Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Έλληνες αστυνομικοί σε γερμανικά αεροδρόμια

Στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φρανκφούρτης θα βρίσκονται τις επόμενες μέρες τέσσερις Έλληνες αστυνομικοί που θα αναλάβουν το ρόλο του παρατηρητή στους διαβατηριακούς ελέγχους.

Μετά την de facto άρση από τις γερμανικές αρχές της συνθήκης Σένγκεν για τους ταξιδιώτες από την Ελλάδα και τους εξονυχιστικούς ελέγχους που υφίστανται ακόμη και Έλληνες πολίτες.

Πηγές του υπουργείου προστασίας του πολίτης ξεκαθάρισαν ότι εδώ και 20 ημέρες οι ελληνικές αρχές είχαν υποβάλλει το αίτημα στη Γερμανία για τους Έλληνες αστυνομικούς όμως, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που έπρεπε να είχαν κάνει οι Γερμανοί, καθυστερούν την ελληνική αποστολή.

Αντίστοιχη πρακτική εξάλλου εφαρμόζουν εδώ και μερικά χρόνια τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία. Και οι δύο χώρες διαθέτουν αστυνομικούς στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας και κυρίως το «Ελ. Βενιζέλος». Ωστόσο τους ελέγχους στα διαβατήρια κάνουν οι τοπικές αρχές και οι αστυνομικοί έχουν συμβουλευτικό και όχι επιχειρησιακό ρόλο για την έρευνα πλαστότητας των εγγράφων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Από την αρχή του χρόνου οι Έλληνες αστυνομικοί έχουν συλλάβει πάνω από 2.500 άτομα τα οποία είχαν επιχειρήσει με πλαστά έγγραφα να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ, με ελληνικές πηγές να τονίζουν ότι προκαλεί απορία γιατί, ενώ έχουν γίνει αυτές οι συλλήψεις, η Γερμανία προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα για ανεπαρκείς ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», την 21η Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 23 πτήσεις από Ελλάδα προς την Γερμανία με 4.000 επιβάτες και για παράνομη είσοδο έχουν εντοπιστεί δύο ταξιδιώτες. Οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι από τη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή οι εξονυχιστικοί έλεγχοι, από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι την Τρίτη, σε σύνολο 33.000 επιβατών έχουν συλληφθεί 20 άτομα.

Αντιπαράθεση Αθήνας-Βερολίνου

Την ευθύνη για την ύπαρξη ελέγχων στα αεροδρόμια της Γερμανίας επιρρίπτει στην Ελλάδα το Βερολίνο, καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών «όσο περισσότερα κάνει η Ελλάδα, τόσο λιγότερο θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στη Γερμανία».

Κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκφράζουν δυσφορία για τον τρόπο ελέγχων Ελλήνων πολιτών στα αεροδρόμια της Γερμανίας. Όπως αναφέρουν, υπήρξαν διαβεβαιώσεις του Γερμανού υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ προς το Νίκο Τόσκα, για διακριτική και προσωρινή εφαρμογή ελέγχων από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες δεν θα γίνονται σε Ευρωπαίους πολίτες, ωστόσο στην πράξη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, οι έλεγχοι γίνονται σε όλους τους επιβάτες και μάλιστα σε χώρους εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο Ντίνος Φραντζεσκάκης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών, εντόπισε το πρόβλημα στις ελληνικές ταυτότητες οι οποίες -όπως είπε- δεν είναι επιπέδου ΕΕ και δεν θεωρούνται αξιόπιστες καθώς δεν φέρουν τσιπάκι.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών σε ακατέργαστη μορφή προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από...
25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Απριλίου το νησί Έλις ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1890 το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων...

517 αστυνομικοί ανά 100.000 κατοίκους, 2o μεγαλύτερο της Ε.Ε.: Κι όμως κανείς δεν νιώθει ασφαλής…

Ένα ολόκληρο σύστημα δουλεύει εντελώς λάθος και η απορία μεγαλώνει, ακόμα περισσότερο η οργή Ακούς...

Οι Έλληνες της διασποράς τραγουδούν τον εθνικό ύμνο έξω από την όπερα του Σίδνεϊ

Ολόκληρος ο ελληνισμός σε κάθε γωνιά του πλανήτη γιορτάζει την εθνική επέτειο της 25ης...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Μαρτίου oι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1821 oι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα. Θεωρείται η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα...