμάτων, κάθε στόχο που έχουμε θέσει για την...